新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[線材] 越高級既器材, 需要用高級/高價線材才能發揮應有潛力嗎?

火.. [複製鏈接]
racewong兄, 我好想答但真係唔知點回答你既問題.

但照字面埋解, 我會搭唔係.

越高級/高價既器材, 我都係lum唔通點解要用高級/高價線材發揮應有潛力.  係究竟器材本身有問題所以要用綫材去調教?  定本身用家要將器材自己既特性改變去迎合自己既口味?
回復

個人體會:
-講乜都假,最緊要夾!先落實全套器材,擺位,環境佈局。聽得一段時間,了解優、缺點,再按自己口味揀線。
-同一牌子,避免用得太多於同一系統。
-即使同一牌子,亦唔一定型號越高級對每個環節都會越好。
-切忌人云亦云!人人盛讚嘅唔代表一定啱自己口味、要求。而且, Hi-fi 界中,'國皇的銘器' 多的是!
Enjoy 玩嘢換嘢嘅另有其樂趣,以上廢噏可以不理,唔同意者勿X。

評分

查看全部評分

回復

RUMOR兄, 我就係發覺我地最近玩線玩到好迷網, 所以出依個POST出黎討論o下.

如你既見解, 又可以反轉黎睇~ 套器材本可以出到應有既音質音色, 但因為接線既質數問題, 令到器材本身應有既音質音色出唔到. 所以廠商先會研究更高更新既線材.
回復

個人體會:
-講乜都假,最緊要夾!先落實全套器材,擺位,環境佈局。聽得一段時間,了解優、缺點,再按自己 ...
DAX 發表於 2011-4-8 13:10

同意, 唔好用價錢決定, 要用耳仔決定
回復

個人體會:
-講乜都假,最緊要夾!先落實全套器材,擺位,環境佈局。聽得一段時間,了解優、缺點,再按自己 ...
DAX 發表於 2011-4-8 13:10

依度唔會x黎x去, 因為我地都好想探討依個問題.

評分

查看全部評分

回復

呢個系好深層次既問題
真系要集思廣益
回復

我就係搵唔到有咩廠線ARM我,所以都係DIY多
回復

RUMOR兄, 我就係發覺我地最近玩線玩到好迷網, 所以出依個POST出黎討論o下.

如你既見解, 又可以反轉黎睇~  ...
racewong 發表於 2011-4-8 13:11

我又會問, 咁廠方調聲既時侯, 我地又知唔知佢用咩野去調聲呢.  

我又會問, 如果真係要做到好似個 lab 既 setup 一樣至好聲(溫度,濕度, 氣壓, 反射......), 咁查實係hi-end定low-end呀?

我冇答案, 但有d野真係lum唔明.
回復

最近玩線玩到有D迷網, 想睇O下大家既睇法!

以我有限既經驗, 答案係 ~ 是.

小弟亦明白所以器材 / 線材都 ...
racewong 發表於 2011-4-8 11:45

睇你玩hi-fi係玩音色定追求高度傳真, 如是前者, 結論都合理既(因純粹個人口味)
回復

我就係搵唔到有咩廠線ARM我,所以都係DIY多
JanHau 發表於 2011-4-8 13:19

你條SPZ?????? 哈哈.
回復

我又會問, 咁廠方調聲既時侯, 我地又知唔知佢用咩野去調聲呢.  

我又會問, 如果真係要做到好似個 lab 既 ...
rumor 發表於 2011-4-8 13:20

係喎~

我地成日都有留意, 喇叭廠用咩牌子既機較聲, 又例如, 金仔用邊個牌字既喇叭較聲等等...

但點解無人問, 廠商用咩線材去較聲呢?
回復

你條SPZ?????? 哈哈.
racewong 發表於 2011-4-8 13:27

原本我都想DIY~
因為做唔到佢咁柔軟我先入SPZ
回復

唱臀線,PHONO CABLE,XLR X2,
CDP PC,PREAMP PC,POWERCENTER PC X 2我都係用DIY~
回復

唱臀線,PHONO CABLE,XLR X2,
CDP PC,PREAMP PC,POWERCENTER PC X 2我都係用DIY~
JanHau 發表於 2011-4-8 13:34

貢你係咪天價器材, 經濟(相同來講)線才先
回復

貢你係咪天價器材, 經濟(相同來講)線才先
OldHenry 發表於 2011-4-8 13:40

我自己當然覺得係啦~
回復

其實我好想studio線可以有[接受到]既表現. 咁我就可以用玩線既錢, 投資落其他方面.

例如換對802D2...
回復

其實我好想studio線可以有[接受到]既表現. 咁我就可以用玩線既錢, 投資落其他方面.

例如換對802D2... ...
racewong 發表於 2011-4-8 13:41

我覺得有時可能係自己"lum 多咗", 將一d好簡單既野復雜化咗.  

如果用普通野都已經出到本身器材既特性, 咁我地點解要強求隻4吋低音出到人地12吋既超低頻呢.  可能使咗好多錢之後都得到一d野, 但又同時失去咗好多野.
又, 一有問題會唔會先用最唔使錢既方法先去嘗試解決.  可能好簡單就已經得到好效果.

近排興講av, 其中av會長share 咗 av 女優點樣苦鍊去做出各種乘騎動作, 令到係唔同場面都可以做出超難動作.  觀眾睇就好睇, 要真係做可能x都斷埋.  耍知道"台上三分鐘, 台下十年功".  玩hi-fi除咗用錢, 技術真係好重要.
回復

我自己當然覺得係啦~
JanHau 發表於 2011-4-8 13:41

貢真係要請教下有乜好而有比較經濟既線材   我始終過唔度自己超過10k既線材
回復

例如換對802D2... ...
racewong 發表於 2011-4-8 13:41

我現在正向厘個方向進發 , 但是很困難及難以接受  ,

可能係studio線材味精唔夠 , 今晚返屋企前走超市買番2包味之素放係部機上面調下味先!
回復

很好的議題。但可以參與討論的,相信都交了不小學費
回復