新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13277|回復: 20

[其他] NAS選擇?

打算為現有的S記2位 NAS升級一下,但小弟有個難題?
究竟是耍選擇現成的音樂伺服器還是轉4位NAS+LPS 來的效果比較好?
預算約20-30K,希望有用NAS師兄指點一下,謝謝
肯定係音樂串流播放器好很多。
回復

frankyching 發表於 2017-11-19 16:39
肯定係音樂串流播放器好很多。

因為看到很多師兄玩串流也是NAS+LPS
假如同價位的音樂串流播放器好很多,我不用考慮LPS方案了
師兄有比教過哪款音樂串流播放器嗎?>30K以下的
回復

Ofa 發表於 2017-11-19 18:27
因為看到很多師兄玩串流也是NAS+LPS
假如同價位的音樂串流播放器好很多,我不用考慮LPS方案了
師兄有比教 ...

Ofa兄,
你可以上 Ben Sir showroom 辦聽,他代理的 server 牌子 Antipodes 及 Innuos ,是有 30k 價位 models 的。
也可叫他比較一下從他的 NAS 播音樂 files。

小弟覺把 音樂files 放在 NAS 內,音效通常是比不上把 files 放在 server 機內的 HD or SSD 內的。
回復

呢個問題,好視乎你已經有乜嘢器材,同你其實打算點玩。
回復

CKKeung 發表於 2017-11-19 18:59
Ofa兄,
你可以上 Ben Sir showroom 辦聽,他代理的 server 牌子 Antipodes 及 Innuos ,是有 30k 價位 m ...

多謝CKKeung兄意見,
Ben Sir showroom地點對我來說有點不就腳 ,但有機會也想聽聽比較兩者的分別。
回復

diamondblack 發表於 2017-11-19 19:32
呢個問題,好視乎你已經有乜嘢器材,同你其實打算點玩。

diamondblack兄你好,
小弟玩法係由NAS(minimserver)>Switch>DAC,
希望找到純streamer player不含DAC功能取代現有的NAS,
想先搞好音源源頭。
回復

我用緊QNAP HS-251+ 貪佢fanless,不過只得 Two Bays,如果有好多DSD files就要大容量SSD,價錢好金。
回復

Ofa 發表於 2017-11-19 19:42
Ben Sir showroom地點對我來說有點不就腳 ,但有機會也想聽聽比較兩者的分 ...

Ben Sir 新 showroom 是在尖沙咀呢。
http://www.volent.com.hk/index.php/company/contact-us/
回復

S或Q 都可以用ROON黎做NAS

效果都好正面

但用得CAS/NAS, 係好視乎你的功力夠唔夠去舞掂輸出的流程
回復

Ofa 發表於 2017-11-19 19:53
小弟玩法係由NAS(minimserver)>Switch>DAC,
希望找到純streamer player不含DAC功 ...

其實用NAS無乜唔好,只係要花多啲心機,地方,同埋錢。如果想簡單set up好,咪用有storage嘅players囉。

你亦要考慮你而家部dac嘅digital inputs,邊種input嘅表現會比較好。
回復

paulpaul1 發表於 2017-11-19 20:26
我用緊QNAP HS-251+ 貪佢fanless,不過只得 Two Bays,如果有好多DSD files就要大容量SSD,價錢好金。 ...

買2隻1TB SSD,如再加LPS個價已經萬元以上,價錢好金
如決定走NAS這條路,我還是選玩多Bays NAS用HDD+SSD混合方式。
回復

CKKeung 發表於 2017-11-19 20:47
Ben Sir 新 showroom 是在尖沙咀呢。
http://www.volent.com.hk/index.php/company/contact-us/
{:5_506: ...

感謝CKKeung
小弟就是說新 showroom地點不就腳 ,舊showroom反而方便一點呢。
回復

Midnighteye 發表於 2017-11-19 20:50
S或Q 都可以用ROON黎做NAS

效果都好正面

Midnighteye兄,

ROON的介面跟聲音的確是不錯,曾經使用了一年
後來沒使用USB DAC 所以放棄了。
回復

diamondblack 發表於 2017-11-19 21:17
其實用NAS無乜唔好,只係要花多啲心機,地方,同埋錢。如果想簡單set up好,咪用有storage嘅players囉。
...

NAS其實無乜唔好,只是想找更好的
diamondblack兄既然咁講,玩返NAS算啦。

感謝各位意見
回復

Ofa 發表於 2017-11-19 19:42
Ben Sir showroom地點對我來說有點不就腳 ,但有機會也想聽聽比較兩者的分 ...

搬左出尖沙咀喎.
回復

Ofa 發表於 2017-11-19 19:53
希望找到純streamer player不含DAC功 ...

既然你已經玩開 streaming,有 MinimServer -> network -> 內置 streaming support 既 DAC
30k budget 升級呢部份,除了搞我果類大龍鳳之外,有無諗過一步到位加 dCS Network Bridge ? 第時換了 DAC 都用得著.

dCS 都係用 MinimServer 做 server, 你加佢 setup 會好簡單.我無錢先搞大龍鳳 

Btw, 我早幾年玩 MinimServer on NAS 時,stream to JPlay JStreamer on NUC / Win7 係好好聲, 當然要搞 USB output optimization.
回復

paulkwan 發表於 2017-11-20 08:53
既然你已經玩開 streaming,有 MinimServer -> network -> 內置 streaming support 既 DAC
30k budget 升 ...

師兄你好,
看了網上dCS Network Bridge 功能,其實加入了dCS Network Bridge 也沒有取代NAS的角色 ?
到頭來一樣需要使用NAS,為什麼說是一步到位?
回復

Ofa 發表於 2017-11-20 19:45
師兄你好,
看了網上dCS Network Bridge 功能,其實加入了dCS Network Bridge 也沒有取代NAS的角色{:5_47 ...

係喎, 你要 storage + server 一件過 ^^:
回復

Paul 兄的CAS很不錯呢,我也是由NAS DS214PLAY>(minimserver)>Switch>sotm sms-200>Singxer SU1>Holo Audio Spring DAC>Penny & Giles volume controller>Pioneer M25 Amp>KEF R700
不過由NAS>Switch>sotm sms-200>Singxer SU1全以LPS供電
回復