新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: CKKeung

[附件] 小試 "SGMS Server團隊" 所推出的電地盒 Setchi D-2 electrical groundbox

CKKeung 發表於 2017-6-18 22:21
ContantK兄:
這五個系統內都沒有農夫地盒。
其中之一系統內有一個 SR GroundBlock,另一系統則有 two Te ...

唔該師兄。現在發燒友用咗100%(其實係120%)錢在前後級CD唱盤喇叭接線後,仲要再駛多50 %在地盒地線,仲要protectors,埋單時駛足280%

評分

查看全部評分

回復

Pls tell me where can I buy Ching thx?
回復

bmonkey999 發表於 2017-6-19 00:19
Pls tell me where can I buy Ching thx?

打比BEN SIR落訂咪得囉.
回復

racewong 發表於 2017-6-19 02:56
打比BEN SIR落訂咪得囉.

槍王兄會否搞群購
回復

greenleo 發表於 2017-6-19 08:00
槍王兄會否搞群購

我都未玩過, 等我玩過, 覺得堅正先攪啦! 哈哈
回復

小弟有興趣想知coaxial plug 同spade效果同usb plug 係唔係相若?

因為就算玩CAS都唔係每件器材都有USB輸入
回復

想問問師兄這配件的原理是怎樣的?我以為SR Ground Block 是為各器材作Star ground,以致每件器村的Signal Ground 都一樣。Telo 電地盒是Active 地使每件器村的Signal Ground 都一樣。這件地盒是獨立使用的,與上述不同。所以想問它的原理。
回復

greenleo 發表於 2017-6-20 08:02
想問問師兄這配件的原理是怎樣的?我以為SR Ground Block 是為各器材作Star ground,以致每件器村的Signal  ...

Sound Galleries 發放的資料不多。

小弟只知道這些 Setchi groundboxes 分 A (Analogue) 和 D (Digital) 兩大類,前者針對 10hz-100khz 的噪音 而後者則可處理高至 25M-50Mhz的噪音。

另外,再分 A1, A2 和 D1, D2 :
"1" 型號內的用料是全銅,而"2"型號內部用料較佳而售價也貴幾百元。

小弟和朋友都是聽聲收貨,所以買了 D2-usb。
回復

多謝CK兄的資訊。可否試聽?例如擺低錢,聽X日之類?謝謝。
回復

greenleo 發表於 2017-6-20 11:57
多謝CK兄的資訊。可否試聽?例如擺低錢,聽X日之類?謝謝。

這點請問代理 Ben Sir 吧。

小弟和朋友們所訂的 D2 剛到貨了。
回復

CKKeung 發表於 2017-6-20 12:05
這點請問代理 Ben Sir 吧。

小弟和朋友們所訂的 D2 剛到貨了。

小弟訂的 D2-usb 剛剛收貨了。
Taiko Setchi.jpg

評分

查看全部評分

回復

WhatsApp Image 2017-06-23 at 14.10.35.jpeg
一個字,堅,如你有數碼訊源一定要試試

評分

查看全部評分

回復

sealteam4 發表於 2017-6-23 17:39
一個字,堅,如你有數碼訊源一定要試試

企直擺好聲啲㗎。   
回復

r002 發表於 2017-6-19 10:46
小弟有興趣想知coaxial plug 同spade效果同usb plug 係唔係相若?

因為就算玩CAS都唔係每件器材都有USB輸入 ...

係啦, 我部CD8得個Coaxial輸出咋
回復

CKKeung 發表於 2017-6-23 18:03
企直擺好聲啲㗎。

下次拎出黎比我地聽下啦
回復

racewong 發表於 2017-6-23 19:09
係啦, 我部CD8得個Coaxial輸出咋

Setchi D2 也有 coaxial plug version 呀。

但 D2-USB 入你部 Antipodes server 應該是 perfect fit 喎!
回復

回復

人地講緊SGMS出的 Setchi D-2 electrical groundbox
你就無里頭回覆咩靚聲............
Setchi是電的地盒,你講的靚聲是入沙入—石的傳統地盒,原理和結果也是完全唔一樣

回復

回復

國內的朋友:
我見你也把類似的Post 放在本論壇X聲地盒的某一thread。不如請你叫其他的用家分享也放到那裡,否則這帖未必會被Y韻的用家或有心人聽見,白花了你的氣力,失去了效果。

最理想是開一新Thread,讓Y 韻的用家分享聽感或是張貼他網的連結。

小小意見,請考慮考慮

評分

查看全部評分

回復