新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: charliey

[其他] 垃圾當寳

我聽歌唔開燈,純分享
回復

回復

路人甲路過......
論壇呢家嘢有時真係睇下就算, 犯不著太認真, 睇番果個POST樓主又講左邊度有得賣, 好難講有冇利益衝突, 因為果兩個地點都大, 又可能又唔少鋪賣果個玩意。不過利益衝突呢家嘢, declare 左就信佢冇?我唔會囉!
講番個玩意, 可能果個POST樓主從來都冇試過係暗光環境聽歌仔, 所以一試就覺得效果好明顯, 因為熄燈同著燈聽歌仔效果係唔同, 熄燈/暗燈係好聽啲, 將一個暗光源放係音箱之間, 人好可能不自覺會FOCUS左係個光源度, 即係中間, 咁啲歌仔聽係上嚟效果就會唔同, 例如定位好左, FOCUS 靚左, 尾音多左......都係集中力可能導致的正面效果。

評分

查看全部評分

回復

回復

That's how a forum dies, just like the forum of number.
回復

Well, I'm not that upset While most of all like sweet things, it's not wrong to express himself in another way. Some may feel similar as the OP but just shy to say.  The louder group is not always correct.  Let the minority speak out. They have their points (that you might not agree).   

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2017-10-1 00:30
That's how a forum dies, just like the forum of number.

數字台就是這樣死的,由晚晚都想看完先訓覺,變成完全冇心機看,因為冇新嘢,冇新嘢嘅原因係啲人唔敢出post, 唔係怕你有牙,係怕咗的麻煩糾纏...鍾意攞幾兩銀出嚟試下,得就開心到訓著都笑醒,唔得...咪攞來當做夜晚去廁所的長明燈, 都美觀實用吖....no big deal...

評分

查看全部評分

回復

幾皮嘢都敢試,幾舊水唔試? 同protector 一樣啊...
回復

幾皮嘢怕試完冇效果,幾嚿水唔試都知佢無效果......結果係乜都唔使試.....唔試唔緊要.....咪路人甲行過囉...罵戰係由你恥笑人開始架喎...開咗個頭又話冇指系邊個,有人問邊度有得買好正常...又話你有佣收...數字台 個個開幾個分身嚟support 自己鬧交,share 就又少,賣嘢多,所以....玩完....我都係有感而發嘅..

評分

查看全部評分

回復

科學點吧!

話係負離子燈, 咁在 HiFi 作用就係除靜電. 有改善就一定啦.

但要聽嘢前半粒鐘就吹啲機,(我用2部 Simco 除靜電風扇) 等所有器材都冇晒靜電聲音自然乾淨尤其低音 bass-line, 聽時仍要開著但出風可細一啲.

斷估技燈無摩打出風吧, 釋出負離子又走得幾遠?

未玩過長開靜電扇吹機先會話枝燈驚為天人啫!

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-10-1 05:53
科學點吧!

話係負離子燈, 咁在 HiFi 作用就係除靜電. 有改善就一定啦.

用科學角度去質疑…有說服力得多,不竟聲音係一個有規律物理現像…吾同一些迷信玩意(絕無針對…比如某某數字旺佢…點解釋都較難令人信服…但佢真係冇呃你…佢感覺係真嘅,但至於係咪個數字所導至…憑感覺作判斷點講好尼)。

舉個實例…有个朋友話佢同朋友借啲過萬嘅線但聽吾到有乜分別,從whatsapp中佢又覺得買左某某新机好好多…文筆有點似寫手用詞(當然佢係純用家…但有啲浮誇用詞真係會傳染 ),好啦一揪唔同嘅線攞上佢家試…我帶碟去試,一開聲…我話把聲焗住晒何來開揚…感覺?佢當然有疑惑…佢感覺係真,表達出尼亦句句真言…我話不如將拍齊組合柜嘅嗽叭移出呎多試試,再開聲,大半天光晒,焗住感覺消失左八八九九,佢都有點… 叫佢先聽某cut小提琴同人聲…約一分鐘,坐死同一个位反覆聽好幾次后,比對佢用開啲線…尼刻佢聽到分別啦(當然唔係天同地分別,試鬼完佢一口氣買幾條…)跟住再試埋膽,佢好陶醉嘅貓乸12ax7方環長屏(論壇吹得幾…),開聲…人聲的確暖厚舒服,但我話個小提琴聲縮係嗽叭內側…堆埋一埋分析力麻麻地…,佢當然會有啲質疑…(你知網上吹得勁確有啲洗腦作用),佢有valvo 12ax7長屏方環…我話尼款分析力好好多人聲亦好…再換膽聽,開聲,小提琴飛出嗽叭少少外側啦…當然分析力,音埸深度…好大分別,其實啲膽同机都係佢…但我上門攪攪震后(我直腸直肚…自知黑人憎…當你一話人哋套組合有乜乜唔好,各位都估到大約反應,當然我批評自己套初階入門組合亦吾會留情…尼刻我尚未聽過一套完美無得彈嘅組合…但好聲好聽嘅組合就聽過吾少

