新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2945|回復: 4

[其他] 最近中左「HIFI感」的毒

首先定義一下咩叫「HIFI感」

就係聽得多代理SETUP同家訪后發現,
高保真音樂,    高低去得更盡, 聲音收了點, 但細節勁多, 微動態好好, 有張力, 夠平衡
姐係貴野啦!!!!

例如:   DCS+zellaton

昨天在會場又再次聽左D 2套令人印像深刻的SETUP
但係睇下自已荷包,但又想要接近的效果,咁就真係要諗諗計點樣調教下自已套系統了。

最近發現有D品牌     都可以做到3D感特別好, 中性又平衡, 無咩奇奇怪怪的音染,

1) furutech fi50ncf
早在1年前, 小弟已經聽過ching話 fi50就偏下盤, fi50ncf就偏上盤, 好睇夾唔夾線
耳聽為實, 上個月買入舊旗艦fi50親耳聽, 點知聽唔夠3日就拿拿臨唔耐聽賣埋,
就如同舊gtx-d (r) 同 新 gtx-d (r) ncf 的分別一樣大。

而fi50ncf到底有咩魔力令人咁著迷呢?
就係佢用極都唔會over, 你套系統d線如果原本係平衡夠中性的, 換左fi50ncf頭, 係可以迫曬成條線的潛力出來。
或組用fi50ncf自已diy電源線, 出來效果真係好掂架, 我自已有diy經驗知道插頭影響好大好大好大。
所以這幾年收下二手跟一手fi50ncf, 收收下就已經過左30只, 可能會比人話痴左線,
但真係 「得」 先會收咁多, 可以令你系統健康好多的恩物。

2)isotek Syncro evo3 (總線)
大家都知道總線影響好深遠,
本身isotek syncro 已經好夠力又高清, 其中音樂感更係可以令到整個系統動聽起來,
小弟換過好多好多總線, 最后都係留左syncro(哈哈換左fi50ncf)

3)地線頭
無錯又係fi50ncf  地線位 直插nordost電源線, 然后比948同金嗓子電處,  出來效果一流,
用其它線同埋插頭  會有downgrade的效果

4)vertere hb usb
hb usb 小弟出左2次, 最后都係忍唔住又買返尼
無他, 因為usb d條線的選擇太少了, 而vertere對比其它usb線, 可以做到信息量超級爆炸, 又夠平衡, 3d感又夠
咁的價錢, 都無咩抵唔抵啦, 只能說不可缺少。因為usb線影響實在太大。

5)差d唔記得寫stealth的sextet bnc線
因為d條線我用左好耐下, 已經真無隱左形, 成日都唔記得提,
但當初換上他的感覺我現在還記得, 聽人聲歌時, 抖氣, 換氣, 質感都好扣人心弘
另外整體責素好好又無咩音染, 是我的愛線。

p.s 小弟唔敢話自已套系統好靚聲, 但敢寫包單, 對比起2016年初, 我系統的總價減少了, 但係效果同整體感覺好左太多。

評分

查看全部評分

最后我都係想講下 貴線  的共同特質

1) 每個聲音會薄左dd,  但係整體就出來聲場大了 規模大了 又有條理的感覺
2) 中性平衡, 但多多少少會有特性

有好多線都會增加2端延伸, 但相對中頻的感染力就會下降
音樂說到底還是要由中頻去做骨架,  所以如果日后ching們聽到
中頻好得, 高低又好得,  就去馬啦, 唔好諗啦

太多線材只能做到特別音色去吸引人買, 但係cut左太多野 我地唔知。

評分

查看全部評分

回復

kekecola 發表於 2017-8-12 09:43
最后我都係想講下 貴線  的共同特質

1) 每個聲音會薄左dd,  但係整體就出來聲場大了 規模大了 又有條理的 ...

1) 每個聲音會薄左dd,  但係整體就出來聲場大了 規模大了 又有條理的感覺

通常我們這個叫"邊不見了,沒邊了",所以才會感覺"整體就出來聲場大了"
其實並不是薄了
只是聲不再死板板打在你耳朵上
而是融入在空間每個角落,這是很好的現象

通常音響嘛就薄-->密-->自然(但當然密度要夠)
回復

kekecola兄:英雄所見喇

NCF頭尾插你居然有30只 不知你是否可以用得曬

948電箱NORDOST直插

Vertere線材……小小弟接觸了後的一個驚喜意外  
回復

Davidsky 發表於 2017-8-12 16:48
kekecola兄:英雄所見喇

NCF頭尾插你居然有30只 不知你是否可以用得曬

DAVID兄, 點解會買咁多隻ncf呢,
其實係因為覺得它好中性, 提升好大, 我手上的isotek , Transparent, nordost, 通通都係慢慢ab咁換,
ncf真係好勁, 唔係講笑架。
而且現在系統已經係極敏感的地步, 入門野通通一插就知道唔平衡聽唔到太耐。。。

30隻用得曬,
pc電源線+前級電源線+3條電處電源線+地盒電源線+后級電源線+旁路電處電源線+解碼電源線+界面電源線
這里20個頭尾了, 然后其它全都是地線公頭。

另外, vertere hb usb 係我試過咁多條usb線入面 hifi感最强的線, 因為他的信息量真係真係好多好密
但佢有缺點囉, 因為反映到好多缺點唔會太好聽, 每次用都要搞一大餐, 先可以好好聲。

其實david兄, 我地都鍾意948+ncf+nordost地線
口味又點會唔同呢, 所以vertere大家都喜歡也是意料中事, 也是很好的現像, 因為印證左唔係自已開腦放麻,
係真係掂, 同埋岩口味先會鍾意。

評分

查看全部評分

回復