新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: uncleseven

[接線(RCA/ XLR)] Siltech 最高性價比的系列

現在二手大約半價左右,是乎新淨程度!
但係已經大約 7-8年前的産品,好難有好新淨!
回復

nagramen 發表於 2017-6-14 23:56
Compass Lake XLR is made of very large diameter wires:

以下是節錄於台灣一位 Siltech 資深用家的post:

根據定價
SQ-110 SATT MK2 一米 12W
G7公主:一米16W
G6 Forbes Lake G6 SATT 22W

所以...G7的公主沒有比G6的入門款Forbes Lake 強
所以我..懷疑...公主的內蕊...等級略輸 SQ-110 大概等於SQ-88的等級而已。
這部分需要打開平衡頭..量一下內蕊的尺寸。才能略知一二。
Compass Lake:2.0mm
Snow Lake:1.5mm
Forbes Lake:1.2mm
SQ-110:1.0mm
SQ-88:0.7mm
SQ-28:0.5mm
回復

uncleseven 發表於 2017-6-17 02:45
現在二手大約半價左右,是乎新淨程度!
但係已經大約 7-8年前的産品,好難有好新淨!
...

明白哂,我都仲係用緊數字,不過有留意緊條公主XLR ,水貨問過萬幾蚊
回復

wuying908 發表於 2017-6-17 08:56
明白哂,我都仲係用緊數字,不過有留意緊條公主XLR ,水貨問過萬幾蚊

Siltech 太多........ 水貨呢, 我就唔考慮.
Royal Signature 系列証書上, 有列明是由誰代理出售 及 Serial Number, 水貨有無提供?
如果無, 說係來歷不明.......... 萬一線芯唔係你要的級數, 就更加無法對証.
台灣 D 用家, 好多會去拆開量下線芯的習慣.

小心 !小心 !
回復

uncleseven 發表於 2017-6-17 10:07
Siltech 太多........ 水貨呢, 我就唔考慮.
Royal Signature 系列証書上, 有列明是由誰代理出售 及 Seria ...

水貨行貨我都有,兩樣都使用中,都很滿意未考慮過放售,但行水價錢相差太遠,加上代理態度及服務上覺得比貴咗係唔值,買水貨價錢差不多可以買多對,自用就不計較咁多,個人態度同睇法,希望冇影響他人自己睇法 如買二手我也會買行貨
回復

呢個問題真係好矛盾,自用水貨其實冇問題,因為真係平好多!
但最驚係假貨就....!呢個牌子真係又愛又恨啊
回復

Postman 發表於 2017-6-17 11:42
但最驚係假貨就....!呢個牌子真係又愛又恨啊 ...

係呀!所以,我攻其舊舊舊旗艦!
另外,我之後 full set Linn, 玩 file, 新 Linn d 聲又 HiFi 左,所以,就用舊款味濃少少去夾返!
回復

uncleseven 發表於 2017-6-17 12:43
另外,我之後 full set Linn, 玩 file, 新 Linn d 聲又 HiFi 左,所以, ...

我最近都無咩玩Xlr了,

期望有對XLR可以給我驚喜
回復

wuying908 發表於 2017-6-17 11:15
水貨行貨我都有,兩樣都使用中,都很滿意未考慮過放售,但行水價錢相差太遠,加上代理態度及服務上覺得比 ...

係呀!我會揀買二手行貨!
老實講句,真係要多得 D 水貨,二手行貨價先咁平!
無水定行,真係豐儉由人,大家開心討論,先至好玩!
回復

nagramen 發表於 2017-6-14 23:56
Compass Lake XLR is made of very large diameter wires:

地線個網是否銀線做?
白色線焊得好差

回復

Postman 發表於 2017-6-17 11:42
但最驚係假貨就....!呢個牌子真係又愛又恨啊 ...

假貨多,代理都有點責任既,不過個人喜好 我打死都唔會幫代理買,二手行貨一件事,唔想比錢佢賺
回復

hksarac 發表於 2017-6-17 13:47
地線個網是否銀線做?
白色線焊得好差

好似有裂旱情況,靚既銀錫線都好少變灰白色
回復

wuying908 發表於 2017-6-17 14:36
假貨多,代理都有點責任既,不過個人喜好 我打死都唔會幫代理買,二手行貨一件事,唔想比錢佢賺 ...

就是公主的水與行雙差一萬有多!
回復

uncleseven 發表於 2017-6-17 12:43
另外,我之後 full set Linn, 玩 file, 新 Linn d 聲又 HiFi 左,所以, ...

師兄,請問條cable係你套linn系統掂接駁?
回復

Postman 發表於 2017-6-17 14:41
就是公主的水與行雙差一萬有多!

係呀,行折咗31k ,水walkin 價都冇講18k ,行講價仲比人笑
回復

wuying908 發表於 2017-6-17 14:57
係呀,行折咗31k ,水walkin 價都冇講18k ,行講價仲比人笑

所以二手行貨,一出post ,好快就賣走了,由其是signature 重更難遇上!
回復

wuying908 發表於 2017-6-17 14:36
假貨多,代理都有點責任既,不過個人喜好 我打死都唔會幫代理買,二手行貨一件事,唔想比錢佢賺 ...

絕對同意,行貨食水太深.
回復

wuying908 發表於 2017-6-17 14:57

本身用緊audio note vxll 如果轉公主係晤係一個好選擇?
回復

Cdlp 發表於 2017-10-3 21:31
本身用緊audio note vxll 如果轉公主係晤係一個好選擇?

我覺得兩個牌子線都有佢既特色,如果師兄聽厭左,升下公主,或者試下Nordost Odin 都係一個唔錯既選擇,如果師兄喜歡有味多點既,siltech牌子公主通透點,3頻算很平均, 另可一試,odin 就較清晰暖聲舒服感覺
回復

wuying908 發表於 2017-10-3 21:41
我覺得兩個牌子線都有佢既特色,如果師兄聽厭左,升下公主,或者試下Nordost Odin 都係一個唔錯既選擇,如果 ...

多謝師兄嘅回覆,喺小弟嘅組合換喇叭線會唔會比平衡線更好呢?
回復