新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14537|回復: 20

[喇叭線] 作弊級性價比,威馬piano喇叭線

小弟因為威馬的清貨入手了piano喇叭線,當初因為它的粗度而猶豫了一段短時間,因為我一向很怕粗的線,很難走線及安置。
26814751_10212493277581787_1506894463525483488_n.jpg 26904594_10212493277381782_2811528027425515472_n.jpg 26991863_10212493276741766_5605422027287110885_n.jpg 26907539_10212493277141776_4956883027955028474_n.jpg
但最後都決定入手了,小弟用naim的amp,而naim只可用蕉頭,所以另購cardas的adaptor先用到對線,搞左成兩個鐘先走完線,搬完位,終於開聲了!剛開聲的感覺並不強烈,只是覺得條線力水好夠,分析力都夠,但有D粗魯,聽落唔夠舒服,但新線落地,可能未煲夠呢?再煲吓先算啦。

煲左兩日之後,感覺已經唔同晒,D線條順滑左好多,聽起歌來亦有番晒感情,D唔舒服感覺亦一掃而空,就肯定了呢條線係好線,無入錯。

我用低音量再煲左一晚,今日放假,一朝早就起身聽歌,到今日直頭覺得有無搞錯,條線的性價比竟可如此的高,簡直係作弊級!試聽左唔同類型的歌︰

Norah Jones: Come Away with me
人聲有肉地,有感情,細節亦豐富,鼓聲有勁,有punch感,不拖泥帶水,樂器分離度高,結像良好。

The Magic Christmas: Silent Night
這是首合唱團的歌,我主要聽場面,同人聲夠唔夠融和。此線的場面很夠廣闊,有不錯的包圍感,用piano之前我都試聽過其他相近價位的線,但無一條畀到呢個寬闊的場面我。至於人聲融和度的驚喜無場面咁大,但都交足功課。

JAM Project Best Collection III: VICTORY
呢首歌充滿左我的回憶,機戰MX的主題曲,呢隻game當日消磨左我好多個日與夜。呢首歌我主要聽rock band的勁度同節奏感,一開始的前奏係有好勁的percussion,用左piano之後,前奏段音樂的很有力,而且動態良好,最令人感動的係有咁強動態,但卻不吵耳,唔會聽到頭暈。

總結,piano的聲音中性,平衡,係音場、動態、幼滑度都有唔錯的表現,但piano的性格並不強烈,唔會有「嘩!」一聲的效果,因為佢唔會一吓子令聲音有翻天覆地轉變,piano係要畀耐性,慢慢感受,試聽唔同的歌先知道佢的好處。呢條線的hiendy價已經好抵,而加做緊清貨價,各位不妨一試

評分

查看全部評分

我完全同意師兄的意見,我也買了一對piano喇叭線給PMC的喇叭,非常好聲,低頻有力,中音有密度,高音到位而不刺耳。非常好聲,音場也寛大。價值遠高於價錢。值得推薦。
回復

很認同本地品牌用心研發及克制的定價,相比外國品牌動輒過萬但性價比超低之產品,呢對大白蛇肯定超值到絕。
回復

swanlabor 發表於 2018-1-18 15:37
很認同本地品牌用心研發及克制的定價,相比外國品牌動輒過萬但性價比超低之產品,呢對大白蛇肯定超值到絕。 ...

呢對大白蛇雖然粗,但好易屈同走線
回復

Hiendy 好多網友都用依對piano, 最近見到幾個網友都話佢地用緊Piano
回復

我都係用緊呢條喇叭線, CP值超高,正!
回復

有幾超值呢?

回復

rocmanb 發表於 2018-1-18 20:31
我都係用緊呢條喇叭線, CP值超高,正!

仲有好多呀, 今日我喺ALEX舖頭見到個網友, 吹開水, 佢都係用緊威馬條PIANO
回復

我都入左2對Guitar RCA
回復

Sohappy 發表於 2018-1-19 00:01
我都入左2對Guitar RCA

靚喎.
回復

racewong 發表於 2018-1-18 23:44
仲有好多呀, 今日我喺ALEX舖頭見到個網友, 吹開水, 佢都係用緊威馬條PIANO

必定有你功劳

回復

racewong 發表於 2018-1-18 23:44

好嘢自然多人用
回復

唔關我事喎, 依對Piano真係有樣有身材, 人見人愛。
回復

又平又好聲。
回復

我都係用緊呢對piano喇叭線, 好同意係中性自然,音埸闊,兩極申延恰到好處,人聲厚暖,要好過呢對線真係要付出多好多!
回復

有幾平?  
回復

威馬個清貨post 打埋價錢啦
回復

神風怪盜kid 發表於 2018-1-19 20:45
威馬個清貨post 打埋價錢啦

看到了。好XXX平喔。
回復

大家去攞Piano SC要有心理預備,對線好鬼重,好似抬amp咁
回復

mufans 發表於 2018-1-22 19:15
大家去攞Piano SC要有心理預備,對線好鬼重,好似抬amp咁

hiend線好多都好重
回復