新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2819|回復: 6

[請教] 請問blu ray audio的碟有無歌詞或其他資訊顯示?

我買了幾隻blu ray audio的碟但都唔見有歌詞顯示,
亦無相關封面照片,每首歌曲製作資料,
眼光光望住屏幕無野睇!
以前的DVD audio好似豐富好多!
有無師兄知道?
回復

講明 Bluray Audio,係畀人聽,唔係畀人睇嘅!  
回復

但係既然藍光係有可能載更多資料,
有埋唔會更好?
而且一係佢就唔洗開住個電視,出產一種專播音樂的盤,
不然由頭到尾成隻碟得一個畫面咁。。。播得多唔怕有燒印?
又開住個電視咁無聊。

話說其實有無專播blu ray audio CD的盤?係咪會更專門些好聲些?
回復

呢個藍光格式嘅問題,一定要有 video signal 之後至有 audio signal,所以一般會做一個畫面,令到輸出有 video signal。
不過正常 play 碟,係唔需要開住部電視嘅,㩒個 <enter> 就 play 到。
回復

剛剛試過,唔係隻隻碟可以按OK就播,
我個搖控只有OK,似乎是你講的enter啦。
而又些碟你或者想選不同音效,你無法唔開電視,
無得在部機個顯示度睇到。
而我剛剛又想到個問題,
就係播影碟的機是否達到純播音樂的播放機水準?
回復

播 BD audio 當然想到 AE 代理那 wadax 同 JMF. 另外當然有 goldmund.
回復