新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Hifibecheap

[分享] Hifi極易功-續#2

你真係冇睇錯,正常情況下你只是聽到兩成或更低的效果。利申,我唔係賣銅,我都係用家,如果大家買到啲銅貴曬,我係自作自受
回復

講左咁多,也講明器材放在不同物質上有不同聲。銅也講了,我竟然忘記講清楚那種銅…。不同的銅是不同金屬的合金,如黃銅、紅銅等很多種。好在新年舖頭未開門。其實用那一種銅是教聲藝術。黃銅聲會好清,薄聲少少。紅銅各方面都提升,立體感好好。個人覺得紅黃銅的比例用在不同系統上也有不同,要用你的耳仔聽聲調教。

評分

查看全部評分

回復

唔知有冇ching會嘗試我這特別玩法?
回復

新年後實在太忙,遲了出貼。從我頭兩個貼分享了放置器材的一些秘技。其實已經大幅提升器材的表現。首先講下我對牛肉粒和聖杯的認知,初時試用牛肉粒和聖杯時,真的覺得很神,低頻噪音減少了,亂的感覺消失了,聖杯令空間感大增,四度牆打通了一様。非常之神聖。
回復

我相信好多人試過都會話有好利害的正面影響。以我記憶,聖杯分幾級,價錢好似一萬幾千都有,相對買間大屋玩音響便覺十分抵玩。
回復

大家有沒有想過聖杯咁神,有冇其他方法比他更神更抵?最重要是不用左貼右貼,有小朋友或貓貓狗狗的朋友就完全明白,身同感受。

評分

查看全部評分

回復

機緣巧合下比我發現喇叭上做手腳便可減少亂的低頻和增加空間感,以下的方法曾試過在不同細小環境不同組合都有很大的改善。包括書架喇叭、座地喇叭。
回復

先講書架喇叭,在喇叭底放三至四隻1.5吋直徑1吋高的紅銅柱當喇叭腳用,比很多明牌喇叭腳有效。價錢是百幾蚊4隻,十分平。在這裡的ching比百幾蚊當做實驗應該冇投訴,玩得開心當Bonus。最好當然返來加我分
回復

座地喇叭好多都有針腳,本身針腳可能好長,那甚麼做好?好簡單,一係用隻比針腳長少少的紅銅柱,又或者用紅銅片當針墊,也可以鋸塊喇叭咁大的3mm厚紅銅板放底。方法簡單又不用左貼右貼,也不用度位貼,大大減少了有小朋友或寵物的考慮。希望可以幫到大家。
回復

Hifibecheap 發表於 2018-3-8 10:46
座地喇叭好多都有針腳,本身針腳可能好長,那甚麼做好?好簡單,一係用隻比針腳長少少的紅銅柱,又或者用紅 ...

Hifibecheap兄,如書架喇叭係放在喇叭腳上,咁紅銅柱係咪放在喇叭底部和喇叭腳托板之間?
  或是放在腳柱釘腳下呢?
非常期待你的Hifi極易功後續

回復

KKU 發表於 2018-3-14 01:28
Hifibecheap兄,如書架喇叭係放在喇叭腳上,咁紅銅柱係咪放在喇叭底部和喇叭腳托板之間?
  或是放在腳柱 ...

這個情況我見意紅銅柱放在喇叭底和喇叭腳之間。如喇叭腳有釘腳落地,多加紅銅片在釘腳底。如不想一大塊,可以每隻釘腳底用一小片2mm厚也可以。
回復

Hifibecheap 發表於 2018-3-14 09:29
這個情況我見意紅銅柱放在喇叭底和喇叭腳之間。如喇叭腳有釘腳落地,多加紅銅片在釘腳底。如不想一大塊, ...

