新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 白影

[影音組合] 「撿破爛」的影音組合 :P

火.. [複製鏈接]
師兄又再進步~

不過比我偷左幾條線又退返一步哈哈哈`~
我會盡快試試~~
回復

師兄又再進步~

我會盡快試試~~ ...
是嗎 發表於 2010-11-22 23:31

慢慢試, 反正我平時自己睇野時都唔會大爆,
你聽清楚那幾條既特性, 再決定要唔要邊一條再同我講, 我叫人整比你, 那幾條都係人地diy既, 要有同樣效果既廠線唔係我地玩得起的,  哈!
回復

師兄又再進步~

我會盡快試試~~ ...
是嗎 發表於 2010-11-22 23:31

進步左d乜, 你又聽得出幾多, 講黎聽下...
老師就一聽就知道哂有咩唔同, 你都講下你聽到既分別吧,
唔怕講, 正負面都講得, 因為有得必有失, 係咁既價位既線同器材, 無可能可以乜都提升左而無野少左的, 校聲亦係一門取捨既學問..
回復

聲音無咁厚了,清了。
力度比之前強了`
睇戲時人聲好像有少少唔夠準確.
畫面都唔同了(唔識講)
回復

今日聽到你花左好多心機校聲
回復

仲有細致了
回復

玩hifi真係好玩, 好多學問, 邊個敢膽話有錢就得
回復

聲音無咁厚了,清了。
力度比之前強了`
睇戲時人聲好像有少少唔夠準確.
畫面都唔同了(唔識講) ...
是嗎 發表於 2010-11-22 23:57

你對耳都進步了,
人聲唔準確全要全你九成時間唔係坐中間, 我套野對於皇帝位既要求好高, 唔好話坐既位置, 連個頭偏向少少一邊都會有分別...
另外一個原因你覺得唔準, 係證明你開始聽得出我那獨門秘技既短處, 之前你只係留意到上面兩假帶黎既包圍感、空間感同迴既好處,
但聽唔出係定位,層次同音質上帶來負面影響
你今晚都聽到, 雖然你成日話你無時間校聲, 但你明顯地你有既耳仔比我上次見你係進步左...

而且你話你喜歡以前我套野既聲, 坦白, 我都係, 依家就係改善左以前有既問題, 但係就無左之前那種質感同溫度,
這正正是我同kee版主之前係另一個post討論既野 -「限制」
簡單講, 每樣野, 線, 喇叭, 機都有佢既特性同限制, 而平野既限制會更加多,
玩機就係不斷去試, 點樣將你本身套野既特性優化同推至最接近限制,
如我隻十仔, 坦白, 咁既價錢, 可以有咁既聲, 我知佢己到哂頂, 雖然唔係好聲, 但總算無人上黎之後會有投訴, 我亦收貨...

聲講完, 講下畫,
唔同左既有pc線, 由amp去tv既hdmi線 同 改左一些顏色設定 (用我上次帶去任家那dvd)
主要既分別係實左, 特別係黑位, 其實好易發現, 就係畫面上下的黑邊, 無之前咁灰,
而彩色都鮮左小小,  
但因為條hdmi線只是今晚剛改, 黑位好像無左少少細節同層次, 等條hdmi線run in多陳, 我會再攪攪個setting...

下次再黎聽時, 我希望我有錢改了我的電吧,
我仲係用家庭式的白色拖板, 其實這個好影響聲音同畫面表現的,
所以我成日同你講, 校聲而攪好電先, 當然改pc都係一環, 但入pc線前既電理論上更加重要...
回復

今日聽到你花左好多心機校聲
timmywan 發表於 2010-11-22 23:58

吊, 有心機有能用咩, 無錢, 哈!
校到a好時, b就差左, 要ab都好時, 就c死左...
而最簡單既方法就係買到本身abc都唔差既玩具, 但係你都知我幾能窮架啦, 呵呵
好想轉拖板呀!
回復

玩hifi真係好玩, 好多學問, 邊個敢膽話有錢就得
eosteven 發表於 2010-11-23 00:25

希望唔係太失禮吧, 套垃圾平價野d聲, 應該對你黎講唔係好聽得入耳, 呵呵
回復

4條線小報告,因為我都唔咩名,只用1234黎講講`
1:低呵浸幾好,小肥,不過唔夠實,衝擊力一般。(重點:c/p值不高)
2:小肥,夠實,衡擊力ok~(c/p 值高)
3:平均
4:平均再差少少..

要去返工啦,下次先有時間試下條18a 插去十仔`
回復

4條線小報告,因為我都唔咩名,只用1234黎講講`
1:低呵浸幾好,小肥,不過唔夠實,衝擊力一般。(重點:c/p ...
是嗎 發表於 2010-11-26 12:56

死咩你去, 1,2,3,4 點分喔, 最少講條野咩特徵啦,
但我估1係最粗那條
2係我本身用問那條
3, 4..我忘了仲比左咩線你, 放棄估, 呵呵

而且1,2 無理由會肥, 一定係你SET既問題, 1,2+MK 唔應該會肥...
回復

回復 152# 白影

我就係知你會估得中麻~
    可能我用詞唔好,應該係擴散得幾好
回復

回復  白影

我就係知你會估得中麻~
    可能我用詞唔好,應該係擴散得幾好 ...
是嗎 發表於 2010-11-26 13:11

慢慢再玩下, 聽多幾套戲, 又試下校下聲吧, 唔洗咁急還比我, 因為我反正要煲條AMP既PC線同HDMI線, 開哂聲之後先會再校, 所以你有時間慢慢試...
回復

我用過計 CSE 吉威 拉屎必 我好清潔  Fish ...呢類無 真 filter式 都好 o岩 AV-amp 用

而 我好清潔  因為 ...
Ep-71 發表於 2010-8-7 01:13

依家睇番你講既野, 終於明了, 呵呵
係時候考慮 我好清潔 了...
回復

我好清潔平個隻用過, 好糢架, 唔知夾你套野會唔會更無details
回復

我好清潔係乜?
eosteven 發表於 2010-11-26 15:16

我=I
好=SO
清潔=CLEAN

回復

我=I
好=SO
清潔=CLEAN
白影 發表於 2010-11-26 15:17

我好清潔平個隻用過, 好糢架, 唔知夾你套野會唔會更無details
回復

eosteven 發表於 2010-11-26 15:19

「更無details」
乜依家真係咁無細節嗎?
回復

依家睇番你講既野, 終於明了, 呵呵
係時候考慮 我好清潔 了...
白影 發表於 2010-11-26 14:52

玩乜差嘢都系要夾...

MK 比較快同利

有時濛小小/中低厚小小/ 中頻甜小小/ 價錢又平小小.. 米 mm 好.

明日你會吾會参加食飯??

系就見到面再傾
回復