新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3746|回復: 14

[其他] 各位師兄, 我見幾個發燒友話, 大件50K同100K的聱音唔會差好多

各位師兄, 我見幾個發燒友話, 大件50K同100K的聱音唔會差好多

姐係100K-150K的聲音正常來說, 比50K的好10%-25%左右

佢地話50K左右的野係最高性價比, 如你不追求極致

TURE?
  TRUE!!!
只要你真係不會追求極致就用多少錢的野都係最高性價比.

評分

查看全部評分

回復

如果呢個價錢係指一對喇叭的話,我相信價值50K,與100K-150K喇叭嘅聲音分別(相同牌子),會係極之大,好容易就聽得出!

至於每件器材嘅性價比,相信都係幾個人化嘅決定,始終都係自己對耳聽出來嘅主觀感覺,平與貴嘅器材,自己能聽得出,差別有幾多?能否接受到個差別?這個所謂“接受”與否,現實上亦會跟個人嘅購買能力有關的

玩音響,常說“沒有最好,只有更好”,相信所指都係,一路玩,會對音響器材發出嚟嘅聲音質素不斷追求更好,最終都係睇住你對個“聲音”要求,去“買”件(當然要根據個人購買能力啦)能滿足得到你“提升”咗要求嘅器材,性價比好嘅器材,相信真係好抵買,但如果它嘅聲音表現(雖然係好抵),卻還是未能符合自己要求,咁就算抵買也未必合用了!

評分

查看全部評分

回復

有個三七定律可以用系音響器材售價同性能表現上,你用30%的價錢買到70%的performance甚至更高一D,就系性价比超高了;当你budget上升,想upgrade器材,你想获得剩余30%的performance,甘就可能要比多70%既价钱。总概而言,好似金字塔一样,越往高处,要想提升小小,可能都要付出更多至得。
回復

至於點為止性價比最高,我覺得好難定奪,譬如但求方便同出聲,用個隨身播放器+電腦喇叭一千幾百就可以實現,你同距講要提升音質使多幾萬蚊,距可能覺得你癡線,因為呢套野距覺得已經系性價比超高,冇需要再投入!而有D資深玩家,器材搭配得好好又平衡,全部預算不過區區7-8萬,分分鐘贏過身邊大部分更貴的系統,甘又可以話系性價比超高。所以講,性價比依樣野系因人而定。
回復

同一牌子比就會有差別了
有d牌子性價比高
有d差

所以好難咁比較
而且聲音真係好難有絕對標準
邊個敢講十萬cdp一定會比5萬cdt 加5萬dac好或差?

所以根本冇得咁樣比較
音響既樂趣亦係咁
除非你比十萬出呢唔想諗
回復

最近升級同一牌子銀平衡線全頻質感提升超乎想像,細佬永遠做唔到大佬嘅效果!
回復

同一牌子 50K跟100K,150K一定有分別, 應該都好大分別, 會唔會差好多就因人而異, 自己覺得硬件既分別大過軟件好多, 週邊重有好多千奇百怪既野話會提昇音質, 小弟木耳, 一D都聽唔出有乜分別
回復

HiFi聲音唔係淨有器材。線材,聆聽面積,場地設計,音場佈局,輔助器材如吸音/反射/擴散板等都有關!Of course重有你對耳!唔一定貴就是好!
回復

個分別系超級大 一定系有能力就盡量攻頂
Odin同Valhalla差極遠
Schnerzinger 5000同8000差唔止兩級丫
回復

盡量發揮盡自己套系統的潛能⋯⋯!5k同10k覺得係一樣或者好少分別咁恭喜晒唔使再煩惱了!
回復

Willwing 發表於 2017-12-28 13:56
個分別系超級大 一定系有能力就盡量攻頂
Odin同Valhalla差極遠
Schnerzinger 5000同8000差唔止兩 ...

不能同意更多!雖然都好憎天價線材。
回復

唔知你地聽hifi有冇keep住對耳? 我真係有。

評分

查看全部評分

回復

Cdlp 發表於 2017-12-28 15:46
不能同意更多!雖然都好憎天價線材。

恭喜升級效果明顯出眾 ,我都好憎天價線材 X 2

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2017-12-28 15:54
唔知你地聽hifi有冇keep住對耳? 我真係有。

多聼沒有利用音響設備助音的實況古典音樂演出 (管弦樂、器樂獨奏、獨唱、合唱等) 可提升對音樂與音響觸覺,聽力衰退自然可以減慢。

評分

查看全部評分

回復