新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: smalltiger

[喇叭] Kharma同好會

aaics 發表於 2017-11-25 07:21
Tiger 兄、請問你用什麼amp 推midi? stereo Ch A1, 是否不夠推midi? 我對MIDI 及Galileo 都有興趣,但兩 ...

我用ML33H單聲道A類後級一對,由於Midi的白肚肔中音和Eton低音需要有足夠密和厚度既聲音配合大電流後級,否則會發現中音薄而標聲和低頻量感和下潛不足,亦是她考機的原因
回復

aaics 發表於 2017-11-25 07:21
Tiger 兄、請問你用什麼amp 推midi? stereo Ch A1, 是否不夠推midi? 我對MIDI 及Galileo 都有興趣,但兩 ...

歡迎aa兄加入Kharma Midi大家庭

評分

查看全部評分

回復

過去二個多月在小虎兄的指導下、踏出第一步去升級系統。把MIDI 接回家。老婆對她的開聲、十分驚嘆!相處融合。為將來的升級工程、打下良好的基石。 將來道路谩長、還要小虎兄引導。

評分

查看全部評分

回復

aaics 發表於 2018-2-3 07:30
過去二個多月在小虎兄的指導下、踏出第一步去升級系統。把MIDI 接回家。老婆對她的開聲、十分驚嘆!相處融 ...

恭喜AA兄找到合心水又靚聲既喇叭 ,好的開始絕對是成功的一半
回復

aaics 發表於 2018-2-3 07:30
過去二個多月在小虎兄的指導下、踏出第一步去升級系統。把MIDI 接回家。老婆對她的開聲、十分驚嘆!相處融 ...

恭喜 aaics 師兄加入 Kharma 大家庭!  

評分

查看全部評分

回復

小虎兄, 新年後不如搞個 function 聚一聚!

評分

查看全部評分

回復

alanlovedog 發表於 2018-2-11 15:48

好呀,但可能只有卡瑪小貓二三隻 ,你近日的加利畧喇叭聲音是否已完全進入狀態
回復

alanlovedog 發表於 2018-2-11 15:48

Alan兄,已經聯絡其他師兄建立whatsapp群組,請pm你電話給我安排
回復

小虎大師開壇,梗係要撐喇

好耐冇上嚟了

評分

查看全部評分

回復

Jameskyc 發表於 2018-3-3 00:23
小虎大師開壇,梗係要撐喇

好耐冇上嚟了

謝謝占士兄支持 ,同好會有位aa兄想問用Kondo G70和高文2500推Midi,請占士兄分享多些,另外可否比小虎加你的大肥婆在使用者名單和我的卡瑪大貓朋友圈群組中
回復

smalltiger 發表於 2018-3-3 08:11
謝謝占士兄支持 ,同好會有位aa兄想問用Kondo G70和高文2500推Midi,請占士兄分享多 ...

多謝小虎兄;
其實如果高文唔係玩一套前後,咁仲有好多後級選擇,見有師兄用 Audio Note M8 前配 Audia Flight N8,不俗的。當然如果唔介意 AF 個二手價,AF 是相當好的。

加入群組冇問題吖。

只是近來我已半退燒,冇乜時間心機放在音響了。  

評分

查看全部評分

回復

Jameskyc 發表於 2018-3-3 11:20
多謝小虎兄;
其實如果高文唔係玩一套前後,咁仲有好多後級選擇,見有師兄用 Audio Note M8 前配 Audia F ...

占士兄,你是卡瑪專家 ,曾經用不同音響組合推由MINI, MIDI至CLASSIQUE喇叭 ,經驗豐富 ,而且聲音靚極 ,有很多寶貴知識值得我地學習
回復

多謝小虎兄;
其實如果高文唔係玩一套前後,咁仲有好多後級選擇,見有師兄用 Audio Note M8 前配 Audia F ...

James兄 ,請PM你的電話給我加入群組
回復

多謝小虎兄;

占士兄加入群組
回復

smalltiger 發表於 2018-2-3 10:06
恭喜AA兄找到合心水又靚聲既喇叭 ,好的開始絕對是成功的一半  ...

多謝希哥支持卡瑪同好會第一次聚會,雖然人小小,但互相分享很多
回復

smalltiger 發表於 2018-5-14 08:16
多謝希哥支持卡瑪同好會第一次聚會,雖然人小小,但互相分享很多  ...

歡迎RON兄加入卡瑪大家庭
回復

小虎兄你好,剛聽完kharma喇叭,十分喜愛這個品牌,於是上黎搵下資料。想問下入門既話,s7定db7好一點?兩者都爭幾萬蚊,有冇師兄都聽過兩者既分別?

評分

查看全部評分

回復

harry2107 發表於 2019-1-5 20:45
小虎兄你好,剛聽完kharma喇叭,十分喜愛這個品牌,於是上黎搵下資料。想問下入門既話,s7定db7好一點?兩 ...

Harry兄你好 ,多謝支持卡瑪同好會,S7和db7各有支持者,須然2者都是2路,但S7是單一低音,DB7是孖低者,低頻量相差不少,請問師兄聆聽地方有多大,和現在音響系統是用那些器材
回復

感謝小虎兄回覆

評分

查看全部評分

回復

喇叭選擇和聆聽地方関係密切,相信好的開始是成功的一半,希望harry兄找到合適型號的喇叭
回復