新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: westwood

[接線(RCA/ XLR)] 除了 goldmund rca , 仲有無其他選擇

raymond_yeah 發表於 2017-6-16 14:21
朋友借左對audio note vx入門rca銀線比小弟試試,毒到我嘔血。。

儲錢上audio note或者kondo的旗艦銀線, ...

我就用過Audio Note ANVx, ANVz, Sogon, Sogon 2訊號線,Sogon 2 jumper, Spx2喇巴線及Kondo Lpz訊號線,自從轉會試過Siltech, Cardas等牌子,我都唔會再考慮AN及Kondo這2牌子,因全頻唔係我抔茶

評分

查看全部評分

回復

Goldmund 機最好用返Goldmund線, 屢試不爽, 除了你不介意大幅改變Goldmund的獨有聲底, Goldmund線是單支純銅同軸設計, 市面上相似的產品暫未發現, 僅供參考 。
回復

至今我聽過在我套組合最好的訊號線是Schnerzinger Ref3000

評分

查看全部評分

回復

至於Goldmund線分析力略差過原用的線, 你可以更換M10S之前的訊號線以便適當增加分析力, 玩音響就是加加減減的遊戲, 適合就是好, 沒有天下無敵的產品, 謹供參考。
回復

starhifi 發表於 2017-6-16 17:41
我就用過Audio Note ANVx, ANVz, Sogon, Sogon 2訊號線,Sogon 2 jumper, Spx2喇巴線及Kondo Lpz訊號線, ...

師兄,當然各人的系統唔一樣好難講啦,我的感受喺AN讓聲音的立體感,空間感增強,全頻音色富麗堂皇。
朋友借比我的crystal absolutely dream, 最明顯的感受系高頻延伸好犀利,樂器光澤度閃閃發光,但系空間感就沒有AN咁明顯。
所以,就有上面的講法。
siltech暫時未有長時間系自己系統聽過,都系好簡單咁聽過下,睇下有無機會試真D。
暫時來講比AN毒得幾慘下,哈哈。。。
好想再試試AN或者kondo的再高階型號。。
回復

raymond_yeah 發表於 2017-6-16 18:21
師兄,當然各人的系統唔一樣好難講啦,我的感受喺AN讓聲音的立體感,空間感增強,全頻音色富麗堂皇。
朋 ...

AN及Kondo線二手價很高,2008年買條全新行貨Sogon 2 XLR衹$13500, 全新Sogon 2 jumper衹$4800,現見二手都唔止我當年買價。
回復

小弟拆過Goldmund線,改了古河碳纖維頭,解析力有進壹步提高,這條線裏面就是壹根細細的銀線,同軸結構,非常簡單也不算昂貴,但確實好聲。但註意要買2米的
回復

hohoiho 發表於 2017-6-16 15:55
清淡不厚聲具分析力 >>>Stealth Sakra V12

清淡不厚聲具分析力 >>>Stealth Sakra V12  x 2(利申正使用中)

評分

查看全部評分

回復

8899100 發表於 2017-6-16 22:51
小弟拆過Goldmund線,改了古河碳纖維頭,解析力有進壹步提高,這條線裏面就是壹根細細的銀線,同軸結構,非 ...

我有goldmund 線收埋左一段時間,而家插左係phono 到前級。請問Ching, 佢一邊比較長嘅RCA頭,,係插phono, 定前級個邊。

Thx
回復

Sohappy 發表於 2017-6-16 17:21
請問Ching Swisscables Ref Rca新版全木頭是否好過舊版? Thx

新舊版swisscables reference我都有,私人覺得舊版音色較輕盈,音場闊一些,新版質感强些及底音多些,肯定的是swisscables是中性及分析力形線材但有可能新版我未煲熟亦未定
回復

andprise 發表於 2017-6-17 11:47
我有goldmund 線收埋左一段時間,而家插左係phono 到前級。請問Ching, 佢一邊比較長嘅RCA頭,,係插phono, ...

我四五年前玩既goldmund rca好似有箭咀喎
回復

Actually Goldmund original cable is MIT....
so based on this, i used MIT oracle RCA from Pre to Poweramp.
And i am quite happy with the result.
回復

racewong 發表於 2017-6-17 19:36
我四五年前玩既goldmund rca好似有箭咀喎

Yes ,係有。 不過長RCA個邊冇箭咀, 淨係得短RCA 個邊有。咁係咪應該跟箭咀接, 短RCA 個邊接前級
回復

andprise 發表於 2017-6-18 10:49
Yes ,係有。 不過長RCA個邊冇箭咀, 淨係得短RCA 個邊有。咁係咪應該跟箭咀接, 短RCA 個邊接前級 ...

我忘了, 要請教代理喎
回復

racewong 發表於 2017-6-18 11:20
我忘了, 請問教代理喎

唔緊要喇,goldmund 都係過渡期。
多謝版主
回復

andprise 發表於 2017-6-18 12:04
唔緊要喇,goldmund 都係過渡期。
多謝版主

我都比Goldmund玩左一年啦
回復

我本身Swisscables Ref 和 Audioquest Fire都用過,兩條rca都唔錯
回復

JPS Labs Aluminata
回復