新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 天下第一刀

[請教] 民用<<音響技術>>為何那么落後﹖

火.. [複製鏈接]
呢啲甘高深哲學嘢等你去發明創造了,    器材對於手來講只不過係一種手段,音樂先係最終目的。 ...
星爺 發表於 2011-4-8 11:27

音樂先係最終目的非常正確﹗所以現場在專業的音樂師及歌手的合作自動調音下就超
過了大多錄音黑膠及CD﹐因為錄音師不如他們專業。

評分

查看全部評分

回復

記住你自己就是導演!
Hi-end既定義並非係高級音響而是最先進最新的專業監聽系統﹐到香港的錄音棚聽聽及跟 ...
天下第一刀 發表於 2011-4-8 11:01

最先進係Hi-tech唔係hi-end. , 其實你係唔係只係想聽還原度高既聲音? 完全唔想接觸厚暖肥朦, 清通高貴? 咁真係唔洗花好多錢.
回復

最先進係Hi-tech唔係hi-end. , 其實你係唔係只係想聽還原度高既聲音? 完全唔想接觸厚暖肥 ...
kachow 發表於 2011-4-8 11:42

你說厚暖肥朦, 清通高貴?如西電的300B﹖唉300B是沒有老二的﹐還比不上
大陸有老二的6P1﹐音色的個人愛好無法免強。。。。。
想接觸厚暖肥朦, 清通高貴?電腦播放+劍橋的最新DSP昇頻DAC就滿足你的要求﹔
電腦可以通過軟件修飾千萬種效果,至于環境就按照實際情況處理吧

評分

查看全部評分

回復

你說厚暖肥朦, 清通高貴?如西電的300B﹖唉300B是沒有老二的﹐還比不上
大陸有老二的6P1﹐音色 ...
天下第一刀 發表於 2011-4-8 11:49

我講緊我屋企部Marantz Bluray機.   其實你鐘意Studio野或者DIY無人會覺得有問題, 但係你好肯定咁去否定其他器材就令人覺得詫異. 大家會諗究竟你係唔係聽云晒咁多野最後都係覺得你最好. 定係都係只見過或者睇完spec就係度吹. 加上師兄既Hi-end定義同我或者好多師兄完全兩回事. 好難令人感受到你聽緊既聲音係咩野境界..
回復

回復 21# 天下第一刀

音色的個人愛好無法免強, 你明白這個道理,點解仲咁講?
幾千萬也不算hi end,靚聲也未必算hi end,那高還原的鑑聽器材就可以說是hi end嗎?
顯然連hi end也未必有客觀定義,

專業器材和家用始終是不同的東西,專業器材主要還是用在錄音或相關工作上面,
不見得一定適合拿來做重播系統
回復

我講緊我屋企部Marantz Bluray機.   其實你鐘意Studio野或者DIY無人會覺得有問題, 但係你好肯定 ...
kachow 發表於 2011-4-8 11:56

Marantz UD8004 Universal Disc Player 在今天絕對HIEND.但播放CD時的時鐘沒有老馬的CD5003的單用機準確

評分

查看全部評分

回復

回復  天下第一刀

音色的個人愛好無法免強, 你明白這個道理,點解仲咁講?
幾千萬也不算hi end,靚聲也未 ...
stephen915 發表於 2011-4-8 12:00

專業器材主要是用在錄音或相關工作上面,特別是明星的縯唱會上面﹐非常適合拿來
做重播系統。你的說法是指鹿為馬

幾千萬可以做到hi end﹐但你幾千萬買到的不是hi end﹐你還沒有明白我的真正用意

評分

查看全部評分

回復

回復 27# 天下第一刀

演唱會上用的,明顯跟家用的不同吧,單播放環境已是兩回事了,
所以我說未必適合
回復

回復  天下第一刀

演唱會上用的,明顯跟家用的不同吧,單播放環境已是兩回事了,
所以我說未必適合 ...
stephen915 發表於 2011-4-8 12:09

演唱會上用的你在家開20瓦以下時是甲類(好聲)﹐加HIEND的前級電分﹐
本人以中立的角度在普通環境下多次比較過民用與專業器材
民用的沒辦法比了. 高還原的鑑聽器材就可以說是hi end

評分

查看全部評分

回復

玩HIEND嘢,首先要有HIEND耳

http://the-sun.on.cc/cnt/lifestyle/20100414/00484_003.html#para5
回復

玩HIEND嘢,首先要有HIEND耳

...
hakman 發表於 2011-4-8 12:29

耳朵是煉出來的:
十年前﹐由于職業原因﹐可以盲聽有沒有開電視(關閉音量)﹐因為電視的回掃變
壓器發出15.625KHZ的聲音﹐3年前發現無法聽到了﹐在豐田的MP3上聽到高音非
常爽﹐買了一套安橋的前後級還是沒辦法跟車上的MP3比﹐用普通的電分還是感
覺不滿意﹐最後還是用一套專業的DSP四分頻才秒殺了豐田的汽車音響﹐聽了幾個月後發現耳
朵能聽到16KHZ了(我有信號發生器)

評分

查看全部評分

回復

唉﹐星爺 ﹐MP3都比黑膠好﹐因為現在的黑膠很多是MP3刻的
試問有幾人能在ABX盲聽下分辨出CD及 ...
天下第一刀 發表於 2011-4-8 11:14

吓 mp3好過黑膠
仲要有人分唔到cd 同mp3嘅分別 你係唔係將mp3吸入cdr呀
呢個係我今年聽過最大嘅笑話
回復

吓 mp3好過黑膠
仲要有人分唔到cd 同mp3嘅分別 你係唔係將mp3吸入cdr呀
呢個係我今年聽過最大嘅 ...
henryyrneh 發表於 2011-4-8 12:56

跟星爺說話就應如此嘛

評分

查看全部評分

回復

耳朵是煉出來的:
十年前﹐由于職業原因﹐可以盲聽有沒有開電視(關閉音量)﹐因為電視的回掃變
壓器發出15 ...
天下第一刀 發表於 2011-4-8 12:48

如果耳朵聽覺衰退,煉葵花寶典都幫唔到你,Kakakakakaka~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
回復

如果耳朵聽覺衰退,煉葵花寶典都幫唔到 ...
hakman 發表於 2011-4-8 13:01

煉葵花寶典就沒有了老二,鋁帶高音G2就可以幫你

評分

查看全部評分

回復

施主
放下屠刀  立地成佛
回復

唉﹐星爺 ﹐MP3都比黑膠好﹐因為現在的黑膠很多是MP3刻的
試問有幾人能在ABX盲聽下分辨出CD及 ...
天下第一刀 發表於 2011-4-8 11:14

回復

施主
放下屠刀  立地成佛
ykwan 發表於 2011-4-8 13:18

那有尼姑象你穿成那樣的﹐舞廳的音響不夠HIEND﹖老實說酒瓶都震不動的音響
就無法滿足你了。。。。。

評分

查看全部評分

回復

自已造箱....4路電昏

...........要玩到Hiend聲 , 難度好高禾 , 禾玩hifi 廿幾年 , 自問刀冇信心玩得好

貼你set野全相出泥 , 等小弟學下野
回復

回復 39# jogo
DSP數字4分頻+超高極度發燒方案:
http://www.hiendy.com/forum/view ... &extra=page%3D2

http://www.hiendy.com/forum/view ... &extra=page%3D1

評分

查看全部評分

回復