新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: pepsiman

[官方活動] [花絮及討論專區] 全港首次藍光機皇體驗會 O...

hscar 發表於 2017-5-10 13:32
冇唸住落重本買8條RCA 過機線黎睇戲嘅朋友, 205嘅9038 pro chips 係唔會運作嘅. 聲音表現同203一樣.  ...

以我所理解,雖然經HDMI出聲畫係唔經UDP-205既9038 pro chips,不過因為UDP-205用環牛關係,同203仍然有一定分別呢...
回復

wildmanhk 發表於 2017-5-9 12:22
大家有心理用生理準備喇

wildmanhk兄:恭喜賀喜 等你報告啊

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2017-5-10 10:48
DAVID兄快D入番部205 ,然後出精彩開箱報告

小虎兄:深信要漫長的日子啊

評分

查看全部評分

回復

二聲道音色予人滿意度要較畫質高
回復

https://www.whathifi.com/news/power-rangers-will-be-lionsgates-first-dolby-vision-4k-blu-ray兩聲道係正,不過已有203,杜比視覺應該恐龍戰隊係第一隻
回復

有幸抽中去試睇/聽會~~ 9038的效果又真係唔失禮 !
畫面就當然唔駛講, OPPO 的強項 !!

評分

查看全部評分

回復

冇唸住落重本買8條RCA 過機線黎睇戲嘅朋友, 205嘅9038 pro chips 係唔會運作嘅. 聲音表現同203一樣.  ...

乜兩聲道冇用到9038 pro chips咩, 咁咪好浪費?
回復

banjo 發表於 2017-5-10 20:08
乜兩聲道冇用到9038 pro chips咩, 咁咪好浪費?

兩聲道用一粒,av 用一粒
回復

於2#已上載活動精彩花絮...
回復

7.1 out係會用一粒9038相信廠係照顧一班仲係用較舊型號AV amp的玩家,大家如果只是流7.1不玩DTS X或Atmos的話一定好過用HDMI 。

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-5-10 15:38
wildmanhk兄:恭喜賀喜 等你報告啊

一定一定
回復

banjo 發表於 2017-5-10 20:08

只有當你用兩聲道嘅rca 或者平衡輸出嘅時候 9038先會function 到  

評分

查看全部評分

回復

先多謝hiendy搞個pre-sale demo,205 4K+HDR 水準的確係靚,色彩順滑,沒有一節節色,睇戲用HDMI直出AV amp,效果當然要靠AV amp了,現場用了Datasat,效果不用懷疑,畫面4K的表現,我只覺得捉旗條片太靚,導至睇戲時效果急降,下次不要先睇HDR demo片啦。

另外2ch方面,ESS9038pro的確係不錯,聽CD聲音明亮,音場廣闊(應該同錄音都有關),現場感不錯,唯一無試到7.1直出的效果。

總括來說,一萬多少少元的價位有BD, CD, DAC, Headphone amp,而效果不錯的,都值得入貨,可惜我未有HDR 4K TV,所以未能入手。

評分

查看全部評分

回復

Why 香港 Oppo 無三十日試用唔滿意退货呢支歌仔唱?
回復

205 2ch= sonica 2ch ?? same ?
回復

alluget 發表於 2017-5-13 00:38
205 2ch= sonica 2ch ?? same ?

可以咁講。     
回復