新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: PhantomGTR

[擴音機] NORD Amp 同好會

la1209 發表於 2017-7-17 10:36
我無用地盒
試過唔插PS Audio P10,一對mono接去房嘅拖板,情況一樣。

你仲要之前 Hattor 都係咁先奇。
無插 XLR 都係咁?
回復

PhantomGTR 發表於 2017-7-17 10:59
你仲要之前 Hattor 都係咁先奇。
無插 XLR 都係咁?

Yes,一模一樣!
回復

la1209 發表於 2017-7-17 11:42
Yes,一模一樣!

真奇怪!!!!
回復

昨晚將對mono拎去房試,電源接去房間拖板,無接任何訊號線,開機結果一樣,有怪聲,過咗大約四五分鐘後,高音單元依然傳出大約18kHz左右嘅高頻噪音,非常煩擾!估計對後級應該有問題,我今早e-mail俾Nord Colin,問下我send回去refund得唔得
回復

la1209 發表於 2017-7-20 08:26
昨晚將對mono拎去房試,電源接去房間拖板,無接任何訊號線,開機結果一樣,有怪聲,過咗大約四五分鐘後,高 ...

拎去别人到試下,看看如何。因為你用 Hattor時都出現同樣問題。
回復

la1209 發表於 2017-7-20 08:26
昨晚將對mono拎去房試,電源接去房間拖板,無接任何訊號線,開機結果一樣,有怪聲,過咗大約四五分鐘後,高 ...

師兄,請問你個單 case 有乜進展?
回復

已寄回Nord總部
回復

Refund or Replace?
回復

我都想知道Nord那邊的分析結果,原本打算落order,睇完呢個post即刻企左響度
回復

寄咗過英國啦,廠話叫我寄過去,收到就refund俾我,不過我由上個星期四開始e-mail佢,無再收到回覆。
回復

剛收到e-mail回覆話件貨扣咗關,要等Colin係果邊處理。
回復

la1209 Ching any update ??
回復

la1209 發表於 2017-7-26 23:04
剛收到e-mail回覆話件貨扣咗關,要等Colin係果邊處理。

係喎,師兄結果攪成點呀?
回復

PhantomGTR 發表於 2017-9-2 12:16
係喎,師兄結果攪成點呀?

最終退回給Nord
回復

ic ic, full refund 嗎?師兄現在轉了乜嘢amp?我想不是 Class D 吧。
回復

PhantomGTR 發表於 2017-9-2 13:56
ic ic, full refund 嗎?師兄現在轉了乜嘢amp?我想不是 Class D 吧。

Colin非常好人,我提出可否full refund,佢爽快答應。
我訂了一套Electrocompaniet EC4.8前級同AW400後級,唔係class-d囉,我驚又出現之前問題。其實我之前試過用class AB嘅合併機係完全無任何噪音的。
Anyway,Nord嘅後級以價論聲絕對超值,無奈我無緣跟她繼續相處
回復

la1209 發表於 2017-9-2 15:16
Colin非常好人,我提出可否full refund,佢爽快答應。
我訂了一套Electrocompaniet EC4.8前級同AW400後級 ...

是的,你個情形真的聞所未聞。希望新機好聲,你又玩得開心啦!
回復

I would like to report that the Sonic imagery OPAMP in my setting
is MUCH MUCH better than the SS OPAMP
in the ultra highs and deep space
in instrument separation

If you're not using it, you must try !
回復

medjohn 發表於 2017-9-25 00:08
I would like to report that the Sonic imagery OPAMP in my setting
is MUCH MUCH better than the SS O ...

Great! Thanks for your sharing!!
回復

正,二手市場好快又有對aw400
回復