新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 36266|回復: 76

[前級] 你地話我應該買咩前級好呢?

小弟在買了Esoteric N-01 之後, 打算先買一部前級, 待Magico A3 出來了之後, 再confirm買咩 後級同喇叭.
這4部機都是我心儀之選, 想各位Ching比D意見, 等小弟參詳下.

音響霸主 - Mcintosh C1100
老麥一直系我兒時夢想, 呢部野更是頂級之選, 他的聲道, 自己都聽過下, 都算不錯, 唯一可能就系“粒”左DDD.
但無辦法, 呢個老婆個外表真係好吸引我......最衰仲要系唔識老個隻.

美國先鋒 - AR Ref 6
Ref 系列唔洗多介紹,  加上自己用開AR, 對他也是相當了解. 其實自己都幾鐘意, 就係唔知同其他3部比起上來會有咩結果.

main 2.jpg
日和大將 - Esoteric Grandiso C1
呢部真係好令仔, 令仔到不得了, 我估計造功都係無得彈. 同埋自己用緊N-01, 一套西裝, 老頂對老頂都係幾心動既考慮.
但可惜的是, 我打去友誠同大昌問過, 香港暫時無得試!甘...又真係唔夠理想, 真係想聽真先. 而且價格都唔平!

歐洲之星 - Vitus Audio SL102
呢個牌子自己系有D擔心既, 在香港好少人用, 不過有個朋友極力推介, 他自己用緊呢個牌子水貨機, 話聲底啱我口味(LOL, 其實我都唔知自己咩口味. )他所說的話其實都幾吸引, 價格也不錯. 個樣可以平實, 可以接受. 唔知有沒有Ching用緊呢?

單選投票, 共有 148 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
i saw mcintosh c1100t and mc601
回復

儲齊一次過換好過啦。
回復

未聽過唔敢投票。但膽前就永遠推CAT SL-1。

評分

查看全部評分

回復

dekiller 發表於 2018-1-31 14:57

前輩果然識貨
回復

Ching 如果你打算用Grandioso S1 stereo 或M1 mono我當然會投C1 -票,-套發揮更好!
回復

做老野。D新機又唔識,無法啦。

回復

I vote ARC Ref 6!
回復

dekiller 發表於 2018-1-31 14:57

Cat SL1我2002年用過,部機聲都行,同埋個vol去到9点鐘已大聲冇倫,我用咗2年個電源部份已壞了2次,結果整好速速放了。
回復

starhifi 發表於 2018-1-31 18:12
Cat SL1我2002年用過,部機聲都行,同埋個vol去到9点鐘已大聲冇倫,我用咗2年個電源部份已壞了2次,結果 ...

你運氣好

回復

運氣好唔好就唔知,不過交咗學费咪一世閃開唔會再用
回復

starhifi 發表於 2018-1-31 18:44
運氣好唔好就唔知,不過交咗學费咪一世閃開唔會再用

膽多是個麻煩。

回復

如我冇記錯,只用2枝12AU7, 2技12AX7及一枝6DJ8
回復

出面有個post 話nagra特價,可以留意吓nagra.
回復

Cat SL1我2002年用過,部機聲都行,同埋個vol去到9点鐘已大聲冇倫,我用咗2年個電源部份已壞了2次,結果 ...

愛膽又怕麻煩的話可考慮德國製造的Octave前級,詳情可致電新漢陳列室,電話:2489 2269。
回復

考慮下Kondo G70i.  無論分析力, 動態, 音樂感都係以上機都機之上.  直得投資.
回復

都不太喜欢

强选的话,ESOTERIC吧

評分

查看全部評分

回復

覺得一套西裝最好, 睇得又聽得.
回復

樓主決定未?
回復

CAT的前級放大器很可能是世上增益最高(26dB?)的機種。
回復