新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 天下第一刀

[請教] 民用<<音響技術>>為何那么落後﹖

火.. [複製鏈接]
‘自己套HI-FI正’﹐只有沒有能力沒有心思的人的一種自慰心態吧。還是那句話﹕

幾千萬可以做到HIEND ...
天下第一刀 發表於 2011-4-8 20:58

不如刀兄解釋一下..何謂hiend?? 一套系統點樣先為之hiend??
回復

天刀兄~
如果你真係要令眾hk既hifi羔羊心服同認同你既話,
不如搵一次來港攪一個現場試聽比佢地認識下你所講既hiend音響~~
如果吾係,我覺得你只會對牛彈琴,浪費精神~
認真想想吧~
回復

其實討論到呢到講來講去,大家價值觀晤同己經冇咩好講了,但係我個人就晤會否定人地存在,可能每個人對hiend目的晤同,以價錢去恆量hind人晤係沒,但我相信以聲音去恆量hiend一定比價錢去恆量hiend人多。
回復

天刀兄~
如果你真係要令眾hk既hifi羔羊心服同認同你既話,
不如搵一次來港攪一個現場試聽比佢地認識下你所 ...
JanHau 發表於 2011-4-8 21:29

都好喎 我一定出席呀
見認吓高人點樣出hiend聲先 等我哋啲二打六唔使使唔多錢
到時求其整部步步高 cd+國產解碼 再跟阿高人嘅技術 咁實掂
嘩 諗諗吓仲可以衝出國際 搵番鬼佬錢 上埋市添 發囉
回復

都好喎 我一定出席呀
見認吓高人點樣出hiend聲先 等我哋啲二打六唔使使唔多錢
到時求其整部步步高 cd+國產 ...
henryyrneh 發表於 2011-4-8 21:37

我諗住聽日出鴨記汗返set天下第一system~
有無性趣~我想用$200 budget砌套野堅過你套垃圾system~
回復

將所有的CD以24BIT的方式保存在電腦中更加HIEND﹐CD用幾次就有損
傷了﹐而硬盤不會 ...
天下第一刀 發表於 2011-4-8 14:47

把 CD 保存到 HDD 係一個好辦法,但是否真 Hiend,真要比較才知道。 Rip CD 到 HDD 這一動作,不同軟件也會得出不同效果,即使對了 checksum 是一樣也會有分別。
    另外,一般以 red book CD standard 錄製的 CD,本身不是 16bit 嗎?硬將之改為 24bit,小弟會對其效果有所懷疑。
回復

有無性趣~我想用$200 budget砌套野堅過你套垃圾system~{:5_538: ...
JanHau 發表於 2011-4-8 21:40

挑 你都唔hiend嘅 $150得啦
不過鴨記嘅sales只會俾$150垃圾你 你要問咗刀兄意見先喎
回復

你又知$150得~
呢個post出左聽日分分鐘d價升幾倍架~
回復

講句實在話
睇左樓主幾篇野
全部刀只係up xx四路電分有幾勁
D HIEND野搵苯七 ,
post D陰箱資料 , 器材接法 , 再post 2張所謂你用既setup(重要中間擺左個電子琴)
單看呢兩張照片 , 老實地說 , 連PRO既水平刀未達到 .
3部 POWER AMP推四路 ?
又唔見有前級 , 係4.5k位分頻 ?....

禾未聽過當然5敢亂講你set野好聲定5好聲
不過行4路係4.5k分頻就真係可圈可點
用隻8"~10"出100~800hz.......重話要夾隻18"~24".....
10000hz以上以加電阻方式出鋁帶.....
好老實講 , 你犯左玩電分大忌.

你個人認為你set野咁靚聲 , 可否陳述下點set箱及點調聲

thx

評分

查看全部評分

回復

把 CD 保存到 HDD 係一個好辦法,但是否真 Hiend,真要比較才知道。 Rip CD 到 HDD 這一動作,不同 ...
mr1010 發表於 2011-4-8 21:42

先唔談論升頻嘅效果 淨係cd rip 入hdd已經有機會出現損失
回復

有無性趣~我想用$200 budget砌套野堅過你套垃圾system~{:5_538: ...
JanHau 發表於 2011-4-8 21:40

收皮喇你, 天刀兄套器材至係天下毛滴, 你買200萬器材都唔夠佢 Hiend..................
回復

其實大家何必勞糟,每人都有自己一張口,亦有自己對聲音的認知!某程度音響就己經是一張掛上客觀的外衣,但內裏主觀的嚐好,根本就不值一提!

