新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: uncleseven

[CD播放機] Wadia 同好會

ic ic ,  機到後留個位比小弟聽聽得唔得?
回復

回復 1# uncleseven

Sir,我又報到!S7i ,第一次用Wadia,請多多指教!電源線未解決,卡瑪?燒笛?其他?
回復

Thanks!
我之前試過用這款墊:
uncleseven 發表於 2011-4-16 10:35

我都有用過..印象最深刻係個音場真係好深.
回復

回復 22# Chui

小弟 DIY 左條 Kimber PK-10 加古河 FI-50 炭纖頭尾!
回復

老爺861...使用中
回復

Wadia 係唔可以熄機.
Wadia 一般要開左 3 日 D 聲先有番D肉地同結實的低頻. 1 星期D 聲先穩定.

有部分 CHING PM 我問 用 Wadia 有D 咩要注意, 等小弟講下小小心得.

唔聽的時候, 應如何做:
1. 首先, 將 CD 取出
2. 將 Wadia Volume 校至最細, 即"00"
3. 按 remote MUTE (或機身上下按鈕, 即= mute), 這時會聽到 "達"一聲 ( 這"達"一聲同開機之後, 由 vol 00 按增加音量鍵時的"達"一聲一樣), 這代表已關左 relay, 即係已經在最少功耗.
4. OFF display (小弟係長 off display)

可以, 參考 s7i manual
P.6 - Optimizing the Output Level
P.7- Should I leave the Wadia S7i Integrated CD Player / Decoding Computer with the power on? &
P.12 - Output-Relay Mute

http://wadia.com/service/ownersm ... D_Player_Manual.pdf

另外, 機身內係有 gain control 的 switch.
出廠時只設定在一半輸出 (2.13 Vrms), 所以, 會發覺由其他牌子換 WADIA 時, 部 AMP VOL 要大聲D.
回復

大家有無玩 Fuse?
小弟用 infinity 鈀金!
回復

Wadia 同好會

大家有無玩 Fuse?
咁你要試吓白金了,差幾遠吓

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

大家有無玩 Fuse?
uncleseven 發表於 2011-4-19 07:50

今日試用吓 Finite Elemente cerabase compact

放係WADIA。。效果都好理想。D野後左。寬闊左。二佬和大佬相比下個價錢便左好多!
大佬同佢都係三粒珠。只是身形二佬細隻左!

放在CD機上比例會合襯D而且WADIA機身重量20﹣40KG又合晒佢標準!
     http://www.finite-elemente.de/en ... rafamily/efficiency

http://www.finite-elemente.de/en ... ly/cerabase_compact
回復

小弟都報到...581se I
回復

小弟都報到...581se I
skykids 發表於 2011-4-19 22:51

Any comment of Wadia 581se?
Change form what CDP?
回復

今日試用吓 Finite Elemente cerabase compact

放係WADIA。。效果都好理想。D野後左。寬闊左。二佬和大 ...
BOY 發表於 2011-4-19 22:13

我就訂左 2 SET Cerabase slimline 被部 ASR 同 Battery.

回復

不過, Slimline 只得 2cm 高, 墊 wadia 就 ok.
其他機, 就太 short 啦
回復

昨晚, 終於到左!
回復

個盤好正!
read 碟好快!
左右兩面有金屬柱,

機身明顯無 581se 那麼熱, 兩面及底部亦無開任何孔! 同 861 時一樣!
回復

回復 35# uncleseven

恭喜恭喜
回復

個盤好正!
read 碟好快!
左右兩面有金屬柱,  

機身明顯無 581se 那麼熱, 兩面及底部亦無開任何孔 ...
uncleseven 發表於 2011-4-30 09:28

回復

wa,恭喜有新玩具
回復

多謝各位 ching!

另外, 大家墊機仔係前二後一, 定前一後二?
回復

我用4粒普通墊墊4邊灰色柱位...........是是但但墊
回復