新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7879|回復: 37

[接線(RCA/ XLR)] 除了 goldmund rca , 仲有無其他選擇

小弟目前由 m10s > 2500
用緊 nordost v2 rca
低音略為過多
James兄 親自帶對 goldmund rca 比小弟試過
的確夾好多自然好多
只係論分析力略為差過 v2
小弟想搵對聲音中性無咩味有分析力rca
想了解下有無好介紹

可以嗎?
回復

回復

小弟是用rca頭線 但求好聲不計心頭好 聞説這音響展有對新線比這對還好
回復

朋友借左對audio note vx入門rca銀線比小弟試試,毒到我嘔血。。

儲錢上audio note或者kondo的旗艦銀線,已經唔再考慮crystal同siltech啦。。。

師兄可以揾對試試。。

評分

查看全部評分

回復

主要想搵清淡不厚聲具分析力
因為要夾goldmund 2500

audio note / kondo 偏厚聲
回復

raymond_yeah 發表於 2017-6-16 14:21
朋友借左對audio note vx入門rca銀線比小弟試試,毒到我嘔血。。

儲錢上audio note或者kondo的旗艦銀線, ...

小弟就岩岩相反..我放棄KONDO...用SILTECH...MONDROF 線...不過大家口味唔同,機既聲底都唔同,各有各口味

評分

查看全部評分

回復

白痴仔 發表於 2017-6-16 14:11
小弟是用rca頭線 但求好聲不計心頭好 聞説這音響展有對新線比這對還好

師兄不如你講講你大約的器材\喇叭, 比其他師兄比D 意見你,一齊研究下
回復

westwood 發表於 2017-6-16 14:32

清淡快速強分析力, 我只諗到schnerzinger
回復

wuying908 發表於 2017-6-16 14:37
師兄不如你講講你大約的器材\喇叭, 比其他師兄比D 意見你,一齊研究下   ...

goldmund390.2   喇叭是sonusfaber liuto   解碼器是北極星supremo  播放器是oppo105D   同軸線 接線和喇叭線都是Amati  非常平常之器材 主玩cas
回復

racewong 發表於 2017-6-16 14:44
清淡快速強分析力, 我只諗到schnerzinger

版主英明 只差在揀邊個model 我係用家一定偏心 不過我唔可以話清淡,只係無色無味
回復

白痴仔 發表於 2017-6-16 14:58
goldmund390.2   喇叭是sonusfaber liuto   解碼器是北極星supremo  播放器是oppo105D   同軸線 接線和喇 ...

我記得四五年前, 有隻喇叭線好夾SF. 但我忘記了咩品牌
回復

racewong 發表於 2017-6-16 15:19
我記得四五年前, 有隻喇叭線好夾SF. 但我忘記了咩品牌

Yter? 舊SF應該好多人用,新就冇留意。
回復

Skycam 發表於 2017-6-16 15:22
Yter? 舊SF應該好多人用,新就冇留意。

係呀! 就係Yter. 不過依家唔知邊間做呢
回復

racewong 發表於 2017-6-16 15:24
係呀! 就係Yter. 不過依家唔知邊間做呢

係別超 定 Jadis 見過有得賣,大約大半年左右
回復

清淡不厚聲具分析力 >>>Stealth Sakra V12

評分

查看全部評分

回復

stage 3 concept gorgon rca us$7600
回復

Swisscables ref.rca都合要求
回復

hohoiho 發表於 2017-6-16 15:55
清淡不厚聲具分析力 >>>Stealth Sakra V12

係喎, 屌! 我自己都忘了Stealth添

評分

查看全部評分

回復

lowhi 發表於 2017-6-16 16:26
Swisscables ref.rca都合要求

請問Ching Swisscables Ref Rca新版全木頭是否好過舊版? Thx
回復