新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: OldHenry

[喇叭] 網上喇叭集郵區

火.. [複製鏈接]

網上喇叭集郵區

老亨,乜得你post親出嚟d喇叭都你斜架搞到我都斜埋

可能我個人成曰都企唔直>~<

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

Goto Unit system 2a

回復

Goto Unit system 2b

回復

Goto Unit system 3a

回復

Goto Unit system 3b

回復

可能我個人成曰都企唔直>~<

OldHenry 發表於 2011-4-28 19:18

可能因為你成曰諗斜野
回復

網上喇叭集郵區

老亨,咁攪落去••••好易死人架!

Hehe! 呢啲喇叭既外型真係好靚,好想擁有,但又有困難>~<

回復

Hehe! 呢啲喇叭既外型真係好靚,好想擁有,但又有困難>~<

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用 ...
OldHenry 發表於 2011-4-28 19:22

呢d喇叭禾連試吓都唔敢,萬一中毒就領野!
回復

westlake HR-1
回復

westlake SM1

回復

網上喇叭集郵區

可能因為你成曰諗斜野

貢你都知?唔怪之得air撚懷疑我地既關係>~<係呢度聲明一下 ,我同whoami唔係貢熟架。^_^

回復

貢你都知?唔怪之得air撚懷疑我地既關係>~<係呢度聲明一下 ,我同whoami唔係貢熟架。^_^

- 發送自我 ...
OldHenry 發表於 2011-4-28 19:27

斐聞中的普通朋友•••••笑死在下
回復

JBL DD66000

回復

MBL 101E MK2
回復

OldHenry 兄.

唔好意思, 見你話: 欣賞喇叭既造型, 線條及單元, 都已經是一件賞心悅目既事, 不須一定要擁有.
我又手多多post一些我欣賞, 但擁有唔到的喇叭出來, 唔好見怪.
回復

OldHenry 兄.

唔好意思, 見你話: 欣賞喇叭既造型, 線條及單元, 都已經是一件賞心悅目既事, 不須一定要擁有 ...
Gauss5831 發表於 2011-4-28 19:48

Ching, never mind!   Thanks for you information! If there are some technical information, it would be better.  You help me a lot actually.
回復

對於鍾意用眼泥睇hi-fi既我, 淨係欣賞喇叭既造型, 線條及單元, 都已經是一件賞心悅目既事, 不須一定要擁有  ...
OldHenry 發表於 2011-4-28 17:45

Brodmann Acoustics JB205, for 淨係欣賞

nominal impedence: 3 ohm
nominal load: 480W
Music load: 1000W
Price: about HK$500,000

More realistic Brodmann speaker VC 7 (used to be Bosendorfer)

frequency response 25 - 27,000 Hz ( ±3 dB)
crossover frequencies 130 Hz*; 2.5 kHz
power rating 180 watts
music rating 360 watts
impedance 4 ohms
operating performance 1.1 watts (for 91 dB/m)
dimensions (h x d x w) 1330 x 403 x 195 mm (52.4" x 15.9" x 7.7")
weight 36.5 kg (80 lbs)
回復

Penaudio Serenade

The Finnish woodcraft is quite unique in the market and not to mention its sound quality. Really interested to own one but concern about my SET couldn't drive its side firing bass.

三音路‧落地‧低音反射式
效率:87 dB
阻抗:4 Ω〈最低 3 Ω〉
頻卛響應:±3dB / 30~30 KHz
in  room :28 ~ 25 KHz
單體:〈高音〉1" SEAS Excel 絲質
                 振膜、純銀線音圈
             〈中音〉4.75" 訂製紙盆
             〈低音〉8.5" 長衝程鋁盆
端子:WBT /  空心電感
箱體:白樺木夾板精製
尺寸:高113 /  寬150 /  深285 mm
重量:30 kg

Penaudio Serenade and the designer Sami Pentilla

地處歐洲最北角上的北極圈附近 寒冷的芬蘭長期處在低溫的環境更造就了生長速度極為緩慢但卻是極為堅韌硬質的樹木,尤其是樺木。
緊密而一致的年輪,可端倪出木質的密度及勻稱性。也因此芬蘭出產的樺木夾板馳名世界,不但質硬富有韌性,更帶著美麗自然的木質紋理。
芬蘭的森林因為長年積雪,樹木生長速度緩慢,使得木材的品質非常好,北歐的家俱之所以舉世聞名,正是因為木材質量俱佳的關係。
一種家具般高雅質感,來自一個 "芬蘭 " 的品牌。 層層疊疊的樺木夾板音箱,散發出觸手可及的美妙音樂...... 採用芬蘭白樺木夾板〈 Finnish Birch Plywood 〉 高成本製作的音箱
無箱音、音色精準而高貴、音質既通透又密實 比起傳統 MDF 音箱有著更高的剛性和密度,所以音色純淨無瑕!

回復

O...I like Penaudio  so much!!
回復

Brodmann Acoustics JB205, for 淨係欣賞

nominal impedence: 3 ohm
nominal load: 480W
Music load: 10 ...
Kraftwerk2 發表於 2011-4-28 21:12

Bosendorfer原來改左名叫 Brodmann
一直都好想聽呢隻喇叭, 不過從未有機會過, 唔知邊度有得聽呢?
回復