新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: charliey

[其他] 垃圾當寳

mic2mic 發表於 2017-10-1 11:09
用呢個方法試accessories 無得頂 ,可以減少心理作用

我的有收音機和 alarm 功能。我試後發覺要將 alarm 響聲設定為開收音機較好聲。如 set buzzer 會衰聲,就算插在遠離放 HiFi 的房。Hifi 已有獨立電。Set buzzer 一樣會干擾,不用還更好。雖然已插電,加埋粒9V 電池會好聲D。電池是確保停電,時間和 alarm 仍能運作。
回復

Gauss5831 發表於 2017-10-1 10:55
係呀,九十年代頭,Leo馮講先, 果時我都有加.

我就是睇了 Leo 分享,之後跟住玩。
回復

八九十年代,連電源線都未興起,可能第一班玩果啲前輩都無諗過今日會咁重要
回復

玩音響涉及主觀成份, 有些情況好難以一套完整科學思維去理解。

有朋友愛我行我素最緊要好玩,主觀成分較重而不太著意於科學辯證,以純玩味角度出發又非心存歪念騙人,小弟以為可以接受。

亦有朋友較重理性科學辯解,好聽與否需要有合理分析及反覆驗證以減少兜兜轉轉出錯機會, 這樣做可能少了點感性趣味,卻合符情理。

Rock Salt Lamp 嘅討論,樓主感性分享並無惡意亦無得益,唯一挑剔樓主說故事能力不強且資料零碎,坦白說如以此方式做 Business Proposal 應該吾合格 , 然而遊戲文章又何需認真?

言論自由誠可貴, 百家爭鳴各自精彩,方為正道也。

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2017-10-1 12:50
玩音響涉及主觀成份, 有些情況好難以一套完整科學思維去理解。

有朋友愛我行我素最緊要好玩,主觀成分較 ...

言論自由誠可貴, 百家爭鳴各自精彩,方為正道也X2
回復

dolphin88 發表於 2017-9-30 23:38
路人甲路過......
論壇呢家嘢有時真係睇下就算, 犯不著太認真, 睇番果個POST樓主又講左邊度有得賣, 好難講 ...

淘寶有得賣是我貼的,住在香港幾十年,我只是路過打醬油。
回復

Gauss5831 發表於 2017-10-1 10:52
定位李HiFi房,前牆中間有負離子空氣清新機(細細圓型那個).
但李Sir說對聲完全唔關事, 只係令d空氣清新 ...

新居?。   
回復

sunny6628 發表於 2017-9-30 23:44
https://www.youtube.com/watch?v=dbvYq8L5i1o   

https://www.youtube.com/watch?v=41CQl_VC7Kc

法國的賣幾千,唔見有人講話搵笨漆

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2017-10-1 00:30
That's how a forum dies, just like the forum of number.

師兄, no. forum死是死在版主和新老板,任意封殺不同咀形的網民,只留番像屎色的同路人。
回復

師兄講得好好。我覺得大家有時要抱住Agree to disagree嘅態度,可以唔認同,但唔好單單打打,講左又敢認。

評分

查看全部評分

回復

Schnerzinger Protector 又見佢講垃圾、搵笨漆!又是沒有什麼科學根據。
利申:我已經用了四十多萬買Schnerzinger 產品,買完又買。

評分

查看全部評分

回復

典解除左一个post 嘅擁護者走來護航,其他人sharing其他野 嘅ㄡ無以為自己嘅係垃圾呢?  自知有鬼......
回復

單打係留點面子畀人,不過嘅然送上門,無計啦。
回復

回復

回復

其實今時今日都仲大把人拗電源線功效,好似膽機vs石機,永遠不會完,也是 Hifi 有趣之處
回復

sunny6628 發表於 2017-10-1 13:42
個幾條自吹自擂嘅神棍 面皮成呎厚

講到明不咬弘 無謂入人個post 巴巴閉 撩交鬧 你地有你個post慢慢(吹) ...

如果樓主一早開宗明義話覺得鹽燈冇用,而唔係隱晦咁話垃圾當寶,我相信唔會咁多人走出黎。

利申:有用Schnerzinger同訂左鹽燈。
回復

Midnighteye 發表於 2017-9-30 19:47
廢話喇, 你就係講緊鹽燈

但我覺得你呢堆發言無助別人了解更多資訊,只是一堆冷嘲熱諷的廢話 ...

論壇係需要冷嘲熱諷嘅廢話,亦同時需要自以為是嘅笑話的,
回復

吹得越高,跌得越慘。
回復

廢話都咁多迴響,有趣
回復