新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13579|回復: 34

[請教] B&W805D3

首先,多謝師兄, 想出個post 問問意見
想要一對高質素 bookshelf喇叭 , 試過 PMC Fact, Focal, Elac, B&W, Focus Audio
最後覺得 B&W805D3 and Focus Audio FP50SE 最適合我的口味
My question is 我的聆聽空間很小, 深度 wall to wall max 10ft, B&W 805D 會不會有太多bass?
Focus Audio FP50SE , 中和高音也很好, 僅僅只是 bass不夠 . 我主要聽女聲和小提琴, but will also play pop and hard rock.
Thanks !
睇你面積幾大啦,我得九尺深玩804D3都冇事
回復

I am new to HiFi
and most distributors recommend me bookshelf instead of floorstander
Thanks CHing
回復

如果真係要rock 我相信這兩對都未必rock得起
D3 應該全面過 50SE
回復

地方細選前氣孔易攪點
回復

如果諗805D3,不如去試吓Focal Diablo
回復

804d3 十呎廰 bass 冇問題,805 加埋腳架個價同804只差萬幾但更全面,佔地一樣
回復

CBTS 發表於 2017-6-4 23:27
804d3 十呎廰 bass 冇問題,805 加埋腳架個價同804只差萬幾但更全面,佔地一樣

同意,如果可以揀就買 804 吧,音場,密度,結像等都贏 805,只係個高音比 805 差左好少好少,因為單元 Size 問題。
804 的 Bass 係會比 805 多,但佢係前氣孔設計,問題不太大。

如師兄都係想要書架,咁 805 既 bass 唔洗擔心會過多,事實上 805 著重中高音,低頻會比較少的。
回復

CBTS 發表於 2017-6-4 23:27

Ching你正正指出我的疑問. 如果佔地一樣, 低音又不是一個問題,那麼我應該選擇座地.
但大部分銷售員都recommend我用書架? Why ?  
Sorry, 我應該詳細一點, 我有一個鑽石廳, 所以從皇帝位到speaker距離最多是6尺幾7尺. Is this why sales說我在浪費金錢, 因為我不需要或用不盡個座地?
非常感謝CHing們的意見 !!
回復

座地細音量都出到柔和 bass及detail, 書架要開大聲D先出到,我買時sales反而建議我804,因為我試805先,計完價及聼過後一定804
回復

又可能805存貨多叫你買
回復

你用咩amp 推?
回復

個人估計, 以樓主環境size, 用bookshelf 比較易做到音樂甩箱感

當然, 某類型音樂, 用bookshelf 係做唔到floorstand既效果
個人來講, 由bookshelf 轉咗floorstand 係翻唔倒轉頭
回復

我覺得玩8系只要系統正正常常要離箱唔難,但去到所謂隱形嘅程度,房間處理就要下好多苦功,所以 B&W 嚟講點都揀座地著數。
回復

有影子師兄比意見就唔怕去馬
回復

比多隻你選擇.

SPENDOR D7.

我都用緊.

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=99035
回復

舊居個廳10尺×23尺用10尺×10尺距離聽805s聽都完全唔覺低頻過多,现在個廳10尺×28尺用到座地只覺低频不足,B&W唔會係Dynaudio C1爆到飛起。
回復

我就10x18 呎空間,用devialet 440pro 推 804D3,離箱,空間感及低音就夠,反而中音人聲較弱,可能樓底高同冇乜雜物反射,仍調較中
回復

舊居用一邊10尺x10尺廳用B仔加Audio Note Sogon2 XLR+SPX II+Sogon 2 jumper推805s非常好聲有味,如用B&W喇叭配條Sogon 2 jumper好掂
回復

804d3去中環華寶買啦。
回復