新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Band

[喇叭線] Siltech G7 Prince

starhifi 發表於 2018-4-9 19:53
Cd爺,咪即係用2個地盒每隻喇叭一個地盒,一個地盒可否插一對喇叭?

一個地盒只可以插一隻喇叭。除非地盒內部是有分隔。接喇叭的地盒,不可再接任何器材。

評分

查看全部評分

回復

Cdlp 發表於 2018-4-10 15:32
每套機效果唔同,550sc 用銠白金叉冇咪問題!

喇叭線未試過,不過770 rca 用緊都唔錯,味道算幾突出,簽名以上糸列味道冇咁強烈,易夾機d

評分

查看全部評分

回復

wuying908 發表於 2018-4-10 17:15
喇叭線未試過,不過770 rca 用緊都唔錯,味道算幾突出,簽名以上糸列味道冇咁強烈,易夾機d ...

玩器材享受過程、變化、改善⋯⋯! 聲跟主人。

評分

查看全部評分

回復

wuying908 發表於 2018-4-10 15:18
我都有用地線插喇叭,唔及插機明顯!

我都有插機確實有分別,但冇試過喇叭,又係得閒要試下

評分

查看全部評分

回復

wuying908 發表於 2018-4-10 15:22
我仲重口味過你,我用緊雙皇冠\770 行BI-WIRE 做喇叭線, 公主XLR ,其他線材都係比較有味既線來,不過夾得到 ...

回復

Band 發表於 2018-4-10 23:36

專注插機會明顯多d 可請教多d 60師兄

評分

查看全部評分

回復

Cdlp 發表於 2018-4-10 17:31
玩器材享受過程、變化、改善⋯⋯!  聲跟主人。   ...

我用的都不是太重味,用duelund 都係清帶甜,人聲密度很好聽,不過低頻比較唔夠線條,但都有佢特色,比較潤同有肉地,似siltech

評分

查看全部評分

回復

Band 發表於 2018-4-10 23:36

據聞插amp 嗰邊分別大過插喇叭。農夫也建議插 amp 負極。我沒有比較過接 amp 負極和喇叭的分別。我是接後級負極。

評分

查看全部評分

回復

wuying908 發表於 2018-4-10 15:18
我都有用地線插喇叭,唔及插機明顯!

呢篇話Tannoy 接地盒分別好大。你話唔明顯,可能是你的地盒還接了其它器材。

翩翩君子,君臨斗室,天朗 Legacy 系列 Cheviot
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... read&tid=115582
回復

eds60 發表於 2018-4-11 03:02
據聞插amp 嗰邊分別大過插喇叭。農夫也建議插 amp 負極。我沒有比較過接 amp 負極和喇叭的分別。我是接後 ...

今晚試試!
回復

部AMP 本身有制接地盒又試試。 806B8A91-7C46-43F6-A404-54A8333FA4DC.jpeg

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2018-4-11 03:07
呢篇話Tannoy 接地盒分別好大。你話唔明顯,可能是你的地盒還接了其它器材。

我真係唔只唔明顯,可以插唔插都無咩分別....如果我有2個大地盒...比較過可能先會知道...但星斗市民...有地方一定比較下

評分

查看全部評分

回復

Cdlp 發表於 2018-4-11 08:28
部AMP 本身有制接地盒又試試。

幾靚仔, 我都鐘意依部,有好幾個師兄都用緊,6皮幾貴金仔1-2皮價都唔算過份

評分

查看全部評分

回復

我現用緊Siltech King,聲音十分華麗,聲音方面比起Prince更上一層樓。

評分

查看全部評分

回復

據聞插amp 嗰邊分別大過插喇叭。農夫也建議插 amp 負極。我沒有比較過接 amp 負極和喇叭的分別。我是接後 ...

換咗AMP之後都未有插
回復

wuying908 發表於 2018-4-11 00:36
專注插機會明顯多d  可請教多d 60師兄

回復

eds60ching其實插地同插負極分別大唔大?
回復

Andy03 發表於 2018-4-11 12:04
我現用緊Siltech King,聲音十分華麗,聲音方面比起Prince更上一層樓。

回復

Band 發表於 2018-4-11 23:55
eds60ching其實插地同插負極分別大唔大?

我是後級喇叭輸出負極和機殻也有接地盒。在我的情形,接負極比接機殼分別大。
回復

wuying908 發表於 2018-4-11 11:47
幾靚仔, 我都鐘意依部,有好幾個師兄都用緊,6皮幾貴金仔1-2皮價都唔算過份

早排代理減價,一星期賣出17部大波300, 朋友都買咗,過我就嫌贵豐音色太濃,成80磅重合併6皮幾真係抵過買條貴線

評分

查看全部評分

回復