新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17283|回復: 130

[其他] 垃圾當寳

只要喺度話用咗有功效,乜垃圾都可以話正! 然后等人問,再提價錢一千幾百,平過買乜買物hifi 野,自然有人吹捧......
呢度多有錢人......
上得呢度多,見得多萬萬声ㄡ真堅嘅野,唔覺意對d 千百位嘅新件視作等閒,真係好易被坤......
回復

is sad but true
回復

其實幾位師兄係咪試過那件寶,但發覺無效?
回復

講真有啲附件隨意聽(吾係好細心反反覆試个隻)真係聽吾出有乜分別,但換粒分音高音電阻(幾蚊粒都好…先吾講岩吾岩聽…分別程度往往大過換上幾仟線材,都吾講用換電容更大嘅分別作比較,但幾貴線材附件都大把人買,個人傾向將資源執好套机好過(比如換机…),有啲買附件嘅銀碼仲貴過成套机都仲有(組合已到極級質素除外…附件真係可錦上添花,極級器材再改進係極難嘅一件事,好比游水甘…游度你極限速度時…想再進,係泳衣泳帽等附件著手亦係上策

當連隻龜 游得都快過你,買乜鬼極品游泳衣、帽…都冇乜用!
我尼刻吾覺換附件效益高過換器材(好似煮餸甘,點加配料都好…豬扒就係豬扒,加極配料點煮都吾會變牛扒)

好比人甘,即使外表再幾甘身光頸靚都好,但內裡無內函(比如好膚淺粗魯…黑人憎果度),整體俾人嘅感覺亦吾幫得幾多!本身性格粗魯…著得幾斯文都遮吾得幾多!

但甘,如果吾開聲…嘅話都呃得下人嘅

音響組合都有啲似…當你將外露附件用晒極貴价產品,係未開聲情況下…的確俾人印象可能加分吾少

但買得/玩得開心,人哋賣得又高興…,未嘗又唔係好事,不竟人生“開心”係$都未必能買到嘅好寶貴東西

評分

查看全部評分

回復

實戰分享

幾個月前順路去添置聽嘢…行到別超,貢入去聽下,當時用部(好似一皮左右)300B單端合拼推對皮零嗽叭,用cdp出聲,點唱2016音展cd 12cut...開聲,唉,啲高頻有料到(尤其殘響…),起身八下用乜線材,清一式蕭踢(仲係有皇冠果隻…整體線材貴過成套机价吾少),心唸…蕭踢 果真有料到…我話低頻都係差少少,職員隨即禮貌 建議接部貴幾倍嘅歐洲前后級(吾記得乜名…),再播番同一cut,吓啲高音(尤其殘響…)去曬邊呀?低音有改善

總結
有就有,無就無…再靚嘅附件(今次指線材)都不能無中生有

評分

查看全部評分

回復

我吾係質疑附件e.g. 線材,電處,釘,架等功用,但有d 無厘头野都吹到識飛,乜野一試無妨......其實加乜改乜都有影响,但係吾係improvement 就另一回事

評分

查看全部評分

回復

charliey 發表於 2017-9-30 13:43
我吾係質疑附件e.g. 線材,電處,釘,架等功用,但有d 無厘头野都吹到識飛,乜野一試無妨......其實加乜改 ...

ic, 原來係未親身試過。
回復

我吾係質疑附件e.g. 線材,電處,釘,架等功用,但有d 無厘头野都吹到識飛,乜野一試無妨......其實加乜改 ...

我都係這裡中過兩次伏,又係成村人說有幾得,結論同師兄一樣,有改變唔同有改善!
回復

或者咁講,中伏多咗就學精咗!

評分

查看全部評分

回復

回復

師兄所言甚是,有好多配件,是改變,不是improvement.
回復

sunny6628 發表於 2017-9-30 15:09
呢個post 應該好快比人del

咁你又錯啦, HIENDY好開放, 唔去到最後關頭, 我都唔會DEL POST.

至於咩係最後關頭? 你可以睇下置頂的板規.

評分

查看全部評分

回復

咁大感慨?!

中左咩垃圾, PM比我了解下啦.
回復

我只是路過打醬油的
回復

近年小左中伏,不過一早起身,見到又有人話執到宝,有感而發姐

評分

查看全部評分

回復

charliey 發表於 2017-9-30 16:18

咁分享個位師兄都係用左覺得有效..有感而發姐...
論壇就緊係想多d 人分享先至健康...難道好似數字台冇人分享新發現就好開心?
況且,師兄你試都未試過就開口埋口話垃圾會唔會武斷左呢?

利申:我對件野好有興趣..準備試下

評分

查看全部評分

回復

charliey 發表於 2017-9-30 16:18

其實中伏都係成長嘅過程…先笨后精都未為輸
回復

SAnalogue 發表於 2017-9-30 16:36
咁分享個位師兄都係用左覺得有效..有感而發姐...
論壇就緊係想多d 人分享先至健康...難道好似數字台冇人 ...

眼紅效應?
有一種人搵到開心嘢就去分享,有一個人唔開心就去單打別人。

評分

查看全部評分

回復

係垃圾定係宝?  我就吾会試喇......未試就話垃圾,会吾会武斷咗?  咁件野喺度當寳咁吹,会改善hifi 表現?  儿百蚊一試無妨......呢d 就叫hard sell 囉

評分

查看全部評分

回復