新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 21349|回復: 74

[數碼線] 新手問。加鐘效果無?

將隻ppa 10m clock 加落teac503, ab test好耐都唔覺有咩分別, 唯一明顯少少係人聲細咗dd, 係咪所謂口型仔咗?但其他真係無聽到啲咩, 我見咁多師兄都話好大改變, 好懷疑隻耳唔係真係木到咁嘛...……… 條線外用番原裝度銀訊號線, 電源線係mps,503加平衡amp出hd800s
師兄用什麼amp推800s?
回復

Clock cable都好重要呢

評分

查看全部評分

回復

Keane0828 發表於 2018-4-8 16:16
師兄用什麼amp推800s?

國產Aune S7
回復

照計TEAC同Esoteric 都係有鐘就大幅提升密度㗎喎⋯⋯
回復

Ching 有無係503 set enable 用鐘?
回復

cylmccoy 發表於 2018-4-8 17:03
Ching 有無係503 set enable 用鐘?

Yes,, 藍燈著

密度增?唔見。。。
回復

Clock線同clock 嘅標準規格同質數好重要。
Btw Tech 係入門級dac ,
升級dac 效果更顯著
回復

Have tried Antelope 10MX on my CH C1 with Odin BNC cable. The difference is also very small. So sold it.
回復

it depends on many things. but most importantly, is the ability of the DAC and also the system to reveal the differences.
回復

師兄,503加鐘好似只支援USB輸入,其他輸入冇影響的好似
回復

Do you know what grade is PPA clock?
503 is an all around machine with good sound. Check if there's frequency trimmer in PPA clock. If yes, try tuning it bit by bit. You would get surprised.   
回復

ryan0122 發表於 2018-4-9 16:09
師兄,503加鐘好似只支援USB輸入,其他輸入冇影響的好似

使用不同牌子的DAC,transport/network player 和鐘,最好仔細看說明書,有時候真的有setting 問題
回復

用usb ,只有usb clock燈先會著,另外10m master clock好像不會有 frequency trimmer的吧..
回復

我睇是個系統有問題多,一來加 clock 唔加eso 至少加返 teac cg-10m 吧,二來台 amp 推 hd800 真是得嗎?最後銀線是用乜銀線,銀線用入門的好多芯太細,會有一定 draw back, 但用貴在這系統說又應該投資在其實地方先。
回復

Clock sync is possible when the input source is USB.
回復

如用錯spec, clock and clock cable.會仲衰過唔加。
回復

t1174 發表於 2018-4-10 07:54
我睇是個系統有問題多,一來加 clock 唔加eso 至少加返 teac cg-10m 吧,二來台 amp 推 hd800 真是得嗎?最 ...

話說呢個amp買前都怕中伏,但出來效果明顯,而無咩調味,但應有既都有,仲要平衡amp,呢個價錢來講推到真係不錯。別外個鐘, 開左唔係衰聲,係好左,但只係好微。 老實 外國CG10用家報告真係搵唔到幾多, 對唔住係想講香港嘅師兄可能啲詞語都太誇張太毒 ,都怕係寫手文。而且只有極端好評,  最近都見台灣有一個開箱文 佢最後都講到 如果電源,線材,各樣都要極致, 你可能聽到 唔錯嘅表現 ,如果唔係可能冇分別 或者只係聽到得少少分別。。
最後其實只係想知原因,點解唔係好大分別。可能 呢個就係答案。
鐘線我問過廠家佢話你要換條比原裝好嘅, 約要五六千以上既。 亦都講佢個ocxo 相位不會差, 都相信個鐘係冇咩問題。 我都見好多師兄用佢個switch。 咁如果你話再要加嗰電處,什麼 靚電源線, 咁我可以放棄玩鐘了
回復

用加鐘及缐啲錢去Upgrade DAC 效果會非常明顯
回復

師兄有冇set到display顯示

*CLOCK SYNC
>ON
回復