新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 1o1o

[測試報告] ROON 新世記的音樂管理及播放軟件(介紹和安裝篇)

報定名購買先,謝謝~
回復

報定名購買先X2,
謝謝
回復

1o1o 發表於 2017-11-11 13:39
Roon 跟 TIDAL 差不多都是拼音冇中文字 ,不過如果你的文件的 TAG 是中文,可以用文件TAG 做歌名
...

請問點様可以用文件TAG做歌名?Roon那裡可設定?
回復

我終於買了一台NUC7i7BNH並裝了Roon ROCK. 請問現在還有life time membership discount嗎?
回復

我都想知?
回復

想問一下, 我用緊 Linn DS, 如果裝左ROON喺部PC後, D音樂會由NAS經PC再去Linn 度播放?

謝謝!!!!
回復

t10 發表於 2018-6-26 11:46
想問一下, 我用緊 Linn DS, 如果裝左ROON喺部PC後, D音樂會由NAS經PC再去Linn 度播放?

謝謝!!!! ...

是的!
回復

Nippon 發表於 2018-6-23 21:23
請問點様可以用文件TAG做歌名?Roon那裡可設定?

入去 Edit 就可以㨂到...

Screen Shot 2018-06-26 at 1.10.54 PM.jpg
回復

jackt 發表於 2018-6-26 13:13
入去 Edit 就可以㨂到...

thanks ! ^^
回復

報定名購買先, hope there will be a discount for lifetime membership!

謝謝
回復

依家試用緊, 的確好用。
如果lifetime membership有discount就好喇!
報名先!
回復

我都系試用緊,今日啱啱第一日。因為玩mojo所以知道poly,跟住順勢走去瞭解DLNA。跟住睇唔明......然後發覺左有樣嘢叫Roon,然後好開心見到呢篇文章。如果真系有得報名discount,睇怕我都會買!
回復

請問香港邊度有賣Roon nucleus?
回復

想請教版主 我用Pioneer BR driver 經電腦用dB power rip CD落I-OData, dB power已經在data base上幫我揾到metabase 但係用ROON果道所有中文字變哂問號 請問有沒有辨法修復?
回復

ap1117 發表於 2018-8-19 20:44
想請教版主 我用Pioneer BR driver 經電腦用dB power rip CD落I-OData, dB power已經在data base上幫我揾 ...

如果rip檔用wav有機會亂碼,用flac先正常
回復

jjwenda 發表於 2018-8-20 07:47
如果rip檔用wav有機會亂碼,用flac先正常

Thank you jjwemda見
等我試試rip成flac files睇睇
回復

如果lifetime membership有discount就好喇!
報名先! x2

Thank you!
回復

想問下有冇方法係 Roon 度播到 Moov、Joox、KKbox 呢 d 串流平台呀?
回復

奇怪明明FOLDER內已有名為"FOLDER" 既JEPG檔, 有極少部份ALBUMN ARTWORK不能顯示出來
回復

請教, 想知IPAD PRO 可否裝ROON (CORE) ??

如可以, 我想買部, 放晒所有歌入去, 方便好多。
回復