新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: mankan

[請教] 選 Esoteric n-01 定 K1 好

Eso CD機就肯定係世上最TOP一群,Network player就未必。
我會賣舊CD機再揀K1 or K01xs, CD機到用時方恨少。
Cas求其插電腦玩住先,太多選擇。
回復

我剛由K03X升咗上K1,要能夠聽到SACD就一定係買K1冇錯,
師兄玩到呢個Level一定係追求好聲,聽碟先係王道,
其次我用K1份USB解碼玩CAS音質都算吾錯,
至於要玩network,Tidal之類大把networkplayer可以選擇,或者好似TST兄講加部N03T
回復

多謝各位師兄回覆指導,聽咗咁多意見後,初步認為會先選購N-01,因我已有部Esoteric CDP,CDP用coaxial或光纖入N-01可享受份DAC(同K1相同的) ,聽CD時升埋級,而SACD可同樣入 Pre- Amp,都冇down grade到,又可玩Network,遲d有錢的話我可賣咗個CDP升級買個Transport (P系或其他)及DAC,唔夠錢都可以凈係買個Transport (P系或其他),估應該會好過 K1,我認為咁會好d。
題外話,我睇而家escteric 個vrds neo好似冇以前咁重料,比較單簿咗,不過設計呢樣嘢我識條鐵咩,感覺P系列嗰d vrds neo會重料好多。
回復

If you like Esoteric house sound, my vote is N1 now, then add an Esoteric transport later, even a P-05 would work nicely.  

回復

DIO 發表於 2018-3-7 22:17
Eso CD機就肯定係世上最TOP一群,Network player就未必。
我會賣舊CD機再揀K1 or K01xs, CD機到用時方恨少 ...

近期的 ESO N-01 唔錯喎 ,有好多師兄用緊, 你何以見得 ESO 的 network player 比起自家的 CD 未必是最 Top 的一群呢? 你自己用過 ? 或只是道聽塗說。
回復

DIO 發表於 2018-3-7 22:17
我會賣舊CD機再揀K1 or K01xs, CD機到用時方恨少 ...

師兄你話你玩 CAS 求其插住電腦先, 真係好野!是不是想等十年後, 或者更長時間,科技再進步D 先買 Network player 玩 CAS ?
回復

vhs 發表於 2018-5-4 23:02
師兄你話你玩 CAS 求其插住電腦先, 真係好野!是不是想等十年後, 或者更長時間,科技再進步D 先買 Networ ...

人雲亦雲,道聽塗說。我們長大的地方真是冇得救了。
回復

vhs 發表於 2018-5-4 23:02
師兄你話你玩 CAS 求其插住電腦先, 真係好野!是不是想等十年後, 或者更長時間,科技再進步D 先買 Networ ...

學此壇眾師兄的基本操作,應該兩部買晒,ab試晒cas同sacd部分,咁就既清楚,又不會道聽塗說了,不竟上論壇問意見多少也有道聽塗說成份,耳聽為實最好了!
回復

awc1216 發表於 2020-8-21 12:51
學此壇眾師兄的基本操作,應該兩部買晒,ab試晒cas同sacd部分,咁就既清楚,又不會道聽塗說了,不竟上論 ...

回復