新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: MDee

[前級] 你地話我應該買咩前級好呢?

lowhi 發表於 2018-3-8 10:35
有冇考慮過呢個EAR 912呀!

https://www.stereophile.com/tubepreamps/1205ear/index.html

呢部毒呀!
回復

AS881 發表於 2018-3-8 17:16
係咩? 不過我自己唔鐘意CH,睇到佢Ddisplay就冇乜興趣!呢種display唔長命! ...

師兄,如果講前級顯示屏我本人最中意就是兩個牌子:Constellation和CH。一個係雋秀文雅,一個係大巧不工,共同點係字夠大隻而且可以調節亮度或者直接關閉顯示。前者係LCD後者係LED。瑞士的品質控製一直有優良傳統,CH揾著出名工廠代工,我反而不擔心質量問題。
回復

magidyna 發表於 2018-3-8 23:37
師兄,如果講前級顯示屏我本人最中意就是兩個牌子:Constellation和CH。一個係雋秀文雅,一個係大巧不工, ...

相反我最唔啱就係呢兩個牌子,幾廿萬用最cheap的display,就係有老友用過,呢Ddisplay壽命極短命!以前舊機都用下Ddot matrix 等咪幾好,到呢個年代越出越差!
回復

AS881 發表於 2018-3-9 00:30
相反我最唔啱就係呢兩個牌子,幾廿萬用最cheap的display,就係有老友用過,呢Ddisplay壽命極短命!以前舊機 ...

時代都係喺度進步緊,我一個朋友買咗麥景圖合併機唔夠一個星期就燒咗盞燈……說明老牌子就唔一定好。就好似遙控功能,剛剛出來受盡白眼,但係今時今日遙控功能既好聲又襟用,看你采取什麼方式去製作。可以升級(插卡)的智能(高科技)前級今後一定越來越多,無他,因為時代喺度進步緊。Constellation和CH的用家如果發現自己部機尤其係顯示屏有問題的,歡迎講一講。我部CH L1只係用作兩個月,好好聲,暫時冇事。
回復

可考慮 NAGRA JAZZ + 輸出牛, 但要換原庄膽.... 一流
回復

其實好睇師兄偏好甚麼類型的音樂? 所以好難給您意見。
回復

我估計我會買C1 啦!聽左兩次,真係好鍾意!就係貴D,其他都係120分滿意!希望企鵝仔又起飛,幫補吓!
回復

dekiller 發表於 2018-1-31 14:57
未聽過唔敢投票。但膽前就永遠推CAT SL-1。

CAT SL-1 當年喺陳煐光嗰本發mo音響, 有段時間差唔多期期講, 聽過世
回復

shooter 發表於 2018-7-18 21:29
CAT SL-1 當年喺陳煐光嗰本發mo音響, 有段時間差唔多期期講, 聽過世  ...

真的可以
回復

自己都用緊老麥膽前, 投C1100 一票
回復

Victory2004 發表於 2018-3-21 20:22
可考慮 NAGRA JAZZ + 輸出牛, 但要換原庄膽.... 一流

Jazz停產了
回復

lowhi 發表於 2018-3-8 10:35
有冇考慮過呢個EAR 912呀!

https://www.stereophile.com/tubepreamps/1205ear/index.html

我會簡912
回復

Audio Note M6 signature 係一個唔錯既選擇
回復

Mike704 發表於 2018-9-26 12:04
Audio Note M6 signature 係一個唔錯既選擇

M6s好貴喎
回復

有結論未

回復

若考慮以上幾部前級,真的可以聽埋 KONDO G70作考慮。認真見議!
回復

shooter 發表於 2018-7-18 21:29
CAT SL-1 當年喺陳煐光嗰本發mo音響, 有段時間差唔多期期講, 聽過世  ...

我當年誤信發毛,買咗CAT前。部機好易壞,個電源supply一年燒一次,到第二次連牛都燒埋,仲有個vol 較到9点鐘已好大声,較细一格又细声,分析力係好,但似原子粒機声,當年信發毛買機買線,大部份都不是我杯茶,買完冇樣可聽過世,信者奶嘢, 所以近十年連會所有發毛睇我都冇睇

評分

查看全部評分

回復

delete
回復

starhifi 發表於 2018-10-6 09:39
我當年誤信發毛,買咗CAT前。部機好易壞,個電源supply一年燒一次,到第二次連牛都燒埋,仲有個vol 較到9 ...

CAT前級電壓增益高得離譜,可能超過26dB(相當於20倍放大率)!
回復

新漢陳Sir 發表於 2018-10-9 09:45
CAT前級電壓增益高得離譜,可能超過26dB(相當於20倍放大率)!

增益高有何利幣?
回復