睇到尼到,好多師兄第一反應…車 好基本嘢啫,但以上類似個案我都遇幾單(有啲仲係音響店…用詞就天花亂墜,表情似真…吾似呃你個隻…),我重複左好多次…我唔質疑分享者聽感出自真心真誠,但從字面所理解…我確有點保留(尤其改變同改善…)

講番自己以前啲瘀嘢…網上話銀線俾高音會有所改善…就手痕將LS603改放係低音(原用原裝銅片接通高低音),經過鴨記買啲約20蚊呎黃色車佬銀線(鍍銀)試下係咪有料度(好多師兄忍忍吧…真窮人用吾上乜乜堅真銀線試),接好出聲,果真高音量感多左,亦較薄(有啲高手或會用飄逸…形容,我啲低手用薄形容…相信都明我意思),單講高音的確好左… 但聽多一排,吾知係咪心理作用,總有啲吾多自然感覺,又手痕還原再反複作比較,還原后整體舒服自然多( 同我係啲濾波電容並啲細容量發燒電容效果有啲相似…比如並mcap落去,高中有改善,但可能速度…同濾波電容有差距…效果有啲吾自然,但嗽叭高音電容用mcap再並細容量mcap就無吾自然感覺),音埸亦較企理(尤其深度)人聲感情自然番,可能同條鍍銀線速度相差太遠總有啲唔多協調感覺,但膽cdp用黑貓條平銀線就冇唔協調感覺…微動態及高音…明顯比用開銅線同鍍銀線好…但用係石cdp試效果反而吾及條鍍銀線,可能膽cdp較厚頓…銀線可互補不足…

講番尼到,好似律師打官司甘,各執理據用詞…去抗辨,甚至鬥到面紅耳熱…但離開該官司私下又冇左件事,愉快相處,同樣希望大家都係對事唔對人,理念同聽感吾同都好平常…無乜大不了,如果個個為附和而附和反而仲大件事  希望大家相處愉快

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-10-1 05:53
科學點吧!

多謝分析!

評分

查看全部評分

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2017-10-1 03:54
用科學角度去質疑…有說服力得多,不竟聲音係一個有規律物理現像…吾同一些迷信玩意(絕無針對…比如某某 ...

只好說中國人普遍都感性大過理性!

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-10-1 09:28
只好說中國人普遍都感性大過理性!

絕對認同!

唔講人哋呀,我有時都係感性大過理性
回復

如果係負離子的話,咁買部負離子空氣清新機咪更加有效同健康?
靠盞燈係晒氣喎

https://news.tvbs.com.tw/local/350819
回復

突然諗起好多年前,啲前輩用LED 電子鐘校聲,有師兄記得係咩原理嗎?
回復

darkfrank 發表於 2017-10-1 10:09
如果係負離子的話,咁買部負離子空氣清新機咪更加有效同健康?
靠盞燈係晒氣喎

定位李HiFi房,前牆中間有負離子空氣清新機(細細圓型那個).
但李Sir說對聲完全唔關事, 只係令d空氣清新d而已.  

評分

查看全部評分

回復

mic2mic 發表於 2017-10-1 10:17
突然諗起好多年前,啲前輩用LED 電子鐘校聲,有師兄記得係咩原理嗎?

唔知什麼原理。

我二十幾年前用到現在還在用。每隔幾年試下拔掉電線唔用。結果都係要插番繼續用。
回復

mic2mic 發表於 2017-10-1 10:17

係呀,九十年代頭,Leo馮講先, 果時我都有加.
回復

eds60 發表於 2017-10-1 10:54
唔知什麼原理。

我二十幾年前用到現在還在用。每隔幾年試下拔掉電線唔用。結果都係要插番繼續用。 ...

用呢個方法試accessories 無得頂 ,可以減少心理作用
回復