新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: charliey

[其他] 垃圾當寳

charliey 發表於 2017-10-2 09:07
無論作到幾大,只要一句話係个人分享,點樣亂吹都得。最正係吾試吾插得。毒品吾洗試都知害人。仲要欲加之罪 ...

佔中佔旺79日,阻人上班搵食,不是犯法???你幾時去過干預,批判他們,現在你又用言論自由給自己,他人就沒有,不合你的你就口誅筆伐去批斗。
回復

吾好講其他。賣垃圾商品不可與追求民主高尚行為相比。
回復

charliey 發表於 2017-10-2 09:07
無論作到幾大,只要一句話係个人分享,點樣亂吹都得。最正係吾試吾插得。毒品吾洗試都知害人。仲要欲加之罪 ...

咪好似某大國作風囉..鍾意話你有罪就有罪..唔需要驗證唔需要理據的
回復

吾係有罪,係垃圾當宝大吹特吹。隨便試買。
回復

mic2mic 發表於 2017-10-1 10:17
突然諗起好多年前,啲前輩用LED 電子鐘校聲,有師兄記得係咩原理嗎?

應該係因為美國 Tice Audio 賣調聲 LED 鐘,啲前輩話貴,自己買其他 LED 鐘試,發現都有效果,唔算係啲前輩玩出嚟

當年(廿幾三十年前)啲 LED 鐘其實好垃圾,市電唔穩仲可以見到啲 LED 忽明忽暗,就係因為咁,如果將個 LED 鐘插近 Hi-Fi,市電啲扞擾呀、脈衝呀會俾個 LED 鐘局部消化,又唔會限流,亦因為 LED 冇射頻同當年冇 switching power supply,個鐘唔會變成 noise source,可以話係 Noise Harvester 嘅祖先

不過今時今日,除非你揾返個元祖級嘅古董 LED 鐘,買新嘅現代嘢未必仲 work

評分

查看全部評分

回復

wilmerworkshop 發表於 2017-10-2 13:08
應該係因為美國 Tice Audio 賣調聲 LED 鐘,啲前輩話貴,自己買其他 LED 鐘試,發現都有效果,唔算係啲前 ...

明白晒。我有2個古董,自己整壞咗一個。
回復

eds60 發表於 2017-10-2 13:16
明白晒。我有2個古董,自己整壞咗一個。

試吓整返佢囉,話晒都古董
回復

charliey 發表於 2017-10-2 12:14
吾係有罪,係垃圾當宝大吹特吹。隨便試買。

关你乜事?要你话对与错?
回復

SAnalogue 發表於 2017-10-2 11:22
咪好似某大國作風囉..鍾意話你有罪就有罪..唔需要驗證唔需要理據的  ...

大国十几槍就打死,使讲理據
回復

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
回復

變味啦。變個著,邊個唔著,旁觀者清。我系見到師兄分享先淘寶買入鹽燈嘅。一試,最起碼起我系統到系work啦,低頻有彈性,聲音圓潤了。我用左200有找價錢換來呢個效果十分超值啦。退一萬步就算唔work,迷當裝飾品咯。本身hiendy就係鼓勵大家開放性討論,呢個宗旨千奇唔好改變。

評分

查看全部評分

回復

点解唔刪楼主攻去人呃人吹牛,卻刪睇唔过眼的会员?学埋数字台的行径
回復

其實我真係唔明有乜嘢好嘈, 音響其實好主觀, 永遠有人覺得呢件嘢好,亦有人覺得呢件嘢唔掂! 但可惜係沒有人有統一的準則。 咁你話即係點? 係得定唔得呀! 不過有人願意寫出嚟講,我覺得都不是壞事! 下下諗咁多利益輸送, 咁即係乜嘢都唔可以講啦!

評分

查看全部評分

回復

睇唔過眼?  我都係。但我無指名,亦無踩場。你寸人,人寸你。無問題。
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2017-10-1 19:01
個人都認為 blind test較客觀…

早排係網上見有個發燒友自認聽力好勁…個樓主就將過萬身價嘅德仔原裝803s ...

小弟前後一共入咗半打德仔803s, 聾耳陳都聽得出同其他X7 既分別la! 唔好話其他x7, 早期的白盒803s, 單柱,雙柱803s的聲音也很不同!

不過旦旦開聲頭半個鐘不斷變聲,冇換到蛋而繼續聽同一隻膽,好很大機會以為warmup咗20-30分鐘既旦旦好聲好很好多,是絕對合情合理,並且是理所當然的!

評分

查看全部評分

回復

charliey 發表於 2017-10-2 16:12
睇唔過眼?  我都係。但我無指名,亦無踩場。你寸人,人寸你。無問題。

但是有些人只可以寸人,不能接受被寸!
回復

hksarac 發表於 2017-10-2 10:00
佔中佔旺79日,阻人上班搵食,不是犯法???你幾時去過干預,批判他們,現在你又用言論自由給自己,他人就 ...

佔中既時候,小弟同老細去訪問佢哋最少兩次,見佢地玩到幾開心,又跳舞又唱歌!hihi 到不行了!

好多都...哈哈...總之好過上堂
回復

ymh728 發表於 2017-10-2 15:25
變味啦。變個著,邊個唔著,旁觀者清。我系見到師兄分享先淘寶買入鹽燈嘅。一試,最起碼起我系統到系work啦 ...

吾試吾知身體好,一試就知佢係好

有師兄見到平靚正嘅超值產品,向大家推薦,絕對係發揮我為人人,人人為我的高尚精神!

大家可知道向人推薦好東西有幾危險?

大家又知唔知民主有幾自私?
回復

回應楼主的所有post "垃圾"便是了..
回復

hksarac 發表於 2017-10-2 16:08
点解唔刪楼主攻去人呃人吹牛,卻刪睇唔过眼的会员?学埋数字台的行径

原因:

版規:

1.        嚴禁一切誹謗、人身攻擊、侮辱、謾罵、挑釁等言論

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1
回復