新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Band

[喇叭線] Siltech G7 Prince

starhifi 發表於 2018-4-12 07:42
早排代理減價,一星期賣出17部大波300, 朋友都買咗,過我就嫌贵豐音色太濃,成80磅重合併6皮幾真係抵過 ...

都係,有朋友買左都只放得機架頂上

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2018-4-12 00:42
我是後級喇叭輸出負極和機殻也有接地盒。在我的情形,接負極比接機殼分別大。 ...

60兄昨晚我將另外一個地盒駁落合併接地上,音埸大咗、低音缐條清晰咗、人聲質感靓咗、得咗!祗是三個平價淘寶地盒。(昨晚天氣算潮濕聲音通常打折扣)

評分

查看全部評分

回復

Cdlp 發表於 2018-4-12 08:33
60兄昨晚我將另外一個地盒駁落合併接地上,音埸大咗、低音缐條清晰咗、人聲質感靓咗、得咗!祗是三個平價 ...

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2018-4-12 07:42
早排代理減價,一星期賣出17部大波300, 朋友都買咗,過我就嫌贵豐音色太濃,成80磅重合併6皮幾真係抵過 ...

可能配搭之前對本港士炮Volent vl-3 m2黑陶瓷中性偏高清+二嫂CD盤聲音完全唔會過濃,之後換來spendor sp-100 r2 亦都夾,加埋地盒效果更佳。(聽講運上大陸嘅大波羅300/120一部接一部)

評分

查看全部評分

回復

Cdlp 發表於 2018-4-12 08:33
60兄昨晚我將另外一個地盒駁落合併接地上,音埸大咗、低音缐條清晰咗、人聲質感靓咗、得咗!祗是三個平價 ...

地線好重要,分別很大。如果唔想太貴。我覺得 Mundorf 1.5mm 金銀線效果幾好。1.5mm 明顯比 1mm 好。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2018-4-12 00:42
我是後級喇叭輸出負極和機殻也有接地盒。在我的情形,接負極比接機殼分別大。 ...

thx60ching

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2018-4-12 16:18
地線好重要,分別很大。如果唔想太貴。我覺得 Mundorf 1.5mm 金銀線效果幾好。1.5mm 明顯比 1mm 好。 ...

60兄係呢種嗎? 06AA4A5D-B965-451F-97E1-94FCA395F600.jpeg

評分

查看全部評分

回復

淘寶都唔平喎
回復

Cdlp 發表於 2018-4-13 18:56
60兄係呢種嗎?

我在partsconnexion 網購,我等20%時買。1mm 一尺大約$120HK, 1.5mm 一尺大約$180。

你問 wuying兄,他在香港買。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2018-4-14 00:34
我在partsconnexion 網購,我等20%時買。1mm 一尺大約$120HK, 1.5mm 一尺大約$180。

你問 wuying兄,他 ...

回復

寫漏嘢,係20% off。1年有2、3次。
回復

eds60 發表於 2018-4-14 07:32
寫漏嘢,係20% off。1年有2、3次。

Thx 60兄!昨晚再試喇叭線接駁中音柱,jumpers 由中間直接去高音及低音,出來嘅效果通透及襟聽,另外jumpers 物料係紫銅煲多啲時間應該會再鬆容啲 !

評分

查看全部評分

回復