新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 白影

[影音組合] 「撿破爛」的影音組合 :P

火.. [複製鏈接]
回復 80# timmywan

我都諗住挑戰下~自己鑽喇叭!!!請問係咪落左blu.tack固定,之後鑽落去就得架啦?
回復

點鑽都得,不過要小心
回復

回復 82# timmywan

點鑽都得?
    竅門係...........決心
回復

回復  timmywan

點鑽都得?
    竅門係...........決心
是嗎 發表於 2010-8-21 22:47

都可以甘講,不過你先確定位置,然後對位鑽喇叭上牆
個架可以分開的,你可以先上牆再上喇叭背
回復

我都諗住挑戰下~自己鑽喇叭!!!請問係咪落左blu.tack固定,之後鑽落去就得架啦?{:5_4 ...
是嗎 發表於 2010-8-21 21:56

鑽野有幾樣野最怕,
1. 移位
2. 鑽爆
3. 鑽到入面既野

1. 先用釘, 打一個小洞比支鑽咀落位, 咁就無咁易移位
2. 喇叭無乜聽過會鑽爆, 因為木身比較易鑽, 問題不大
3. 老師都試過, 所以一定要小心, 睇清楚說明書先, 知道入面D野係點, 必要時, 先拆單元同分音器出黎先再鑽個喇叭音箱
回復

鑽野有幾樣野最怕,
1. 移位
2. 鑽爆
3. 鑽到入面既野

1. 先用釘, 打一個小洞比支鑽咀落位, 咁就無咁易 ...
白影 發表於 2010-8-22 14:54

最怕鑽喇叭,對手要好定,一穿就停,因為入面好多棉花會吸實支鑽咀
回復

回復 85# 白影

說明書無講裡面係點呢......
回復

回復 86# timmywan

驚驚..
回復

小弟近日對AV既睇法, 朋友們可以由一篇回文中了解得到:

「說真, 聽歌/睇戲既喇叭, 有人話係兩回事, 兩者走極端, 所以有咁多師兄影音分家,
分唔到家都有人走半分家, 即係AMP/PLAYER一樣, 但係5.1(7.1)以外, 整多對喇叭, 單係聽歌用
亦有人講喇叭無分聽歌同睇戲用, 只有隻聲底是否你喜歡既

我個人就偏向認為喇叭是有取向性的, 如MK/JBL/傑士 是我比較喜歡MOIVE用既
而QUAD, B&Q, ELAC 是我未來有錢時, 想分家時會考慮既喇叭...

但那只是理論上的, 全現實中, 我就為了於AV AMP中, 可以聽得下歌,
而用了音樂感偏向既AMP同喇叭, 結果好聽是樣樣有D, 聽歌/睇戲幾平衡
唔好聽既就兩頭唔到岸, MOVIE爆又唔爆得勁, 聽歌又唔係好好聽...

雖然我認識有人可以套野兩者都做得唔錯,
但係自己既經驗, 我會同任何一個AV新朋友講,
唔好講幾多成聽歌, 幾多成睇戲, 一心一意AV AMP用於睇戲,
聽歌只是次要, 當係一個額外既野, 衰D講句, 聽歌有聲出就好了, 唔好有要求,
成套野, 由喇叭/十仔/AMP都以睇戲為主去買同校聲, 出來既效果反而我會認為更理想...

AMP AMP用黎聽歌, 說真的, 唔好有太大期望,
雖然我聽過AVAMP出黎好聽既音樂, 但係當中既投資同時間/心機,
真的很低CP值...不如專心睇戲, 弟日有錢先再整多套聽歌用..

言由衷心的AV苦手上...」

我開始明白為何咁多玩家, 要影音分家,
我估係聽多左, 有左比較之後, 慢慢真係唔會接受到聽歌時, 由AVAMP同AV喇叭出來黎既聲...
回復

其實真係好難度高
回復

其實真係好難度高
timmywan 發表於 2010-8-23 06:07

校好哂機咁耐,
昨晚是我第一次完全認為套機原來咁大限制,
一直以來我都認為平有平玩, 貴有貴玩,
平機校得好, 都會有唔錯既效果,
盡量做到乜都有一D,
但原來那只是一廂情願的天真想法,
結果一幕U-571的深水炸彃, 連老細都聽到亂/散/唔夠深/無層次 (佢真係咁講, 竟然識得咁講!)
回復

所以深水炸彈唔易玩
U-571對套機考驗好大
回復

回復 92# timmywan

我未敢開住啊隻深水炸彈~
回復

我未敢開住啊隻深水炸彈~
是嗎 發表於 2010-8-23 18:07

甘你就叻啦
回復

白影兄
回復

白影兄
聖龍 發表於 2010-8-23 22:48

你都黎左啦? 呵呵
回復

所以深水炸彈唔易玩
U-571對套機考驗好大
timmywan 發表於 2010-8-23 17:55

[鳳凰號]  對套機考驗重大
回復

[鳳凰號]  對套機考驗重大
Ep-71 發表於 2010-8-24 11:25

太陽神13號火箭升空那段都好考機
回復

太陽神13號火箭升空那段都好考機
timmywan 發表於 2010-8-24 19:23

咁即係 U-571, 鳳凰號 同 太陽神13號都值得買?
回復

校好哂機咁耐,
昨晚是我第一次完全認為套機原來咁大限制,
一直以來我都認為平有平玩, 貴有貴玩,
平機校 ...
白影 發表於 2010-8-23 12:07

你明白自己套機的缺點係好事
起碼你識聽,有時自己會迷茫左
比心機慢慢校慢慢玩
回復