新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 史的墳

[其他] 買左四粒野 - Finite Elemente Cerabase

火.. [複製鏈接]
條鑼絲仲插住都有咁大變化既咩
kingyan 發表於 2011-4-23 13:05

又比你講左先!
回復

其實大家用完cerabase之後除咗發覺正面改善之外, 有冇發覺任可負面既改變呢?
回復

買左四粒野 - Finite Elemente Cerabase

其實大家用完cerabase之後除咗發覺正面改善之外, 有冇發覺任可負面既改變呢?
無呀

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

kingyan 發表於 2011-4-23 13:26

唉呀,我用錯圖,上一張係未拆螺絲之前影的,呢張先岩!!

多謝指正
回復

其實大家用完cerabase之後除咗發覺正面改善之外, 有冇發覺任可負面既改變呢? ...
rumor 發表於 2011-4-23 13:44

,負面既就係部機乘高左!!
回復

唔係想"倒米", 我都用緊cerabase同ceraball 比cd player 同 clock.  只不過想研究吓有冇得失.
回復

唔係想"倒米", 我都用緊cerabase同ceraball 比cd player 同 clock.  只不過想研究吓有冇得失. ...
rumor 發表於 2011-4-23 14:01

老實講,幾 K 野換黎的感覺見人見至,但我覺得是值得的。
回復

唔係想"倒米", 我都用緊cerabase同ceraball 比cd player 同 clock.  只不過想研究吓有冇得失. ...

部部機同架都用可能會收到低音緊晒同埋高音會吉耳掛,未試過估下only.
回復

部部機同架都用可能會收到低音緊晒同埋高音會吉耳掛,未試過估下only.
CeLicA 發表於 2011-4-23 15:23

我用咗三日發現咗係我system入面帶出一個問題, 但仍在努力嘗試找出個源頭.  在未證實之前實不敢太早下結論, 所以才在此詢問一下各高人既經驗.

但總的來說用了好處很多.
回復

我用咗三日發現咗係我system入面帶出一個問題, 但仍在努力嘗試找出個源頭.  在未證實之前實不敢太早下結 ...
rumor 發表於 2011-4-23 15:42

同意好處真係好多,除左好鍾情肥低音的用家.
回復

買左四粒野 - Finite Elemente Cerabase

我覺得器材冇25kg以上用Carebase
係冇效果

回復

我覺得器材冇25kg以上用Carebase
係冇效果

kingyan 發表於 2011-4-23 16:25

唔,對我部野又真係有分別..... 但其實我遲 D 都會將佢轉落隻喇叭腳到,同 supercow 兄睇齊!!
回復

我用咗三日發現咗係我system入面帶出一個問題, 但仍在努力嘗試找出個源頭.  在未證實之前實不敢太早下結 ...
rumor 發表於 2011-4-23 15:42

自己未用過cerabase 唔敢講cerebase 的問題, 不過用過cerapuc, 如果器材唔夠重, 會出現cut 低頻現像, 同尾音的細節都少左, 另外聲音好硬.  不過可能係其他system 無咁嘅問題.
個人覺得, 器材無70-80 lb 都唔可以完全發揮cerabase 的威力, 可以參考依個表:

評分

查看全部評分

回復

Useful table!
回復

useful table x2
我都將個table save 低落黎....
回復

我用過不同地方..包括CDP..效果明顯...
回復

我訂左套slimline,到手後借你玩
回復

cyberken 發表於 2011-4-23 23:12

咩價位? 我都好有興趣喎.

PM個價位比我啦.
回復

cyberken 發表於 2011-4-23 23:12

pm 話我知幾錢同係邊度訂
回復

我試過Cerabase落在輕身架生度對音質係無改善,只有改變,但唔正面!
回復