新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12186|回復: 16

[流行曲] 無咁多錢買原裝第一版的陳慧嫻 – 歸來吧

無咁多錢買原裝第一版的陳慧嫻 – 歸來吧 黑膠; 實在太貴啦; 最近有新出的 RE-ISSUE ; 仲話要 Abby-road re-mastering , 諗住無死錯人啦; 點知又一次中伏!

坦白講, 反覆聽左幾次, 完完全全唔似聽緊黑膠; 仲衰過聽 CD , 隻碟既高清味十足, 重要過多添, 我起初以為我個唱盤好耐無調校過, set 錯野, 點知聽夏韶聲隻 “諳 1” 好正常喎, 再聽番慧嫻呢隻碟, 依然高音好多, 係聽到好多濕碎聲, 但係好人工化, 完完全全做出來的感覺, 聲音重有啲假添! 因為高音誇張的部份, 變相搶走人聲部份, 出來效果好唔正常! 低音係有既, 但係係比較低的部份才聽到, 中間最可貴的 mid-bass 部份無左好多!  好彩係聽女聲, 如果唔係就好難聽!

跟住唔服氣, 攞隻圖案碟出來聽, 電平雖然比較低, 要開高2格,音質雖然平平無奇, 但係起碼係正正常常, 無咁誇張, 起碼聽到佢係唱緊歌, 唔係聽緊 HIFI 效果!

(雖然聽CD係讓賽, 價值為唱盤價的 四分一, 不過都要比較的)
聽隻金 CD, 坦白講, 隻金碟係高音比較多了些少, 但起碼正正常常, 音色一定好聽過呢2 隻黑膠!

再聽隻精選88 系列, 雖然唔係有好多歌相同, 但聽最尾首 “月亮” , 點知音色及平衡度, 全部贏晒;  高, 中, 低瓣瓣齊, 聲音密度都係好足夠, 好似梁朝偉話齋, 好浮, 浮晒出來, 無嘜邉瓣少左, 唔怪得之咁多人炒舊碟買來聽, 有個中道理的!

一早啲前輩已經講左, 聽 CD 好過聽 RE-ISSUE 啲中文碟, 點知比佢講中晒, 唔服氣都無用, 又一次中伏!

其實唱片公司現在已經係食老本, 全部出晒啲番抄碟, 都唔緊要, 好心出碟前自己聽一聽啦, 唔好賣咁多廣告, 慳番啲錢請啲有質數既公司做碟啦, 還是真係大火燒晒啲 master tape ? 搞到無晒所有質量可言 ? 再咁落去, 真係無嘜人再肯比錢出來買碟架, 我地班發燒友已經係真金白銀比錢買碟既一群人, 如果唱片公司搞到連我地都死心既話, 大家諗吓將來會發展成點?  祝大家越聽越好聲!

陳慧嫻

陳慧嫻

評分

查看全部評分

MQS 又ok 喎⋯⋯
回復

一早啲前輩已經講左, 聽 CD 好過聽 RE-ISSUE 啲中文碟,
X 9999999999999999
之前我都講過, 幾間本地公司的母帶, 當年已燒得七七八八啦 !
無人講, 唔係代表無人知, 秘密遲早都會爆, 睇吓有幾多受害者 ?
回復

無論 RE-ISSUE CD、LP,都唔荒會好,重新混音的重衰。1992年的歸來吧,是磁帶還是數碼錄音,不知,寶記一向都唔講的。近幾年才會寫少少mix、器材
回復

高清年代,一味講清,冇晒感情肉地。

就算冇晒母帶。唱片公司可以用頭版CD當母盤直接 copy 出CD便可。起碼有番頭版CD8、9成效果掛。千萬不要攪 remastering, 越攪越衰。

評分

查看全部評分

回復

垃圾我唔知,但唔買我就真係儍了。
據我老友講。呢件值呢個價。
回復

Harwood 發表於 2017-9-21 22:15

等你包膠。   
回復

報告樓主師兄已經寫了.
我反而想多說一下此碟的價值
第一版的LP歸來吧現在二手肯定過萬的情況下.現在只是用三佰幾
就可以買返唱片封套和海報.有乜可能吾買?
我冇早期CD板本的歸來吧.我聽K2HD CD板本.
對我黎講.有得買黎擺已經由心笑出黎.^_^

評分

查看全部評分

回復

Harwood 發表於 2017-9-22 09:30
報告樓主師兄已經寫了.
我反而想多說一下此碟的價值
第一版的LP歸來吧現在二手肯定過萬的情況下.現在只是 ...

回復

Harwood 發表於 2017-9-21 22:15

我唔知太鐘意依張碟, 所以我無買. 哈哈.
回復

racewong 發表於 2017-9-22 11:00
我唔知太鐘意依張碟, 所以我無買. 哈哈.

所以我昨日買仲有number碟買.
回復

Harwood 發表於 2017-9-22 12:43
所以我昨日買仲有number碟買.

我之前聽過依隻頭版既歸來吧, 我唔係太鐘意D歌, 所以頭版都吸引唔到我. 哈哈.
回復

雖然我吾算係Fans, 慧嫻嘅歌確實幾好聽。 當年吾識死買隻本地版精選鬆郁濛, 後來意外發現 台灣平價 EMI 古典平靚正, 於是胆粗粗 入貨 福茂唱片  (Decca) 台版慧嫻精選 CD 則相當滿意,到現在都冇興趣再試 乜版物版啦。
回復

我都有買歸來吧re issue 板, 真係好麻麻,紅茶館一播就覺嫻妹把声少左質感,又唔夠甜,听落去怪怪地
回復

haha12 發表於 2017-9-23 16:38
雖然我吾算係Fans, 慧嫻嘅歌確實幾好聽。 當年吾識死買隻本地版精選鬆郁濛, 後來意外發現 台灣平價 EMI 古 ...

這張除了個look似足路邊的老翻之外
D聲真係唔錯,以老歌來說我收貨有突
尤其經歷過太過慘劇之後 XD

評分

查看全部評分

回復

kmg 發表於 2020-10-23 00:54
這張除了個look似足路邊的老翻之外
D聲真係唔錯,以老歌來說我收貨有突
尤其經歷過太過慘劇之後 XD

台版 Remaster 好多正嘢!

早年小弟以每片約 四十大洋 買入一批台版 EMI classics, 部份比中價荷蘭版更勝一籌.

早年台灣版嘅好處係sound engineer 吾敢手多多加鹽加醋搞搞震, 呢一點對古典錄音嚟講非常重要, 好多 後期Classical music remaster 都係衰喺呢一瓣手上.

評分

查看全部評分

回復

寶記就算有24軌錄音,混立一向都唔好,後來歐丁玉的稍為好了一些。
有音響銷售曾講過,張學友的祝福錄音是用DAT錄,母帶好靚聲,但CD一出就變衰咗。但祝福D聲還是不錯。
回復