新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4679|回復: 31

[其他] 大件旗艦真係抵吊? 100K同30K相比差多少?

小弟最近心魔發作,想張家中的前級,由30K二手 UPGRADE到100K二手,但係諗深一層,真係有咁的需要嗎?
現在聲音已經好HIFI又好聽了,係自己鐘意的口味,
想升級主要係想睇下突破瓶頸會有什麼新體驗。

我現在SOURCE,DAC,前級,AMP,音箱/耳牛 都係30K二手等級的。

自己洗自己腦,
洗Q玩咁貴的旗艦大件咩,電源級電處地盒避震,樣樣都可以幫你打造很不錯的聽感啦。
更何況100K同30K50K大件,相差真係有50%?咪玩啦,我燒左幾年雖然都覺得負擔得起就玩貴野,但無錢,買30K的大件米調教得妥米一樣好聲,我就唔信亂玩亂買又唔調音可以出到心目中的聲音的!

唔知大家又點睇呢?

評分

查看全部評分

現代的音響, 無論音源,Amp, 喇叭都是從價錢分等级的! 由30k 去到100k, 將會是-個非常大的提升! 雖然你現在已覺得好好聽, 但當你upgrade再上,你又會發現原來"好好聽"又有分了好幾個等級,所以睇你想唔想試跳上另-體驗! 當然大前提也是要有適當調教和配撘。

評分

查看全部評分

回復

性價比控制非常重要
不用太追求神級器材 平衡才是首要考慮
千多元的JMR喇叭線可以好聲過十幾萬的貝多芬
回復

Willwing 發表於 2017-10-21 23:03
性價比控制非常重要
不用太追求神級器材 平衡才是首要考慮
千多元的JMR喇叭線可以好聲過 ...

咁勁?CHING AB TEST過嗎?
我留意下JMR先
回復

AS881 發表於 2017-10-21 22:55
現代的音響, 無論音源,Amp, 喇叭都是從價錢分等级的! 由30k 去到100k, 將會是-個非常大的提升! 雖然你現在 ...

感謝分享經驗。

因為自己無買過100K的野玩,所以我想先聽聽各位CHING意見先。

的確100K肯定比30K好,但好幾多都係要自己試><

2018年會如果見到好價會入來試試
回復

可樂兄又有大動作?
回復

ymh728 發表於 2017-10-21 23:46
可樂兄又有大動作?

CHING,小弟暫時未有新目標呢,因為仲欠緊人錢。
還曬再玩新野,現在想了解更多旗艦野,以後如果見到荀價又岩FEEL會試試
回復

換大層樓最實際。 幾靚幾勁 DAC , LP , AMP , speaker 都無用。 最好有成千尺用來玩 Hi-fi.  
回復

個人認為,若要upgrade,成套機中最明顯的會是前級同喇叭

評分

查看全部評分

回復

lau2001hk 發表於 2017-10-22 00:00
換大層樓最實際。 幾靚幾勁 DAC , LP , AMP , speaker 都無用。 最好有成千尺用來玩 Hi-fi.   ...

可惜現在系香港換樓,唔係100K可以解決得到嘅
如果仲要有成千尺用來玩HiFi,咁分分鐘最少要2、300倍嘅100K先至得啦
回復

AS881 發表於 2017-10-22 00:00
個人認為,若要upgrade,成套機中最明顯的會是前級同喇叭

係啊,CHING,現在我想買部  100K的解碼前級一體機,
或者買80K的純前級

心思思啊。。。
回復

師兄你在玩什麼器材啊,除咗10幾呎樓底同一千空間外(因為要幾十個100K),投資係樽頸位,提升得多啲快啲喎。
回復

kekecola 發表於 2017-10-21 23:15
感謝分享經驗。

因為自己無買過100K的野玩,所以我想先聽聽各位CHING意見先。

全部3萬元級又校過聲,當然係很平衡。
但如此一來,換換換去也難有進步。
如想向更好進發,換件啱夾又高一等級的器材是必然的。
回復

我覺得除非自己有一個音質音色嘅目標,或者發現明顯嘅瓶頸,如果唔係都係不變應萬變。

評分

查看全部評分

回復

kekecola 發表於 2017-10-21 23:12
咁勁?CHING AB TEST過嗎?
我留意下JMR先

貝多芬表現非常優秀、音樂感濃、中頻非常突出動聽
用左之後可以話一線定生死、前方器材、線材墊材改變對音色改善不大,所以要看看是否自己杯荼
回復

試過speaker 由一手三萬換過七萬二手,由二路半六寸低音变三路双八寸低音單元,進步好多。亦預咗用十個想由日系合拼轉前后級,結果仍只需升半級(價錢多日合併小小)到另一牌子合併已ok。
不過最大進步係轉source 去玩黑膠......
回復

100k二手前級????新的都好靚聲啦!
回復

kekecola 發表於 2017-10-21 23:58
CHING,小弟暫時未有新目標呢,因為仲欠緊人錢。
還曬再玩新野,現在想了解更多旗艦野,以後如 ...

嘅然係咁就唔好郁手住了! 建議响呢段時間周圍聽吓唔同價錢唔同級數嘅機去感受吓佢地嘅價值所在,睇吓認唔認為所upgrade 咗的係咪你心目中所想要的層次。
回復

30K前級升上100K一定有突破,但其他大件一定成為瓶頸,破壞現有的平衡
回復

如果單純1換1不作任何調較,當然會破壞原有平衡度
但樓主已有調較系統之認知和功力,何需擔心?
如有更好器材加上適合調整,定必更進一步
回復