新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 33936|回復: 92

[品牌] Lexicon 同好會

Lexicon 同好會黎啦!!

1.) 史的墳 - Lexicon RX-7 Power Amplifier

1.) 史的墳 - Lexicon RX-7 Power Amplifier
2.) kachow -Lexicon ZX-7 Power Amplifier

雖然暫時人丁單薄d. 不過我相信好快可以打動到多d師兄加入..   史的墳會長,不如你快d入埋部HD前級..等多d師兄都忍唔住入會 .
回復

14x磅..........................................
當2 ch 後級得唔得呢?
回復

我個陣揀Lexicon都做左d功課:

7聲道的Lexicon ZX-7後級內部藏有14部擴大機,因為它是真正的平衡式設計,每一聲道音樂訊號一進去便被分為正半波與負半波,再交由獨立的擴大機各自驅動,輸出時再結合為完整訊號。此種設計的優點是低失真、低噪音,並可減低內部電場的干擾,是大多數Hi-End機種採取的方式,Lexicon ZX-7自然也不例外。

Lexicon ZX-7每聲道在8歐姆負載下可輸出300瓦強大功率,負載降為4歐姆時功率增加為450瓦,7聲道總功率高達2,100瓦,對於如此龐大的輸出,ZX-7也準備了十分完善的保護電路,包括過熱、過載、短路、接線錯誤等都會產生保護,並防止直流是低於10Hz以下的輸出電流傷害了喇叭(10Hz以下已接近直流輸出了)。更令人放心的是,保護電路完全與訊號路徑隔離,因此不用擔心聲音表現受影響。

Lexicon ZX-7 內藏圖:

最正係分開2條PC, 分別推正負..

回復

14x磅..........................................
當2 ch 後級得唔得呢?
cyberken 發表於 2011-4-12 17:16

o靚仔..咪走過黎踩場..   2ch用呢部喇..

Chord SPM 4000 Power Amplifier

回復

o靚仔..咪走過黎踩場..    2ch用呢部喇..

Chord SPM 4000 Power Ampl ...
kachow 發表於 2011-4-12 17:36

邊個叫你買呢部架
回復

2.) kachow -Lexicon ZX-7 Power Amplifier

3.) 小學雞-71 - Lexicon LX-7 Power Amplifier
回復

還有我 - Lexicon MC12HD ........
回復

曾用dc-2,mc-4 av前級
回復

3.) 小學雞-71 -  ...
Ep-71 發表於 2011-4-12 17:47

點解會有av100fun張貼紙? 仲印左你個名?
回復

還有我 - Lexicon MC12HD ........
7500martin 發表於 2011-4-12 18:00

有無相睇睇? 好想要....
回復

3.) 小學雞-71 - Lexicon LX-7 Power Amplifier
4.) sk555 -ZX-7 Power Amplifier 發達就買霸定位先
回復

有無相睇睇?  好想要....
kachow 發表於 2011-4-12 18:16

回復

7500martin 發表於 2011-4-13 13:38

引死人..   同7005比較差幾多?
回復

引死人..   同7005比較差幾多?
kachow 發表於 2011-4-13 13:42

好難比較,兩者取向完全不同,AV7005着重分析力和空間感,Lexicon則強調包圍感和營造戲院氣氛,人聲富質感,久聼而不疲!睇音樂會更是無敵,這些都是在日本機所欠缺的!
回復

加洲兄..係時侯上呢部啦..
回復

7500martin 發表於 2011-4-13 13:38

几時可以上嚟聽
回復

加洲兄..係時侯上呢部啦..
supercow 發表於 2011-4-14 00:13

應該啦~~~~
KACHOW要呢部我接你7005
回復

應該啦~~~~
KACHOW要呢部我接你7005
sk555 發表於 2011-4-14 00:35

今日有條友打黎話去過7500martin兄屋企聽完後...係咁叫我入返部Lexicon前級. 話真係唔可以同日本機比較.. 就算無HD無乜無物都唔係問題..只要一聽..個d解碼3d可以唔洗理..

跟住我懷住好興奮既心情打去問相熟既HIFI人問...

kachow: Hi! 我都係覺得Lexicon部前級正.
HIFI人: 正丫呢..一早叫你買埋架喇. 最多幫你set埋, 包你靚過戲院.
kachow: (心情越黎越興奮) 咁好, 咁我都好想換部. 係唔係比我可以平好多, 同部後級咁既價錢差唔多就得(部後級5個度)?
HIFI人:梗係喇!! 凈係你先比到炸.. 同部後級差唔多. 行貨貴多DD喇. 10皮, 岩既就即送去你度, 聽左先比錢. 不過聽左就聽唔返轉頭喇. 襯有貨唔洗訂就快喇..
kachow: ( )完全答唔到咀..EE...咁有無二手,水貨平一半..同部後級差唔多?
HIFI人:水會平一兩萬喇..二手就無喇..咁新部機...
kachow: ( ) 咁我會認真考慮下先...BYEBYE..

結果...繼續mararntz av7005... 我話過退燒後..買線唔過5千..買機唔過5皮...
回復

今日有條友打黎話去過7500martin兄屋企聽完後...係咁叫我入返部Lexicon前級. 話真係唔可以同日本機 ...
kachow 發表於 2011-4-14 00:44

佢等緊你...
回復