新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: charliey

[其他] 垃圾當寳

我響呢個帖最後一次講喇,請自重!

版規:

1.        嚴禁一切誹謗、人身攻擊、侮辱、謾罵、挑釁等言論

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1

評分

查看全部評分

回復

charliey 發表於 2017-10-1 14:17
廢話都咁多迴響,有趣

樓主你既然覺得係廢話,咁你又開呢個post?有趣

評分

查看全部評分

回復

mic2mic 發表於 2017-10-1 13:58
其實今時今日都仲大把人拗電源線功效,好似膽機vs石機,永遠不會完,也是 Hifi 有趣之處  ...

甘先有玩味,如果所有音響一樣聲(以而家唔少人嘅心態,幾好聲都會聽厭…發燒後好多時都會有後遺症 定時身痕症)或者點攪都係得A、B、C餐甘嘅聲…我估啲發燒友數量劇減都似
回復

小弟都想插人好耐 !!!!

D人成日話,保險絲幾神奇,聖杯,鹽燈,水晶石放腳上,神棍等等等等 都話用左改變好大,返唔到轉頭!

我打死都唔信架啦!!!!

但我會收二手尼試下囉,
這年來買左, 舒曼波, 鈦釘, 量子貼紙
試左,我有資格去評論有冇料到啦掛?

我可以保證,最近好HIT的鹽燈,
我淘返尼玩, 真係5WORK的話,原價賣出去,會有好多CHING接手囉。

但其實都係幾百蚊姐,點解試都唔試就插啊???????
回復

回復

Yes, 新居
回復

儿百蚊可以交兩張牛肉乾。或者食左飲左佢。試左先插,有point,所以咪吾去阻人吹囉。吾明插,係畀足面喇。
回復

乜都要試左先批評,吾係完全正確。自己諗下典解喇。

評分

查看全部評分

回復

Gauss5831 發表於 2017-10-1 05:52
定位李HiFi房,前牆中間有負離子空氣清新機(細細圓型那個).
但李Sir說對聲完全唔關事, 只係令d空氣清新 ...

除非李Sir唔認同靜電對音響有害, 或者佢本人聽唔出, 係咁就冇話可說!

大家不妨做個實驗:

1. 撕一條普通 3M文具膠紙約10吋長. 一端貼在手指, 此時膠紙會向不同方向飄, 且多向人身體.

2. 開著 Simco 除靜電扇吹向膠紙 1秒. 移開.

3.膠紙立時會變得6點半筆直, 不再會飄來飄去. 因為膠紙已除去靜電.

注意除靜電離子機要同時䆁出正離子先至有效, 因為"neutralize" 先係處理靜電標準. Simco就係有+/-離子.

至於其他朋友嘅百花齊放理論我就唔認同啦, 科學就係講證據嗎!

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2017-10-1 05:54
唔知什麼原理。

我二十幾年前用到現在還在用。每隔幾年試下拔掉電線唔用。結果都係要插番繼續用。 ...

我試過, 全無感覺, 其實 blind test 就知是否感覺良好囉!

評分

查看全部評分

回復

個人都認為 blind test較客觀…

早排係網上見有個發燒友自認聽力好勁…個樓主就將過萬身價嘅德仔原裝803s膽仔同另一Tesla E83CC同設計但其身價約近德仔10分一作比較,樓主要求尼個自認好叻個發燒友A B  blind tes作比較,聽後…個好叻話聽得出其分別… 話邊隻先係德仔…,但個樓主捉弄佢由頭到尾都無換到…揭曉後,就嬲左樓主(無朋友做果隻),好地地,為乜啫,甘就無左個朋友

幾熟隻碟都好…每當測試前,我都會再反複聽後先AB...作測試,單憑記憶已唔可靠(尤其變化唔大嘅效果…更易出差錯)!好話唔好聽…坐歪或前後一吋甘多音效都唔同,何況每日個人狀況(指精神)都未必相同,我有時都唔信自己記憶(轉線或機…甚至再焊裝唔同靈件作比較…我寧願外接長線再加選擇掣即時作AB拍掣互調測試)。

記得年前有個歌手攞佢嘅新歌master俾我哋聽…心唸音效真唔錯,好啦,到出碟係同一器材大家再聽,我口多…話點解錄音差左嘅,當時同時聽果啲發燒友望住我(懷疑嘅眼光望住我…),跟住個老細出尼解釋…再經轉錄壓片…音質通常會變差!好在有人解話,唔洗得罪人。

憑記憶作比較個人稍有保留(可變化因數唔少…即使相隔只係轉機時間都好),但好多發燒友堅信自己記憶…甚至常同人打賭或發表唔同睇法而爭拗傷感情,個人覺得好可惜,為乜啫?一個朋友得尼唔易,但一個仇人(講誇啲)好易得到

廢話都好,以和為貴聽歌本來係一種享受,無為為少少嘢攪到唔開心…

評分

查看全部評分

回復

做佐幾十年人, 愈聽得多愈懂得多愈覺自家渺小, 知足常樂 毋須峰芒外露證明自己識嘢比別人多。

HiFi 友邊個未做過水魚? 小弟熱愛古典, 誇張 啲 講 如果每年花十皮聽古典 音樂會 已係極緻視聽享受,  然而套 HIFI要全面性播得好古典音樂真係吾知要幾多個十皮? 咁計我吾認係大水魚都吾得啦! Kakaka...

