新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Davidsky

[喇叭線] Vertere Pulse-X Reference 喇叭線測試報告

Davidsky 兄: 小弟也是Vertere VXR 及Pulse R interconnect 用家, 期望你的HB vs VXR 的比較....

評分

查看全部評分

回復

等睇HB
太毒

評分

查看全部評分

回復

SnipperD 發表於 2017-8-7 18:23
Davidsky 兄: 小弟也是Vertere VXR 及Pulse R interconnect 用家, 期望你的HB vs VXR 的比較.... ...

DAVID兄既POST引晒VERTERE既用家出黎添. 哈哈.
回復

David兄

標題應該改做“Vertere Pulse-X Reference (劇毒)喇叭線測試報告”,哈哈!

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-8-7 17:14
chuck兄:你相當英明神武 不知道chuck兄知否Vertere的jumper 定價是什麼價錢

...

我記得訂 pulse x reference 時可以要求做 integrated jumper version, 不記得幾錢,印象不貴,只需加少少錢,但因我當時已經有一對二手的所以就沒有考慮過。我當時估計 double run bi-wire 應該可以遠勝我 crystal ultra diamond and crystal jumper。

當時也考慮過 HB 喇叭線,但價錢真係超哂我預算,到而家都係只得個"恨"字。
回復

Davidsky 發表於 2017-8-7 17:03
Hungmo兄:Odin喇叭線已經在小弟的男優AV已成過去 圖片所看到的是小弟給中置喇叭所用的Nordost  ...

小弟見議你直接換埋去中置喇叭線做Vertere HB,因為AV中置都好重要,左中右音色會更加一致
回復

racewong 發表於 2017-8-7 12:27
你唔好再落毒啦, 我就黎忍唔住啦

相信用過 Vertere 嘅師兄都知道佢優點在那裡,我覺得佢"質素價值比"相當高,當然市面上有更多好嘅選擇,但價錢也要再上一層樓。
回復

chuck 發表於 2017-8-8 02:38
我記得訂 pulse x reference 時可以要求做 integrated jumper version, 不記得幾錢,印象不貴,只需加少 ...

chuck兄:其實小弟用了喇叭線那麼多年,其中為數不少的發烧友曾經測試過(包括小弟)同一品牌同一型號的喇叭線!如果使用single-wire和bi-wire的分別相當大 所以如果是bi-wire的喇叭,那個jumper就變得相當重要了

另外一個方法就好像chuck兄那樣使用兩對喇叭線了,
回復

Leslie8 發表於 2017-8-8 02:41
小弟見議你直接換埋去中置喇叭線做Vertere HB,因為AV中置都好重要,左中右音色會更加一致  ...

Leslie兄:你不用推動我 小弟的中置TYR 2喇叭線已經放售中!成功出售後小弟會第一時間再下單 不過會係VXR
回復

chuck 發表於 2017-8-8 02:46
相信用過 Vertere 嘅師兄都知道佢優點在那裡,我覺得佢"質素價值比"相當高,當然市面上有更多好嘅選擇 ...

chuck兄:VXR的性價比不是高一層樓!係高幾層樓 但再上的HB小弟就不知道了 因為它的價錢真是都很貴
回復

ltkeric 發表於 2017-8-7 23:20
David兄

標題應該改做“Vertere Pulse-X Reference (劇毒)喇叭線測試報告”,哈哈! ...

ltkeric兄:你可能還未知道 小弟的外號溫哥華西毒

評分

查看全部評分

回復

我記得訂 pulse x reference 時可以要求做 integrated jumper version, 不記得幾錢,印象不貴....

900鎊左右
回復

Jumper 900鎊?
回復

Jumper 900鎊?

如果買一對single wired VXR 並加上一對Integral jumpers, 另加900鎊(banana or spade).
回復

Davidsky 發表於 2017-8-8 03:53
Leslie兄:你不用推動我 小弟的中置TYR 2喇叭線已經放售中!成功出售後小弟會第一時間再下單{:5 ...

果然快手

評分

查看全部評分

回復

板主大大:900磅是小弟這次測試VXR喇叭線的jumper 現在再上一個級別的HB喇叭線jumper是$4000          美金
回復

Leslie兄:小弟當然很想快些能夠更換中置喇叭線 但小弟的TYR 2喇叭線是中置使用!所以只得一條……係一[條]喇叭線 真是要說一句……有緣人
回復

hi Davidsky兄,

小弟也來講2句vertere hb usb線, 事關昨天用stealth indra同人換左條(vertere hb usb線加現金)

其實今次係我第三次購入vertere hb usb線了, 之前2次都係舊款v2的  1米同1.5米, 今次就係新款v3的1.5米。

好, 廢話講完, 我講下對vertere的感覺。

vertere hb的細節係我玩過咁多usb線入面最多的,
咩都多,  高頻器樂 空氣感 多 有層次,  人聲淡定好有層次 最衰就係人聲唔夠長氣, 低頻器樂都係好有層次。
其實講咁多野做咩, 此線規模 細節 等級 真係在這個價位難得一見, 非常中性 三頻平衡,
所以用佢尼做usb線真係絕對唔會錯, 一耳朵----話, 反正就係信息量爆炸, 又控制得好好的線。

p.s 其實小弟覺得vertere hb 好鬼似nordost 的感覺...   david兄小弟說錯了莫打頭哈哈

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-8-8 17:18
Leslie兄:小弟當然很想快些能夠更換中置喇叭線 但小弟的TYR 2喇叭線是中置使用!所以只得一條 ...

好野, 星期五可以借到對HB喇叭線了.

評分

查看全部評分

回復

Davidsky c-hing, can you PM me the price for HB speaker cable. Thank you
回復