新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5310|回復: 7

[電源線] 無箱開嘅新玩具Wilmer Workshop 無相真龍電源線

一直想幫部AMR amp 換條電源線,本身用緊本地賣家嘅DIY 電源線, 線芯為純銀線,唔記得係唔係單支加多股結構,當年係同賣家傾過,覺得用到喺amp 所以訂造嘅
價錢方面,約為無相真龍一半
無記錯用左近四年,中間都有懷疑過呢條線係唔係唔夾我部, 因為總係覺得有啲有氣無力嘅感覺,不過我屋企無價位接近或更高嘅PC, 所以無得比較,呢一年間都有考慮換,原先目標係馬爺嘅Harmonica or K2S,不過一直都未實行
最近得知馬爺有新電源線,叫無相真龍,終於決定升級去呢條
我無其他更貴電源線比較,以舊線聽感比較,無相真龍人聲較潤,較多水份,另外弱音都聽得更多
又聽下平時聽開嘅鼓詩,jazz variants, 貝9快樂頌,音場深闊我覺得相以往差不多,但無相層次感係好好,成個場面好聽好多,力水方面亦感覺足夠,控制力比舊線優勝,相比下我感覺到舊線原來係比較亂,而無相係相對淡定(無比較下我真係唔覺表現差咁遠)
今次升級可以話係相當滿意,而且令我發覺原來套機係有potential 可以好啲嘅
早兩日有另一師兄出post, 講到大真龍用在電處方面有好好嘅表現,我部電處同嗰位師兄一樣,都係Wilmer Workshop Ultimate Power Factory, 睇完嗰位師兄放毒後,遲啲我都想試下將無相真龍放去電處試下(依家係馬爺嘅K2S)

評分

查看全部評分

唔好啦,留番條缐響呢處,電處直上起碼大龍啦,我哋部電處絕版嘢來的。

評分

查看全部評分

回復

nhk 發表於 2017-7-16 19:18
唔好啦,留番條缐響呢處,電處直上起碼大龍啦,我哋部電處絕版嘢來的。 ...

師兄,好毒下喎
聽過無相真龍所得嘅改善,我都想有升上大龍嘅機會
回復

oasis789 發表於 2017-7-16 19:21
師兄,好毒下喎
聽過無相真龍所得嘅改善,我都想有升上大龍嘅機會

你地個電處咁大個又多插位,真係要大真龍先應付到呀
回復

師兄一於直接上大真龍去電處啦
回復

搞到我又心思思
回復