評分

查看全部評分

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2017-10-1 14:01
個人都認為 blind test較客觀…

早排係網上見有個發燒友自認聽力好勁…個樓主就將過萬身價嘅德仔原裝803s ...

如果機主在測試前有對被測試人講明方法就無問題, 問題似乎係被測試者唔夠料又認叻. 小氣衰唔起!

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-10-1 20:06
如果機主在測試前有對被測試人講明方法就無問題, 問題似乎係被測試者唔夠料又認叻. 小氣衰唔起!
...

我唸個個樓主都唸吾到后果係甘,早知就或…

可惜!本來只係試!試膽分別甘少事…點知試完冇左个朋友!仲衰過做水魚(最多嬲自己…好快又淡化再尼過,原諒自己易好多)

再講番主題,個人覺得真金 那怕烘爐火, 有啲堅嘢越抹越亮(好似鉆石…甘),吾係區區一个論壇可抹殺佢!好比三星同蘋果手机成日都有打手互相攻擊抹黑對方…吾通甘就吾賣得?

分別就係手机有好多科學評測(再講口碑你掩得幾多个)!

而爭論好多嘅音響附件…的確好多都無客觀數據支持,單憑一句耳聽收貨就過骨!恕我直言…有幾多位係國際認可金耳仔呀,俾啲人質疑…我倒吾覺得有乜出奇,反而調轉一窩蜂連未試都話好先出奇。

有時行過音響店廚窗…現今啲林林種種附件多到有排數,心唸究竟係商家突然開竅呀…甘短年期就發明甘多有改善音質…嘅附件(仲要求其話俾音響用就賣貴好鬼多…而家進步到1000樓下都吾係$果隻)!机率吾係冇,最初貪高興都有揾啲尼試…有啲係有多少改變(整体未必係改善…即使有都係要留心先聽得出…當然各个系統反應未必相同,我自己木耳亦係硬傷),有心机買啲補品組件補下部机好過…起碼易聽出改變/改善(靚機又買吾起…

好話吾好聽…抖氣都可能影響氣流從而影響把聲…吾通燒到要笠住个氧氣筒聼歌吖,啱聽就算啦(邊有最好嫁…),要貪玩無所謂…太執著個人覺得無謂(往往因執著…可能引尼不良后遺症)

評分

查看全部評分

回復

boys456 發表於 2017-10-1 02:04
數字台就是這樣死的,由晚晚都想看完先訓覺,變成完全冇心機看,因為冇新嘢,冇新嘢嘅原因係啲人唔敢出post,  ...

劣幣趕良幣
回復

hksarac 發表於 2017-10-1 13:12
師兄, no. forum死是死在版主和新老板,任意封殺不同咀形的網民,只留番像屎色的同路人。 ...

師兄,佢哋咁做都未至於會攪成咁。係佢哋由得班好麻煩的人係到麻煩其他人,咁,其他人免得過都唔會再出聲。
有些人討論事,討論 idea。有些人,開口埋口只係討論人,單單打打,人生攻擊,係人係鬼大家有眼見。典型地仲要扮到自己知眾人皆醉我獨醒,又道德清高。網主點睇點做,十家都管唔到,網友咪用對腳表示,始終水月竹弓沉默既都係大多數。

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-10-1 17:01
我試過, 全無感覺, 其實 blind test 就知是否感覺良好囉!

我試過覺得有效。你試過覺得冇效。大家分享感受,係好的討論。如果未試過,已一口咬定話冇用,甚至話我有問題,咁就唔啱。

其實在家插了一些電器,甚至只是换一個照明用燈胆或可調光暗的燈掣。對音響有影響絕對有可能。不過多數是負面影響,或者聽唔出分別而已。

評分

查看全部評分

回復

無論作到幾大,只要一句話係个人分享,點樣亂吹都得。最正係吾試吾插得。毒品吾洗試都知害人。仲要欲加之罪,何患無詞,阻人宣傳垃圾等同阻住forum發達,不知所謂。
回復

乜野先係歪風?
回復

人家當寶,關你乜事????你自以為是,要去批斗他人??人家咬到你忽肉?呃你錢??犯了法嗎????要你去批判?

評分

查看全部評分

回復