新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Band

[喇叭線] Siltech G7 Prince

唔用膠套好声D
回復

超毒
回復

請教will03兄唔用膠套喺邊方面改善? D5F84281-1574-47E4-BDEC-166C786ED871.jpeg

評分

查看全部評分

回復

Cdlp 發表於 2018-4-9 17:59
請教will03兄唔用膠套喺邊方面改善?

想問下用地線插係喇叭改善大唔大。我條770用唔用膠我隻木耳都聽唔出分別。

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2018-4-9 19:15
想問下用地線插係喇叭改善大唔大。我條770用唔用膠我隻木耳都聽唔出分別。 ...

Starhifi 兄用咗個地盒係濕潤咗把聲同埋唔覺壓縮!之前第二對喇叭就有壓縮!所以個個效果可能會唔同!

評分

查看全部評分

回復

Cdlp 發表於 2018-4-9 19:25
Starhifi 兄用咗個地盒係濕潤咗把聲同埋唔覺壓縮!之前第二對喇叭就有壓縮!所以個個效果可能會唔同!{:5 ...

Cd爺,咪即係用2個地盒每隻喇叭一個地盒,一個地盒可否插一對喇叭?

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2018-4-9 19:53
Cd爺,咪即係用2個地盒每隻喇叭一個地盒,一個地盒可否插一對喇叭?

之前60兄介紹亦都可以插在擴音機負極!各用一隻效果好啲,同埋太長效果未必好!!

評分

查看全部評分

回復

我的喇叭駁埋落地盒,背景明是靜左。
回復

Cdlp 發表於 2018-4-9 20:29
之前60兄介紹亦都可以插在擴音機負極!各用一隻效果好啲,同埋太長效果未必好!!  ...

其實我擔心係用一個地盒插哂2隻喇叭,如果地盒設計佳,會唔會燒喇叭或amp.

轉番正題,在我的组合如用哂770訊号線同770喇叭線,我覺得音色太濃同幾hifi, 因770低音實在太豐滿

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2018-4-9 21:00
其實我擔心係用一個地盒插哂2隻喇叭,如果地盒設計佳,會唔會燒喇叭或amp.

轉番正題,在我的组合如用 ...

所以如上圖插喇叭負極算喇!

評分

查看全部評分

回復

Starhifi 兄幸福的煩惱,訊號線、喇叭線可能重叠,550能量冇770咁強!

評分

查看全部評分

回復

等我得閒試下先

評分

查看全部評分

回復

Andy03 發表於 2018-4-9 20:43
我的喇叭駁埋落地盒,背景明是靜左。

回復

Cdlp 發表於 2018-4-9 21:22
Starhifi 兄幸福的煩惱,訊號線、喇叭線可能重叠,550能量冇770咁強!  ...

咁就你套system唔夾siltech 囉。點解又一定用siltech 呢?
厚又大件声嘅系統唔夾架喎!  
ic 我都冇用siltech架。
如要濃茶,ic 550 770 未夠喉。如要reference, ic 550 700 並不reference。
System有線條欠重量 欠件頭 淡味,可以用princess變大加甜.
有件頭 太濃 冇線條,可以用crystal diamond變小加速度及線條。
調到陰陽調和就正啦!
正所謂靚女化淡裝,中女化衡裝,各有各好。

比個tips 你770sc 唔用老白金。。。

評分

查看全部評分

回復

Cdlp 發表於 2018-4-9 17:59
請教will03兄唔用膠套喺邊方面改善?

唔用套嘅好處仲使問嘅。。。
回復

想問下用地線插係喇叭改善大唔大。我條770用唔用膠我隻木耳都聽唔出分別。 ...

我都有用地線插喇叭,唔及插機明顯!

評分

查看全部評分

回復

同聽過一個師兄教過,插喇叭唔可以一齊共地使用

評分

查看全部評分

回復

我仲重口味過你,我用緊雙皇冠\770 行BI-WIRE 做喇叭線, 公主XLR ,其他線材都係比較有味既線來,不過夾得到自己想聽既口味,都唔係太差

評分

查看全部評分

回復

wuying908 發表於 2018-4-10 15:22
我仲重口味過你,我用緊雙皇冠\770 行BI-WIRE 做喇叭線, 公主XLR ,其他線材都係比較有味既線來,不過夾得到 ...

每套機效果唔同,550sc 用銠白金叉冇咪問題!

評分

查看全部評分

回復

Cdlp 發表於 2018-4-10 15:32
每套機效果唔同,550sc 用銠白金叉冇咪問題!

SILTECH 既線,我又喜歡用番原裝插,廠線就希望保留原廠既味道,DIY 既就另計,好似自己做既duelund線,都試過幾對頭來比較過,有d 係玩味,有D係原味

評分

查看全部評分

回復