新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11252|回復: 43

[合併擴音機] 圓夢............Kondo Overture !!

2018 大喜悦!!!

機緣巧合,讓我夢想成真了。

最初接觸Kondo, 是從爬文開始, 我嘅第一次體驗,係有買貴無買錯嘅sps2.7喇叭線,那份高中音的甜美,表達出嘅細緻,絕對被它深深吸引,也令到我對這個品牌投下信心一票。緣份從不知不覺中開始了!

2017年,身痕開始要upgrade器材。之前玩開金仔,相信好多人同我一樣,點都要打大佬去金仔前後,心中都已經選定C2850+A70,只是時間問題。

緣(一) : Upgrade由喇叭開始,因種種原因,我心儀啲喇叭只有banana plug, 由於我嘅sps係pin, 曾想過改pin去banana, 緣份讓我認識了這位kondo師兄,傾傾吓,佢叫我點都要試吓部Kondo合拼先再決定, 會令我hifi之路昇華去另一個境界。(明明傾緊喇叭同線,唔知點解會講咗去amp?) 要多謝呢位師兄,埋下伏線令我同Kondo再遇。(定係怪佢毒我昇仙!?) 我之後都check過代理,佢話無貨。訂要幾個月至半年,但都唔肯定。事情便告一段落了。

緣(二) : 某天年尾無聊,office同事又放哂假,一個人去咗中環行一轉,諗住運吉去聽吓CH或傻佬信,陰差陽錯下比我遇到Kondo Overture,心情既緊張又興奮咁立即開嚟聽聽。一開機,oh no! 深深中毒加上這份緣份,結果當然係直接屋企見啦。

部Kondo嚟到屋企時,一開聲......感動了!! D聲比喺代理聽時更吸引,人聲嘅感情,背景嘅寧静,音埸嘅深闊,高中音嘅甜美,樂器嘅細緻,重來無諗過係屋企能夠擁有咁完美嘅聲音......真係好幸運可以遇見和擁有佢。現時唯一可以挑剔嘅,係低音有D緊和彈,相信要花D時間煲吓條銀電源先。

現在每晚都攞番之前聽過嘅cd重新enjoy一次,煲機已經變成享受,期待着聲音每天嘅變化。Kondo 真是令人又愛又恨,當你想買時又未必有貨,要訂時又不知何時才起貨。2018年,我成為了幸運兒....夢想终於成真了!

20180102_183637-1512x2016.jpg 20180102_184103-1512x2016.jpg 20180102_185037-2016x1512.jpg

評分

查看全部評分

恭喜
回復

恭喜師兄夢想成真!
回復

又正又勁恭喜恭喜
買到心頭好有排enjoy
回復

我反而搵緊初期被Kondo Overture!
回復

恭喜能夢想成真可惜我今晚的夢想落空了,就祗有早抖
回復

恭喜師兄 終於買到心頭好!
曾經係家訪中亦領教過此Kondo膽合併Amp嘅威力,聽人聲小品,確係毒力非常
回復

師兄用緊咩喇叭?
回復

新既PM2比舊款靚聲好多. 恭喜師兄.
回復

先恭喜師兄!
呢家唔係跟ACz電源線?
見係橙色ACc,我之前部PM-2都係跟ACz的。
回復

恭喜ching夢想成真買到心頭好
回復

恭喜!
回復

恭喜!
回復

能擁心頭好!

我就仍是春秋中
回復

恭喜外還是恭喜
回復

咦,點解係跟 Permission 而唔係 Avocado?

我個部係跟 Avocado 架boh

另外 LS-41 呢?

師兄,經我深入試鍊過,發覺 PM-2 配 Winged C EL34、Brimar 12BH7(50年代英國貨)、同 GE 6072 五星黑屏三雲母係最好聲的。

Mullard XF2 雙肥環在 PM-2 反而變得暗淡無光。
回復

la1209 發表於 2018-1-12 00:03
先恭喜師兄!
呢家唔係跟ACz電源線?
見係橙色ACc,我之前部PM-2都係跟ACz的。 ...

官網寫是跟 Avocado 的。

http://www.audionote.co.jp/en/pr ... /overture-pm2i.html
回復

係呀,跟機有條1.5M,唔洗另外買。樓主問吓代理好喎,日本仔唔通放錯咗?
ACz同ACc差成條大埔道㗎!
回復

上面第一幅相放係大盒頂個細盒,是否就係果條2m Avocado電源線?
回復

回復