新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5309|回復: 9

[其他] 黑膠恩物

雖然已經沒有玩黑膠一段日子,但始終念念不忘它的聲音。所以久不久都上網看看有甚麼新產品,無意中看到連大師級的 MF 都有用 Mint LP Solution 的清潔液。這 Made In HK 產品真的是港人之光。

https://www.analogplanet.com/con ... eaning-extravaganza
多年前想同佢買 "Best Tractor" 因為佢哋係訂造俾客人指定嘅盤同臂。點知佢唔賣俾香港人!我當時真係好X嬲!唔知現在仲係咪咁。
回復

Matt 好久不見。香港應該有好幾個幸運兒用他的 best tractor, 我是其一。事情是有班所謂黑膠專家在網上無所不用其極去批評他的產品,所以吾再做香港人生意。這是可以理解的,但清潔液有大班支持者所以仍然有賣。可惜,可惜。
回復

啱唔啱超聲波洗碟機使用?
回復

吾啱超聲波機用的,超聲波可能對LP做成傷害再加清潔液後果可大可小。
回復

lincoln 發表於 2018-1-4 20:23
吾啱超聲波機用的,超聲波可能對LP做成傷害再加清潔液後果可大可小。

依家既超聲波強度已微調至最佳了.
回復

我所知所謂超聲波洗碟機其實全都只係聲波, 只係 sonic,

唔係超聲波 Ultrasonic.

話係超聲诐根本係作大.

回復

lincoln 發表於 2018-1-4 19:35
Matt 好久不見。香港應該有好幾個幸運兒用他的 best tractor, 我是其一。事情是有班所謂黑膠專家在網上無所 ...

睇嚟Best Tractor好唔錯,都有興趣,不過網頁話全個2018年1月份唔接受訂單,仲話Merry X'mas and Happy New Year
回復

GREENSPAN 發表於 2018-1-4 22:07
我所知所謂超聲波洗碟機其實全都只係聲波, 只係 sonic,

唔係超聲波 Ultrasonic.

另外,唱片液要改叫納米才與時並進和賣得起錢。
附件和其他產品要提到是用量子科技來吸引消費者。
網上有張隱身衣合成照片,有人話是量子科技。
有記者去問物理講師。他回答說自己硏究咗十幾年都未掌握到。
當然音響產品就例外,信者就買啦。

評分

查看全部評分

回復

momei 發表於 2018-1-5 10:45
另外,唱片液要改叫納米才與時並進和賣得起錢。
附件和其他產品要提到是用量子科技來吸引消費者。
網上有 ...

日常用品講畀班人聽係音響專用立刻升價十倍.......只好講發燒友啲錢好搵!

評分

查看全部評分

回復