新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: waikeywi

[解碼器] 神奇的Weiss DAC 501/502

其實部機都出了有兩年了,咁基本的function都可以拖咁耐,想點呢
回復

加左setchi d1(rca)俾501,d2(usb)俾nuc,
背景安靜左,音場闊左立體左

評分

查看全部評分

回復

You can check out audiogon where you are able to get demo 501 for around 5000usd.
回復

Weiss 玩DSP玩到出神入化 , 以showroom set到兩個喇叭好近, 而又產生到闊音牆, 確係唔少細環境既福音

但現時好多新樓個廳都係唔適合玩hifi
1. 左右設計, 即係喇叭擺位不對稱
2. 前後牆相距唔遠(9-12呎)
3. 梳化貼後牆
4. 喇叭離前牆可能得1-2呎 , 左右喇叭相距~7呎
其實想請教吓各位用緊weiss 嘅師兄, 以上惡劣環境, Weiss 501/502是否可以解決呢? 而得到一個相對滿意音效之餘, 又唔會另到音樂本身變咗質?(因為可能用咗DSP處理,做咗加加減減算法)
Thx!
回復

shooter 發表於 2019-4-10 15:29
Weiss 玩DSP玩到出神入化 , 以showroom set到兩個喇叭好近, 而又產生到闊音牆, 確係唔少細環境既 ...

師兄,每個房間情況不一樣但我相信幫助一定有,例如低頻的booming。DAC50x的好處是可以左右聲度獨立調教EQ,但有一些情況,例如是音場深度、定位及時間相關的修正,就非EQ能解決了。
回復

shooter 發表於 2019-4-10 15:29
Weiss 玩DSP玩到出神入化 , 以showroom set到兩個喇叭好近, 而又產生到闊音牆, 確係唔少細環境既 ...

其實更加應該去玩room correction。之後才去接你喜歡的dac。

回復

dekiller 發表於 2019-4-11 07:11
其實更加應該去玩room correction。之後才去接你喜歡的dac。

喺網上摷到d資料, 佢咁寫其實weiss已經有齊room correction and DAC 功能?
不過......weiss 如果做room correction 成功咗, 但就要接受埋佢DAC嗰部份

======================================================
Weiss的room correction不僅是量空間的頻率響應,更重要的是量每個頻段的「時間」(瀑布圖),以及不同點之間時間的差異,才能精確剖析空間的狀況。舉例而言,許多聆聽空間一邊是牆壁(或落地窗),另一邊是開放空間(餐廳或走道),量測會發現開放空間那邊反射回來的聲音比另一邊更久,然後再透過DSP調整兩側的延遲時間,使之達成一致。潘建章說:「room correction是讓器材與房間達到完美的配合,XTC則可消除左、右聲道的串音,讓你聽到錄音原本的狀況」,兩者相輔相成,可大幅減少空間與擺位的難題。

潘建章表示, DAC 501/502使用者都可享有Weiss的room correction量測服務,屆時可能有3種方案。一是方浪帶著設備去DAC 501/502使用者家裡量測;二是設備借給DAC 501/502使用者一段時間,讓他們自己量;三是直接把設備買回去,愛量幾次就量幾次,甚至可以幫朋友量。潘建章說,Weiss目前的使用者以「研究型」居多,富於研究精神,著重數據與分析,也喜歡自己做調音,方案三就是為他們量身訂做。透過量測,可以清楚了解自己空間的狀況。以前只是聽到感覺出高頻如何低頻又如何、哪裡好像有駐波、聲音似乎有點衝…之類的形容詞,量完之後,則可從數據上看出為何會聽到這樣的聲音,想要調整也更容易

https://feature.u-audio.com.tw/featuredetail.asp?featureid=845

回復

shooter 發表於 2019-4-11 10:38
喺網上摷到d資料, 佢咁寫其實weiss已經有齊room correction and DAC 功能?  
不過......weiss  ...

50X主要特點是XTC。RC坊間常用Dirac基本不需受dac限制。

回復

501份前級得唔得, 直入Active Speaker質數如何?
回復

shitwong 發表於 2019-4-12 10:28
501份前級得唔得, 直入Active Speaker質數如何?

我唔知乜嘢叫得乜嘢叫唔得,人人定義不一樣。我自己就用緊DAC501去D&D 8c,老闆話好聽過以前對Devialet 1000Pro 推Magico S5。
我個人覺得先唔講音色,功能上係幾好,又可以插耳機,又可以有EQ,幾全面。
回復

waikeywi 發表於 2019-4-13 23:43
我唔知乜嘢叫得乜嘢叫唔得,人人定義不一樣。我自己就用緊DAC501去D&D 8c,老闆話好聽過以前對Devialet 1 ...

多謝回覆。
回復

我主力headfi, 但有時會用501經RCA出前級再出Active Speaker出聲, 尋日試玩埋XTC, 幾得意
回復

Keane0828 發表於 2019-4-15 11:32
我主力headfi, 但有時會用501經RCA出前級再出Active Speaker出聲, 尋日試玩埋XTC, 幾得意 ...

有時間的話會唔會比較下用同唔用前級的分別?試唔試到,都多謝你先~
回復

shitwong 發表於 2019-4-15 17:23
有時間的話會唔會比較下用同唔用前級的分別?試唔試到,都多謝你先~

師兄對不起,土地問題所以試唔到
不過我估直出501前級會較好,朋友試過話唔錯,
同埋我本身前級好一般(見簽名)
回復

Keane0828 發表於 2019-4-15 18:48
同埋我本身前 ...

my pre: stello hp100mk2
回復

Keane0828 發表於 2019-4-15 18:48
同埋我本身前 ...

十萬個多謝~!