新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Sohappy

[前級] 盲衝 Accuphase C2850 + A47

Swisscable Ref Plus SC , 條SC我ga
回復

Sohappy 發表於 2017-11-5 12:19
Swisscable Ref Plus SC , 條SC我ga

行貨?
回復

點解金仔前級 7V output sensitivity會夾同廠0.76V input sensitivity 後級?

唔係7V輸出要夾番相近7V  input sensitivity 後級?
回復

starhifi 發表於 2017-11-7 21:02
點解金仔前級 7V output sensitivity會夾同廠0.76V input sensitivity 後級?

唔係7V輸出要夾番相近7V  in ...

差少少都OK架, 不過我之前試過過舊金前夾新金後. D聲好似有D怪怪地.
回復

racewong 發表於 2017-11-7 21:54
差少少都OK架, 不過我之前試過過舊金前夾新金後. D聲好似有D怪怪地.

睇spec. C3850前7V輸出但A47後係0.76V輸入,照計差成9倍sensitivity會出到好大聲。

回復

starhifi 發表於 2017-11-8 00:28
睇spec. C3850前7V輸出但A47後係0.76V輸入,照計差成9倍sensitivity會出到好大聲。

唔會啦, 仲有金仔前級有GAIN輸出調較.
回復

starhifi 發表於 2017-10-26 23:02
你用什麼訊號線同電源線比金前後

我當年買Marten Design連代理都冇得使聽也盲衝衝入了,係老婆送做生日禮 ...

有機會真係想聽下對Marten Design Speakers!佢哋個design philosophy好正所以想聽佢哋嘅interpretation
回復

sgb 發表於 2017-11-9 11:08
有機會真係想聽下對Marten Design Speakers!佢哋個design philosophy好正所以想聽佢哋嘅in ...

Martin Design Miles 5陶瓷單元音色高貴,Accouton 陶瓷單元成本高,低頻不是打心口般埋身,由2013年用到依家非常滿意,只可惜代理連Display都唔會擺Showroom,廣告又唔見有,依家連邊間代理我都唔知。

最近見旺角昌明大廈二手有對Getz同Bird,你有時間可上去試聽,如大人再送喇叭,我會考慮Tidal Piano G2多過Marten Design。
回復

starhifi 發表於 2017-11-9 12:51
Martin Design Miles 5陶瓷單元音色高貴,Accouton 陶瓷單元成本高,低頻不是打心口般埋身,由2013年用到 ...
低頻不是打心口般埋身

依個對我好重要!
回復

Sohappy 發表於 2017-11-4 12:45
暫時贏不到十條街亦未有Waㄧ聲感覺可能要煲吓先(以前E600都係咁越耐越有味),Gt2hd 唔大食好易推.
E600  ...

The budget of C2850 + A47 is 2.5 times of E600.  I think the improvement should be quite significant! Congrat!
回復

C2850超過十皮 vs E600唔駛5皮

嬴E600是理所當然
回復

starhifi 發表於 2017-11-9 21:09
C2850超過十皮 vs E600唔駛5皮

嬴E600是理所當然

唔知E650會係點呢!
回復

整番好未?
回復

整好左......
回復

有冇考慮用金仔訊號線,頂級型號都係3K左右
回復

starhifi 發表於 2017-11-14 20:33
有冇考慮用金仔訊號線,頂級型號都係3K左右

訂左2條Swisscables Ref XLR , 之前用過金仔啡色線感覺有d蒙
回復

見寄賣有條二手Swisscsble Ref XLR,  二手5千中。
回復

黑布街?
回復

係,我本來都想買,不過朋友用了非常短時間就放了,對Ref評語一般。反而條Ref powercord就幾夾訊源前級,幾有線條。

暫時在我的組合聽過的線材最好是白蛇Schnerzinger, 其次是Siltech 770, 或 Cardas Clear, 如唔介意低頻麻麻但有質感就Audio Note Sogon 2或Kondo 銀線。
回復

其實訊號線我玩過好少,之前入左條Ref RCA 啱囗味先再入XLR,PC 我都想試吓
回復