新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 18622|回復: 45

[請教] 玩黑膠既你地, 有無用升壓牛?!

如題, 玩開黑膠既你地, 有無儲升壓牛的習慣?

題外話, 你地鐘唔鐘意用左升壓牛的聲音? 或是鐘意MC直入PHONO?

單選投票, 共有 80 人參與投票
60.00% (48)
25.00% (20)
15.00% (12)
您所在的用戶組沒有投票權限
用MM / MI頭,無此患。
回復

七仔 發表於 2018-2-8 14:09
用MM / MI頭,無此患。

你都用緊MI頭嗎?
回復

啱啱開始玩膠
仲摸緊點玩隻升壓牛仔
Photo 4-2-2018, 22 46 13.jpg
升壓牛好敏感真係唔易玩
回復

升壓變壓器 (step-up transformer) 的優點是無噪聲,煩惱之處是與唱頭阻抗的配合,選擇受到一定限制。設有多種增益和負載阻抗切換功能而訊噪比高的額外放大級更易發揮動圈唱頭的優點,例如 Burmester Phono 100或Octave Phono Module唱頭放大器。
撇開個人喜好的因素,並加上四十多年調校唱臂、唱頭、唱放的經驗,兄弟還是認為後者較可取。
回復

Hungmo 發表於 2018-2-8 14:45
啱啱開始玩膠
仲摸緊點玩隻升壓牛仔

唔係喎, OK喎.
回復

升壓牛和 phono amp 有時都要擺位, 因為放大倍數高. 有時唔落地比落地要靜.  多賞試就知.

回復

waisam 發表於 2018-2-8 15:20
升壓牛和 phono amp 有時都要擺位, 因為放大倍數高. 有時唔落地比落地要靜.  多賞試就知.

...

對的!升壓牛對擺放位置更敏感。
回復

新漢陳Sir 發表於 2018-2-8 15:38
對的!升壓牛對擺放位置更敏感。

謝謝陳Sir.  

但用牛又通常好聲D.由其事低輸出唱頭.  

評分

查看全部評分

回復

waisam 發表於 2018-2-8 15:52
謝謝陳Sir.  

但用牛又通常好聲D.由其事低輸出唱頭.

輸出電壓低於 0.2mV 的動圈唱頭宜配升壓變壓器,可維持較高訊噪比,對聲音有利。
回復

回復

ThomasLi@FB 發表於 2018-2-8 16:09
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=96622

我都係鍾意用牛多啲

先決條件是不可隨意換不同品牌,阻抗不同的唱頭。
回復

以整體音場表現判斷額外放大級與升壓變壓器何者孰優較客觀和理性。
回復

新漢陳Sir 發表於 2018-2-8 16:19
以整體音場表現判斷額外放大級與升壓變壓器何者孰優較客觀和理性。

認同.

評分

查看全部評分

回復

謝謝!
個人的喜好可隨心態改變。今日的我打倒昨日的我,明日的我又會打倒今日的我。然否?
回復

都係鍾意臂線直入內置埋升壓牛嘅phono e.g. EAR 912/ YBA PH150, 始終覺得臂線去牛仔再出去phono多左4個接駁口(牛仔output 兩個,唱放input兩個),失真會增多,而自己聽落都的確覺得臂線直入phono聲音來得比較直接。當然,如果phono放大倍數唔夠,用升壓牛就必需啦!餵唔飽粒唱頭,動態唔夠,軟手軟腳,發揮唔到唱頭嘅全部實力!
回復

唱頭放大器一般有兩個放大級,其一是核心部分的RIAA均衡放大電路加一個額外的放大級,並備有兩組輸入,前者為MM輸入,增益由38dB至44dB不等,適用於動磁、動鐡或高輸出動圈唱頭,後者為動圈唱頭專用的MC輸入,增益由20dB至30dB不等,兩級的總增益為58dB至74dB不等。另外有幾個品牌則在RIAA均衡放大電路加設動圈唱頭專用的升壓變壓器。
兩種設計各有捧場客,無須爭論何者孰優。
回復

beefball 發表於 2018-2-8 17:19
都係鍾意臂線直入內置埋升壓牛嘅phono e.g. EAR 912/ YBA PH150, 始終覺得臂線去牛仔再出去phono多左4個接 ...

唔好再提912啦, 我就黎忍唔住賣左部ARC啦
回復

新漢陳Sir 發表於 2018-2-8 03:15
先決條件是不可隨意換不同品牌,阻抗不同的唱頭。

That I totally agree and especially true to Koetsu.
Usually I go with the same brand of cartridge and step up transformer.

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2018-2-8 09:23
唔好再提912啦, 我就黎忍唔住賣左部ARC啦

Something wrong with your ref 5 se ?
I am thinking to keep my ref 5 se and acquiring ref. phono 3 soon.
回復