小弟冇嘢叻,愛玩更愛閉門做車,錢老子自己花,我覺得好就好,毋須他人認同,更何須他人品評和指指點點,不要忘記批評容易,但自家又是否做到自己所講,無敵於天下,音響只是一種嚐好和興趣,在我看無須認同,但需要尊重!

難道要我說你老婆很醜嗎? ha! ha!!!
回復

收皮喇你, 天刀兄套器材至係天下毛滴, 你買200萬器材都唔夠佢 Hiend.................. ...
hkp1196 發表於 2011-4-8 21:50

咁你果套可以擺係廁所聽都得~用泥增強爆石動力~
回復

講句實在話
睇左樓主幾篇野
全部刀只係up xx四路電分有幾勁
D HIEND野搵苯七 ,
post D陰箱資料 , 器材接法 ...
jogo 發表於 2011-4-8 21:47

糟糕兄, 無論你講乜嘢, 天刀兄套器材都係天下毛滴咁 Hiend, 慳番啖氣暖肚好過喇....................
回復

就機器材而論Hiend ﹐一看便知﹐因為單元的外觀基本判斷廠家﹐一個6英寸單元根
本無法完美30HZ的 ...
天下第一刀 發表於 2011-4-8 10:50

朋友, 小弟一向都較少發言, 但看完閣下的論點後, 真希望請教閣下, 有關你正在使用的系統是基於甚麼而設計出來的呢???

從小弟觀測所得, 你所擺放的"喇叭陣" 已經有可能嚴重地出現分諧波失真的情況. 而導致聲短路. 所以你最好可以的話CHECK CHECK先. 同時看你坐蓮時不列出單元佈局的高度數, 這樣很難看得出是否正確. (同時應改為定出單元與單元的中心距離)
另外, 有關你講6"單元出不到 30HZ 的低頻, 這一點你表現得十分妙. 如你的問題時說, 我們聽不到的話, 這是正確的. 但如果你說"出"不到的話, 這是錯誤的. 6"單元可以出到30HZ, 而問題是這30HZ在震動時會出一個怎樣的音壓(SPL). 而同一功率下大單元為何可以輸出較佳的低頻響應, 期中一個原因是因為大單元可推動的負載質量較多, 所以在同一功率下低頻的音壓會較大. 所以容易一點被聽到.
超高音, 一般情況下人耳在8KHZ 以外的頻響都已可定為NOISE. 所以超高音不一定是每人都喜歡的.
再者, 音響的從生好與壞的定論, 必須要與聆聽環境掛勾, 然後再相對而言的下判斷. 如果自家的ROOM MODE都做吾好, 這樣應該還沒能領受HIEND的真意. 但好像我們這般普通人等, 能享受在自己覺得舒服的樂聲中已是很HIEND了.

吾好意思, 如果小弟的言詞有甚麼不是的話, 請見諒. 因為小弟平時係用開劍的...所以刀法吾係好熟.

評分

查看全部評分

回復

咁你果套可以擺係廁所聽都得~用泥增強爆石動力~
JanHau 發表於 2011-4-8 21:53

禾驚馬桶都爆爛喎..................
回復

其實大家何必勞糟,每人都有自己一張口,亦有自己對聲音的認知!某程度音響就己經是一張掛上客觀的外衣,但 ...
7500martin 發表於 2011-4-8 21:52

禾相信大家刀係為樓主出言不遜 (禾刀係) , 才出言.
回復

糟糕兄, 無論你講乜嘢, 天刀兄套器材都係天下毛滴咁 Hiend, 慳番啖氣暖肚好過喇....................{:5_ ...
hkp1196 發表於 2011-4-8 21:54

鞋!收到
回復

禾驚馬桶都爆爛喎..................
hkp1196 發表於 2011-4-8 21:55

我個馬桶係天下第一~
回復

我個馬桶係天下第一~
JanHau 發表於 2011-4-8 21:59

咁我做天下第7........................
回復