感謝Hifibecheap兄的解答!等你的極易功出齊之後,再跟着你的建意來做
回復

多謝ching支持!最近發現新大陸,因為市面上的器材已經找不到合要求的,想試機又常常受白眼,有好多大牌子實在太差,代理至街舖都不願意開機試,九成怕冇人買…只好自作自受(享受個受)。平常的300B只有中音,高不成,低不就。原來300B可以好澎湃又好幼細,分析力超高,人聲好有感情,速度快,立體感強,原全沒有了皇帝位,個個位都係皇帝位。已經找不到市面上的後級有此能耐。
回復

除了用銅板墊機外,還可以加紅銅柱墊在機身和銅板之間當機腳用。這樣就有空間作散熱之用。講到這裡,CD機、Amp、解碼、喇叭基本已經放好,聲音應該大有改善。不過玩過銅的人會知銅面好易發黑,有人會問可唔可以上油或鍍金等,在我而言,不會這樣做。原因?如果玩過銅聖杯的朋友,應該聽過不用理它,除便讓它發黑。鍍其他金屬或上油後的效果我真的不知道,如有ching對比過,希望可以無私和大家分享。大家請放心,還有後續,人的聽力是要訓練,我會慢慢寫出來,等各ching有時間一步一步玩,咁先有樂趣。
回復

唔好以為我是石機友,我都係膽機友。玩膽機的朋友如果有地方分開一部部放,墊銅板不是問題,如果機踏機膽後放最頂便是。近代膽前很多膽是在機箱內。下次會講下玩膽機的經驗,大家也可以分享下玩乜膽機,大家交流下。

評分

查看全部評分

回復

早幾日照Hifibecheap兄建意,買咗八塊5mm*50mm*50mm紫銅嚟墊喇叭,開聲低頻少咗,定位冇咁清晰,
於是將解碼嘅平價腳墊攞走,將紫銅改墊解碼,奇事即時發生!聲音厚暖通透,比之前好好多,立即再將另四隻紫銅
墊綜擴,聲音更通透有彈力,係我一直想要嘅聲,原來紫銅係好夾我嘅系統。
  感謝Hifibecheap兄嘅Hifi極易功!
Hifibecheap兄,幾時再出埋下集?我想要其餘果八成功力
回復

KKU 發表於 2018-4-1 06:26
早幾日照Hifibecheap兄建意,買咗八塊5mm*50mm*50mm紫銅嚟墊喇叭,開聲低頻少咗,定位冇咁清晰,
於是將解 ...

KKU兄,恭喜練成初級。我玩紅銅是由cd>解碼>前級>後級>喇叭一層一層玩的。每加一次都有驚喜。想問墊喇叭低頻少咗是因為音場深左、闊左、冇咁亂唔再嘈吵所以感覺少了低頻,定真係少了低頻?因為前者代表本身系統唔夠低頻。因為我墊銅的次序,本身系統提昇很多後,墊喇叭的效果好明顯。你是用什麼器材?分享下啦
回復

Hifibecheap兄,我聽HiFi係初哥,所以分唔出邊處做成低頻少左,現唔够墊材,等我再買齊紫銅後,好似師兄你咁,先由音源開始試墊。
我用電腦做音源,北極星Excelsio解碼、金仔E600 、B&W805D2
回復

KKU 發表於 2018-4-4 12:02
Hifibecheap兄,我聽HiFi係初哥,所以分唔出邊處做成低頻少左,現唔够墊材,等我再買齊紫銅後,好似師兄你 ...

CAS可以好靚聲
回復

今次想和大家分享下玩膽機的一些心得。很多Ching 都知道膽的運作方式,輸入信號連接柵極控制電子流動。我覺得膽對環境是很敏感的,你可以做一個小實驗便知。在播放中的膽機,把著機的手提電話放在膽的幾cm外(不是通話中),你就知道有多大影響。大多數膽機牛和膽或膽和膽的位置很接近,磁場對電子流動是極有影響。市面上有些產品好似一個網,又或者罩套在膽外面,不過hifi野平極都幾百一個,一部機咁多膽,隨時每部機花幾千蚊。有乜方法又平又可以解決問題呢?這時候又要睇下大家平時有冇留意身邊的平價物品啦。話說有日行過十二蚊店,比我見到種花用的純銅用品,有銅線銅網,於是我想也不想就買了一袋回家。之後有日冇乜嘢做就試下用做銅網包住隻膽,又試下銅線撓圈圈住支膽。然後開機試下效果,竟然和我的估計一樣,銅網大大減少環境對膽工作時的影響。聲音清晰了,大大減少背景樂器打成一片的效果。
回復