新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12354|回復: 33

[請教] Nagra Jazz pre amp + Dan D‘ Agostino stereo power amp

想請教下師兄、宜家小弟用緊Nagra Jazz preamp+ Dan D’ Agostino 推我對Penaudio Sinfionetta Signature. 線材現在用的都不是什麼頂級嘢,喇叭線是inakustik 1603, pre amp acoustic harmony GP1 and power amp 用緊mps 天籟。平衡入同出。如果唔張個pre amp gain +12db,總是覺得冇氣冇力(己經將音量推到10點位置)。好似之前用部luxman l590 ax2仲好D,是否線材匹配唔啱?有無師兄可以指點一下。謝謝
Pre 要加 gain 是因前面音源輸出唔夠高吧
回復

我加左個 古河 ncf booster 在jazz ,即刻精神曬
回復

請問樓主有否加 Nagra 原廠份平衡輸入變壓組件(屬 optional 組件,要另購)?如果用平衡輸入,建議必須要加。 先前已有師兄提類似問題。

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=75136

評分

查看全部評分

回復

估計唔關線材的問題.

依係JAZZ唔夠GAIN喎.

評分

查看全部評分

回復

不如做多次基本功, check多次所有接線先
當捉鬼咁捉, 可以swap下input睇下情況是否一樣

問代理應該都可以幫忙解決問題?
回復

Jazz 驅動力唔夠?
回復

AS881 發表於 2018-2-26 10:50
Jazz 驅動力唔夠?

我未玩過jazz, 但nagra前級一向百搭, 正路唔會唔夠gain.

我唔知jazz有無得set 輸出gain, 但dan後級就一定無得比你set gain了.
回復

未知兄台的音源部份是用什麼播放器
回復

racewong 發表於 2018-2-26 11:09
我未玩過jazz, 但nagra前級一向百搭, 正路唔會唔夠gain.

我唔知jazz有無得set 輸出gain, 但dan後級就一 ...

睇番 Jazz manual,有個 +12dB 嘅制可以迫,正常都應該夠用。
回復

樓主可以試下換走前級去後級的XLR缐,有機會焊接出問題

小弟是前 Nagra PLL 用家,它匹配 Jeff Rowland 825 冇問題,亦用過 Tidal preamp 夾 Jeff Rolland 825 與 Momemtum 亦OK。以此推斷,冇理由Jazz 夾唔到 Momentum

至於是否加平衡模組,唔加的話,從 XLR插的 output 其實等同 RCA output 所以樓主要扭大聲啲先夠聲屬正常
回復

多謝大家幫幫忙同盡力解答。明白到較大 db gain 是有雖要的。可以係matching issue. 等我再逐步更換一下換材看看會否有改善。thanks to everyone!
回復

russianhacker 發表於 2018-2-28 08:26
多謝大家幫幫忙同盡力解答。明白到較大 db gain 是有雖要的。可以係matching issue. 等我再逐步更換一下換 ...

增益不宜加得太多,增益加大,聲音會行咗,尾音會收得快咗。

平衡是比RCA大了6db,如行平衡會好好多的
回復

如果跟杌未有平衡模組,可以搵朋友借隻 LPS 取替跟机火牛。以前 PLL 換牛後表現活潑很多
回復

Hi 李sir,宜家Jazz隻牛好似都已經係LPS
回復

russianhacker 發表於 2018-2-28 23:47
Hi 李sir,宜家Jazz隻牛好似都已經係LPS

原庄牛好一般,我以前訂左隻 DC12 6A牛餵 PLL,效果提升兩班。

當然唔肯定是否在 Jazz 有同一效果,所以建議你借部 LPS玩下,我可以借個 Nagra lemo 插比你換落 dc cable 試
回復

tst123 發表於 2018-3-1 07:50
原庄牛好一般,我以前訂左隻 DC12 6A牛餵 PLL,效果提升兩班。

當然唔肯定是否在 Jazz 有同一效果,所 ...

回復

你就好啦, 李SIR借野比你玩.
回復

李sir好nice㗎
回復

佢唔借野比我玩
回復