新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: johnmo

[CAS] DAC戰幔再起: 未來戰士 VS 維京人 VS 孫大炮 (Denafrips,1541,Kinki)

PhantomGTR 發表於 2017-12-11 09:39
請問可以加埋呢部嚟比較嗎?謝謝!
http://www.audio-gd.com/R2R/R2R7/R2R7EN.htm

Audio-gd 如果要用 usb 就真係不 (recommand) 了
回復

張東尼@FB 發表於 2017-12-11 16:02
Audio-gd 如果要用 usb 就真係不 (recommand) 了

請問點「要用 USB」 法?
http://www.audio-gd.com/R2R/R2R7/R2R7EN.htm

回復

PhantomGTR 發表於 2017-12-11 16:57
請問點「要用 USB」 法?

Audio-gd (also 大6野 in general) 唔會 update drivers.
你 upgrade 完 OS 就唔洗玩.

ex 受害者
回復

張東尼@FB 發表於 2017-12-11 17:09
Audio-gd (also 大6野 in general) 唔會 update drivers.

Denafrips Terminator不也是國內研發嗎?只是拿到新加坡賣吧?
回復

張東尼@FB 發表於 2017-12-11 17:09

ic, 請問師兄是指 windows driver 嗎?如果唔update 會有麻煩嗎?
如果係 amanero usb card, 用佢官網個D driver 得唔得?windows 10 後已不用另裝 drvier。如果行 mac 同 linux , 對絕大部份的家用 DAC 都不用攪 driver。
回復

PhantomGTR 發表於 2017-12-11 14:31
原來呢三部係得維京人香港未有代理,另外兩部都剛有人做咗代理,不錯!
如果可以加埋又係剛有香港代理的 Au ...

是啊。還有METRUM可以加上。
回復

dekiller 發表於 2017-12-11 18:51

Yeah Yeah Yeah, 很期待!!
回復

我自己沒有平衡的機,所以對1421更加有興趣。
回復

( 大6野 in general, 唔會 update drivers.
你 upgrade 完 OS 就唔洗玩)

意思係咪用USB 輸入大陸 DAC完全唔掂?
回復

PhantomGTR 發表於 2017-12-11 12:03
師兄,我全部都無,我仲用緊我部 4-5年前的科學怪人版 LKS。部維京人的 PCM performance 真係好好,以咁 ...

我的1541直解DSD絕對比P M C好聲,而音量也會大聲3格,不過在我系统上同軸接轉盤播c d是比電腦usb出D s D檔更温純飽滿,雖然我用了pure power 電處接電腦(電腦Dc一Dc,u s b也加了filter)後已好聲好多,但看來電腦播檔案還要继續很改善,
另外請問有用開船界面的c兄,是否真的值得投資呢,而它和它另一款usb轉同軸是否只是多了輸出接口,因我没有空間放這船界面,想加過u s b轉同軸試試
回復

elo 發表於 2017-12-11 11:59
正喎! 想知道John兄測試系統用什麼器材。

今次與會者有CEC Tl1x,Luxman 西電300B,Penuaudio,analog domain,linger audio等,還要再整理下
回復

dekiller 發表於 2017-12-11 18:51

其實已經和其他列強戰了,有機會再開帖陳述
回復

暫時是terminator 領先

評分

查看全部評分

回復

實際上是等得無聊,多口制造氣氛。
回復

johnmo 兄,
可否幫忙告之在CEC TL1X的配搭不同DAC,不同接口(AES,COAX)效果和詳情?
因為我想將自己現時閒置的CEC TL1X重新配對適合的DAC.
謝謝
回復

PhantomGTR 發表於 2017-12-11 14:31
原來呢三部係得維京人香港未有代理,另外兩部都剛有人做咗代理,不錯!
如果可以加埋又係剛有香港代理的 Au ...

師兄,你應明白,香港是崇尚西方名牌,中國大陸的,用家有很高評價,才會有人去爭來造代理。
回復

saltman 發表於 2017-12-12 10:24
johnmo 兄,
可否幫忙告之在CEC TL1X的配搭不同DAC,不同接口(AES,COAX)效果和詳情?
因為我想將自己現時閒置 ...

DAC是要看你自己喜的口味去選擇。
回復

saltman 發表於 2017-12-11 19:29
( 大6野 in general, 唔會 update drivers.
你 upgrade 完 OS 就唔洗玩)

佢意思係大陸 DAC 唔會有 drivers 方面嘅 after sale service support,其實大陸同歐美都係用果啲 chipset,分别只係同級嘢鬼佬收貴至少好幾千銀,咪做多小小 technical support 囉,其實大家都係果份 drivers,最多個 device ID 唔同,自己唔識揾係真係只有俾貴幾千銀等人 serve

不過鬼佬都未必主動通知有冇新 drivers,都係要自己上官網揾;大陸國情唔同,新 drivers 多數係 QQ 群、百度吧同論壇發佈,香港人係真係未必知

所以都係果句,唔識咪俾多啲錢買 service 囉!等如國產港行都貴過國行㗎!香港剩係試部機個工時成本都高過大陸啦,冇計

評分

查看全部評分

回復

kin1111kin 發表於 2017-12-11 20:04
我的1541直解DSD絕對比P M C好聲,而音量也會大聲3格,不過在我系统上同軸接轉盤播c d是比電腦usb出D s D ...

可能因為我部 player 唔可以 Native DSD  output, 只有 DoP。
回復

saltman 發表於 2017-12-12 10:24
johnmo 兄,
因為我想將自己現時閒置 ...

Tl1x有aes就用aes,之後才是coax

在同線材下,aes出來規模感及動態明顯好一點,coax則比較幼細

不過還看你手上有什麼數字線
回復