新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14781|回復: 48

[請教] 選 Esoteric n-01 定 K1 好

請教各位師兄,本身已有一個舊款 esoteric CDP,雖然唔系最高級,但是d聲都ok,現在想用電腦玩CAS,聽講 Esoteric n-01 同 K1都是同一樣的解碼,請教各位選 Esoteric n-01 定 K1 好呢?
希望各位比d意見小弟

評分

查看全部評分

N-01.

Use your CDP as a transport to output SPDIF to N-01, or rip those CD to NAS and use N-01 network to play them.
回復

N-01.

Use your CDP as a transport to output SPDIF to N-01, or rip those CD to NAS and use N-01 network to play them.

Thank Ching
回復

絕對N-01,差不多60%價錢,接近一樣既享受,仲可以玩埋network!最好選擇!我依家玩得極之開心!
回復

絕對N-01,差不多60%價錢,接近一樣既享受,仲可以玩埋network!最好選擇!我依家玩得極之開心!

請問師兄,K1 同 N-01個解碼是一樣的? 若K1唔用CD/SACD果部份,d聲有冇唔同?
回復

mankan 發表於 2018-3-6 17:34
請問師兄,K1 同 N-01個解碼是一樣的? 若K1唔用CD/SACD果部份,d聲有冇唔同?

我自己無K1,不過我咁唸,如果唔用cd部分,即係用份解碼外接network transported或cd transport,咁樣的話好似有D奇怪,因為K1除左個解碼,個盤都已經係天盤,咁樣應該好難有野好過本身自己出聲。而如果主力玩network,同樣不如用直接自身就係network player既N-01。所以如果買K1無係太用CD的話,即係玩CAS多,咁應該都係N01會好D。這個只係我個人去唸,都要看ching你主力玩咩!如果既然你已經有個Eso 盤,就真係不如玩N01了!CP 高D.
回復

唔知咁樣理解得唔得,就係K1同N01 其實已經係一樣,而價格唔同的地方就係個signal pick up只係一個係CDT 貴D,一個係CAS 所以平D,當然仲有個殼!唔知咁唸岩唔岩!
回復

唔知咁樣理解得唔得,就係K1同N01 其實已經係一樣,而價格唔同的地方就係個signal pick up只係一個係CDT 貴D,一個係CAS 所以平D,當然仲有個刻!唔知咁唸岩唔岩!

MDee Ching,我都是咁唸,謝謝!
回復

mankan 發表於 2018-3-6 17:34
請問師兄,K1 同 N-01個解碼是一樣的?

Yes
回復

如果你有部Esoteric CDP咁就買N-01好D!
CDP用coaxial入享受N-01份DAC(同K1相同的)
但價錢又平幾萬無得輸啦, 而且聽CD時又升埋級
回復

我會揀K1,可聽埋SACD
回復

相差嘅幾萬銀可以用嚟買條掂嘅 50Ω 鐘線,之後再整多件 Mutec REF 10 或者 SOtM sCLK-OCX10,加咗鐘嘅 N-01 多數都會好過無加鐘嘅 K1。

而且將隻 switch 同埋 CAS 底板攞去改之後都一樣可以駁埋落去個鐘,真係好玩好多。
回復

如果你有部Esoteric CDP咁就買N-01好D!
CDP用coaxial入享受N-01份DAC(同K1相同的)
但價錢又平幾萬無得輸啦, 而且聽CD時又升埋級

Thanks jasonbiker Ching, 我都是咁唸,謝謝!!
回復

唔該 Wklie Ching !!
回復

我會揀K1,可聽埋SACD

我現在都可聽到 SACD,不過可能冇咁好。
回復

我個人會用k-1價錢買n-01 + g-02x.
回復

我個人會用k-1價錢買n-01 + g-02x是不錯選擇.

一個非常唔錯嘅好建議。
回復

mankan 發表於 2018-3-6 20:33
一個非常唔錯嘅好建議。

go to showroom try try.
回復

轉盤部份先係eso賣點!
回復

iwc 發表於 2018-3-6 20:41
轉盤部份先係eso賣點!

佢有啦!
回復