新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: MM622

[電源線] Shunyata 蛇王旗艦PC 一問

Avantgarde-HK 發表於 2018-2-6 17:28
很多寫手甚至ARC都有recommand Zitron Python, 但我們和一眾高燒友都認為Zitron Anaconda 很好, 雖然貴D,  ...

請問 因20A 插可遇不可求, 如果用蛇王 15A --- > 20A轉頭, 音質會有大分别嗎?
回復

MM622 發表於 2018-2-6 17:30
請問 因20A 插可遇不可求, 如果用蛇王 15A --- > 20A轉頭, 音質會有大分别嗎?

多咗接觸點,阻抗自然會增加,唔多唔少會有損耗的,影響聽感。要追求完美,就唔好用
回復

la1209 發表於 2018-2-7 12:45
多咗接觸點,阻抗自然會增加,唔多唔少會有損耗的,影響聽感。要追求完美,就唔好用  ...

全對!
回復

MM622 發表於 2018-2-6 17:30

盡量唔好用, 我屋企有個15A轉20A既SHUNYATA轉頭, 都無用到, 放埋一邊.
回復

Avantgarde-HK 發表於 2018-2-6 15:47
有沙Vx, 無沙 Alpha 是更早期的產品. 線芯繞製方式是"Helix" Geometry 那時大家還只記得Power Snake, 還 ...

當年大家只知道叫做 Power Snakes, 因為佢真係叫 Power Snakes。2003年時 website 是 www.powersnakes.com

2006年公司地址不同了,網站也不同了。 www.shunyata.com

http://www.enjoythemusic.com/mag ... 0203/powersnake.htm
2018-02-06 23.09.00.png

評分

查看全部評分

回復

starship 發表於 2018-2-6 15:17
最舊開始
HELIX 最舊款, 沒有分類別.
.........................................

Anaconda VX 是第一代,Anaconda Helix VX 是第二代。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2018-2-7 15:19
Anaconda VX 是第一代,Anaconda Helix VX 是第二代。

ANACONDA VX依家都好難搵到了.
回復

racewong 發表於 2018-2-7 16:01
ANACONDA VX依家都好難搵到了.

Audiogon 有 Anaconda VX 和 Alpha。 我第一次見有3尺。奇怪尺寸。

https://www.audiogon.com/listing ... -see-pics-ac-cables

https://www.audiogon.com/listing ... cs-2018-01-30-power
回復

eds60 發表於 2018-2-7 16:21
Audiogon 有 Anaconda VX 和 Alpha。 我第一次見有3尺。奇怪尺寸。

https://www.audiogon.com/listings ...

三尺? 咁似TRITON同TYPHON條接線長度. 哈哈.
回復

racewong 發表於 2018-2-7 16:29
三尺? 咁似TRITON同TYPHON條接線長度. 哈哈.

有人訂3呎的.  為著鋪線好看一點.
回復

Avantgarde-HK 發表於 2018-2-8 12:13
有人訂3呎的.  為著鋪線好看一點.

OIC. 要特訂長度.
回復

我到家下仲用緊條綠色的
回復

Shunyata
回復

我冇玩好幾年,家下上數字網,仲見到蛇王高級線好搶手
回復

cocacola99 發表於 2018-10-16 00:12
我冇玩好幾年,家下上數字網,仲見到蛇王高級線好搶手

回復