新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: frankyching

[黑膠系統] Technics 最新唱盤 SL-1000R

gykl3344 發表於 2018-4-2 17:40
其實造直驅turntable的投資比帶動貴上好多倍。
V x x之前出過一部。剩係個麽打己經四萬美元。
Technics唔 ...

其實香港都有好多Technics用家呢.
回復

禾係其中之一,早幾年個SP 10 mk2好好用。
回復

gykl3344 發表於 2018-4-2 05:53
聽講Abbey road studio 個Lathe都係用SL10 驅動嚟刻碟。
小弟都用緊1200G

師兄1200G 係邊到買?有220V嗎?
回復

KEI 發表於 2018-4-8 20:18
師兄1200G 係邊到買?有220V嗎?

小弟個盤在加拿大買的。120v。
我建議去日本買。33萬日元用v i s a有95折。
應該50磅以下,唔太難。
回復

gykl3344 發表於 2018-4-9 01:36
小弟個盤在加拿大買的。120v。
我建議去日本買。33萬日元用v i s a有95折。
應該50磅以下,唔太難。 ...

Thx 我見1200GR 有220V 如果1200G有就好
回復

其實唱盤用火牛影響不大。因只供電予摩打。
最緊要用倒50Hz。但1200唔係用AC摩打,所以應該無問題。
不過t e c h ni c s w e b s i te列出是110v to220v。
http://www.technics.com/uk/produ ... ystem-sl-1200g.html
回復

gykl3344 發表於 2018-4-2 05:53
聽講Abbey road studio 個Lathe都係用SL10 驅動嚟刻碟。
小弟都用緊1200G

師兄請問1200G 同以往mk 2 分別大嗎?
回復

AK27 發表於 2018-4-9 12:45
師兄請問1200G 同以往mk 2 分別大嗎?

新的1200同之前的1200根本是2個唔同的盤。
只有外表一樣。
聲有什麼分别小弟無機會比較,但結構完全不同。
新的G同GR亦差好遠。支臂,個摩打,個盤,platter,完全高幾班。
5mg靈敏度的唱臂,無乜邊間廠會公開佢支臂的一個重要spec。
小第最欣賞的係佢的操作性同工藝。
Setup極之容易。
回復

racewong 發表於 2018-4-2 17:48
其實香港都有好多Technics用家呢.

Openbox !!!

回復

小弟其實先買咗個1200GR. 跟住用咗一個星期,不知為什麼退咗貨,換了個都十分有名的Vxxxx 盤。
這時先知Technics佢的強項.
1) Platter speed. Vxxxx 跟机的felt mat上有個Strobe.一看,嘩!時快時慢,更加唔先指意一路轉一路掃碟,因為不唔夠兩個圈 就停咗。原來速度穩定同高扭力唔係個個盤都有。

2) 跟住支unipivot唱臂。如果未裝過唱頭的朋友嚟到呢一步好有可能放棄。Aziuthm, VTF, Antiskate,仲有佢條風佬線(VPI係用埋條風佬線嚟較Antiskating)全部撈埋一齊。真係好考小弟功力同耐性。一個不小心針頭都死埋。

3) 制作真係有D山寨feel.條帶是兩三元美金一條的工業用作sealing 嘅O Ring.
又如果你從旁邊望會見到一粒成寸咁大的鏍絲母,心想揾嘢遮一吓都唔難呢?

個盤聲靚與否,要視乎臂同頭的配合同proper setup,仲有個盤的轉速是否準確。

由於小弟唔係Setup高手,更唔係唱盤高手,咁啱個Vxxxx盤面有一小花,就順勢最後都係買咗部1200G.

Base on 小弟有限經驗同功力,相信呢個1000R唔會差得去那裡。

回復

i like the diatone at the back
回復

gykl3344 發表於 2018-4-9 12:34
其實唱盤用火牛影響不大。因只供電予摩打。
最緊要用倒50Hz。但1200唔係用AC摩打,所以應該無問題。
不過t  ...

日本本土的電器都是50/60Hz通用,因它們自己都係行一國兩制,所以可以放心買番香港用加100v降壓牛, 我自己都用緊Luxman盤配搭AC摩打。
回復

SL-1000R同SP-10R出咗差唔多兩年,請問有冇師兄用緊可以分享吓?
回復

我係Technics黑膠盤用家其中之一 .

用左二十幾年個SP 10 mk3 , 仍然好好聲 , 好耐用。
回復

Technics在70年代已經出直驅盤,當年在中環聯邦大廈陳列室,食飯時間有示範,其他牌子都是用帶帶動
回復

直驅盤的技術要求及開發成本不低,不是一般發燒品牌能負擔,好像只有兩三個能自家開發直驅盤。
Technics遠在30多年前推出的參考級SP-10系列,到今日還絕不失禮,所以好奇他們最新旗艦的表現。
回復

依個盤我之前都有考慮過,可惜香港冇行貨,真身又冇見過,就咁隔山買牛有d危,所以放棄冇再揾。
回復

同zelo師兄一樣,最後買左STST直驅盤
回復

好可惜香港竟然無Technics唱盤行貨售賣。
回復

mcm 發表於 2020-4-9 17:45
同zelo師兄一樣,最後買左STST直驅盤

Are you using Motus D (No suspension) or Motus II D? Thanks!
回復